Πέμπτη 14 Φεβρουαρίου 2013

Η κρίση «γεννά» παιδιά που πεινάνε

Αν σας αρέσει αυτή η ανάρτηση, διαδώστε την.

Υποσιτιζόμενοι ανήλικοι σε Ελλάδα, Πορτογαλία, Ιρλανδία, Ιταλία, Ισπανία.

Σχεδόν το ένα τρίτο των παιδιών στην Ελλάδα, την Ιρλανδία, την Πορτογαλία, την Ιταλία και την Ισπανία ζουν σε συνθήκες φτώχειας. Και αυτό εξαιτίας των αυστηρών μέτρων λιτότητας που έχουν ληφθεί στις χώρες αυτές οι οποίες επλήγησαν από την κρίση χρέους, ανακοίνωσε σήμερα η διεθνής φιλανθρωπική οργάνωση Caritas.

Η Ιταλία και οι χώρες της ευρωζώνης που έχουν προσφύγει σε διεθνή δανεισμό δημιουργούν μία γενιά υποσιτιζόμενων νέων ανθρώπων με χαμηλό ηθικό και λιγοστές προοπτικές εξεύρεσης εργασίας, την ώρα που ο αριθμός των παιδιών που κινδυνεύουν από τη φτώχεια εξακολουθεί να αυξάνεται, ανακοίνωσε η οργάνωση επικαλούμενη στατιστικές της ΕΕ.

Όπως σημειώνει το Reuters από το 2010 η Ελλάδα, η Ιρλανδία, η Πορτογαλία και η Ισπανία έχουν λάβει δεκάδες δισεκατομμύρια σε δάνεια από την Ευρωπαϊκή Ένωση και το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο σε αντάλλαγμα με αυξήσεις φόρων και μείωση των δαπανών. Η χρεωμένη Ιταλία δεν έχει λάβει διεθνή οικονομική στήριξη.

Και στις πέντε αυτές χώρες, το αυξανόμενο ποσοστό των παιδιών που βρίσκονται στα όρια της φτώχειας συμπίπτει με την έξαρση της κρίσης χρέους το 2008 και παρουσίασε αύξηση κάθε χρόνο μέχρι το 2011. Για το 2012 δεν υπήρχαν διαθέσιμα στατιστικά στοιχεία.

Η φιλανθρωπική οργάνωση αποδίδει το φαινόμενο αυτό στις μειώσεις των δαπανών στον τομέα της οικογενειακής πρόνοιας, στις μειώσεις στα επιδόματα ανεργίας, στην αύξηση του φόρου προστιθέμενης αξίας και στην αύξηση των δασμών στα καύσιμα.

«Είναι δεδομένο πλέον ότι τα παιδιά κινδυνεύουν περισσότερο από τη φτώχεια σε σχέση με οποιαδήποτε άλλη δημογραφική ομάδα», δήλωσε η Ντέιρντρε ντε Μπούρκα της Caritas.

Στοιχεία της Ευρωπαϊκής Επιτροπής δείχνουν ότι το 2011, ποσοστό υψηλότερο του 30% των παιδιών στην Ισπανία και την Ελλάδα κινδύνευαν από τη φτώχεια και τον αποκλεισμό, αύξηση 4% από το 2005. Στην Πορτογαλία το ποσοστό αυτό βρίσκεται περίπου στο 28,6%. Στοιχεία του 2011 για την Ιρλανδία και την Ιταλία δεν ήταν διαθέσιμα.

Το 2010, το 37,6% των παιδιών στην Ιρλανδία και το 28,9% των παιδιών στην Ιταλία κινδύνευαν από τη φτώχεια και τον αποκλεισμό.

Η Caritas ανακοίνωσε ότι οι κυβερνήσεις θα πρέπει να αναλογιστούν τις μακροπρόθεσμες επιπτώσεις τουπροβλήματος για τα παιδιά. Μελέτες δείχνουν ότι τα παιδιά φτωχών οικογενειών είναι πιθανότερο να έχουν χαμηλές επιδόσεις στο σχολείο και μεγάλη δυσκολία στο να βρουν και να διατηρήσουν την εργασία τους.


Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.