Παρασκευή 27 Μαρτίου 2015

Βαριές ποινές για την απάτη "μαμούθ" στο ΙΚΑ Καλλιθέας

Αν σας αρέσει αυτή η ανάρτηση, διαδώστε την.

Αν και τους αναγνώρισε το ελαφρυντικό της καλής διαγωγής μετα την πράξη, το τριμελές εφετείο κακουργημάτων επέβαλε βαριές ποινές στους κατηγορούμενους για την μεγάλη απάτη ύψους 11 εκατομμυρίων ευρώ, με "μαϊμού" επιδόματα από το ΙΚΑ Καλλιθέας.

Το δικαστήριο καταδίκασε συνολικά πέντε κατηγορούμενους σε ποινές κάθειρξης από 31 ως 38 χρόνια και χρηματικές ποινές από 120.000 ως 150.000 ευρώ.

Ειδικότερα, η Ελένη Μπουραζάνη καταδικάστηκε σε 37 χρόνια κάθειρξη και 150.000 ευρώ χρηματική ποινή, η Χριστίνα Πατεράκη σε 31 χρόνια και 150.000 ευρώ, η Χρυσούλα Φέρρα σε 33 χρόνια και 120.000 ευρώ, η Μυρσίνη Θωμάκου σε 33 χρόνια και 120.000 ευρώ, η Χριστίνα Σουρίδη σε 38 χρόνια και 150.000 ευρώ. Όλες οι κατηγορούμενες θα εκτίσουν 25 χρόνια καθειρξης η οποία είναι η ανώτατη που προβλέπεται.

Οι τέσσερις καταδικασθέντες θα οδηγηθούν στις φυλακές καθώς το δικαστήριο δεν τους εδωσε αναστολή εκτέλεσης της ποινής μέχρι την έφεση. Αναστολή δόθηκε μόνο στη Χρυσούλα Φέρρα η οποία είναι μητέρα δυο παιδιών ηλικίας 5 ετών και ο σύζυγός της Π. Αιματίδης, ο οποίος ήταν επίσης κατηγορούμενος, πέθανε κατά τη διάρκεια της δίκης.

Ένας κατηγορούμενος, ο Κωνσταντίνος Καραϊσκος καταδικάστηκε σε τετραετή φυλάκιση και 60.000 ευρώ χρηματική αποζημίωση. Σε αυτόν ανεστάλη η εκτέλεση της ποινής του ως την έφεση.

Το δικαςτηριο εκρινε αθώα την Περσεφόνη Νασοπούλου, προισταμένη του τμήματος παροχών του ΙΚΑ Καλλιθέας.

Οι κατηγορούμενοι καταδικάστηκαν κατά περίπτωση για πλαστογραφία, απάτη, εγκληματική οργάνωση, ξέπλυμα βρώμικου χρήματος, ψευδή βεβαίωση σε συνδυασμό με την επιβαρυντική περίσταση του νόμου περί καταχραστών του δημοσίου. Οι καταδικασθέντες γλύτωσαν τα ισόβια καθώς τους αναγνωρίστηκε το ελαφρυντικό της μετέπειτα καλής συμπεριφοράς.

Σύμφωνα με το κατηγορητήριο, η εγκληματική οργάνωση δρούσε από το 2003 έως το 2012, οπότε και αποκαλύφθηκε το κύκλωμα. Οι εμπλεκόμενοι χορηγούσαν σε συγγενείς και φίλους επιδόματα και παροχές που δεν δικαιούνταν. Η απάτη αποκαλύφθηκε μετά από έλεγχο υπαλλήλου του πληροφοριακού συστήματος του ιδρύματος. Οι κατηγορούμενοι χορηγούσαν ασφαλιστικές ενημερότητες ακόμη και σε πρόσωπα που δεν είχαν εργαστει ούτε μία ημέρα, αλλά και σε ασφαλισμένους άλλων ΙΚΑ.

Με την απόφαση του δικαστηρίου διατάχθηκε και η δήμευση των περιουσιακών στοιχείων που βρίσκονται στην κατοχή των καταδικασθέντων και είχαν κατασχεθεί στα οποία μεταξύ άλλων περιλαμβάνονται ακίνητα, αυτοκίνητα, πολύτιμα αντικείμενα και ένα εκατ. ευρώ που βρέθηκε σε μετρητά.


Πηγή: http://www.enikos.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.