Παρασκευή 27 Μαρτίου 2015

Νέα εγκύκλιος: Τα ενοίκια θα φορολογηθούν ακόμα και αν δεν εισπράχθηκαν - Πως αντιδρά η Π.ΟΜ.ΙΔ.Α.

Αν σας αρέσει αυτή η ανάρτηση, διαδώστε την.

Εγκλωβισμένοι βρίσκονται δεκάδες χιλιάδες ιδιοκτήτες ακινήτων , καθώς θα πληρώσουν κανονικά φόρο με βάση την κλίμακα φορολογίας των ενοικίων για τα ενοίκια του 2014, ακόμα και αν αυτά ήταν ανείσπρακτα.

Αυτό προκύπτει από εγκύκλιο που εξέδωσε η Γενική Γραμματέας Δημοσίων Εσόδων, Κατερίνα Σαββαΐδου, με την οποία παρέχονται διευκρινίσεις για την εφαρμογή των σχετικών άρθρων του νέου Κώδικα Φορολογίας Εισοδήματος.


Σχετικά με τα ενοίκια, η εγκύκλιος αποσαφηνίζει ότι «το εισόδημα αυτό αποκτάται από φυσικά πρόσωπα ή ατομικές επιχειρήσεις, ανεξάρτητα από την είσπραξή του ή μη, εφόσον έχει αποκτηθεί το δικαίωμα είσπραξής του και με την προϋπόθεση ότι ο εκμισθωτής αποξενώνεται από τη χρήση του ακινήτου, χωρίς ταυτόχρονα να παρέχει άλλου είδους υπηρεσίες στον μισθωτή (πχ καθαριότητα, ασφάλεια, κλπ), οπότε χαρακτηρίζεται στο σύνολό του ως εισόδημα από επιχειρηματική δραστηριότητα. Ειδικά για το εισόδημα από εκμίσθωση ακίνητης περιουσίας που καταβάλλεται αναδρομικά με βάση νόμο ή δικαστική απόφαση, χρόνος απόκτησης αυτού θεωρείται το φορολογικό έτος στο οποίο ανάγονται τα μισθώματα».

Υπενθυμίζεται ότι ως και το 2013, οι ιδιοκτήτες ακινήτων μπορούσαν να αποφύγουν τη φορολόγηση των ανείσπρακτων ενοικίων με την εκχώρησή τους στο Δημόσιο. Η δυνατότητα αυτή καταργήθηκε από τις αρχές του 2014.

Σημειώνεται ότι η κλίμακα φορολογίας των ενοικίων προβλέπει συντελεστή φόρου 11% από το πρώτο ευρώ έως και τα 12.000 ευρώ και 33% για το επιπλέον ποσό.

------------

Την εγκύκλιο που εξέδωσε η Γενική Γραμματέας Δημοσίων Εσόδων, Κατερίνα Σαββαΐδου, σύμφωνα με την οποία οι ιδιοκτήτες ακινήτων θα πληρώσουν κανονικά φόρο με βάση την κλίμακα φορολογίας των ενοικίων για τα ενοίκια του 2014, ακόμα και αν αυτά ήταν ανείσπρακτα, σχολίασε η ΠΟΜΙΔΑ, με ανακοίνωση που εξέδωσε.

«Διπλή συμφορά για ιδιοκτήτες και ενοικιαστές φέρνει η σημερινή κατάφωρα αντικοινωνική και παράλογη ρύθμιση της ΠΟΛ.1069/23.3.2015 της γενικής γραμματείας δημοσίας εσόδων (ΓΓΔΕ) Αικατερίνης Σαββαίδου, σύμφωνα με την οποία χιλιάδες εκμισθωτές ακινήτων σε όλη τη χώρα θα πρέπει να πληρώσουν φόρο για όλα τα μισθώματα του έτους 2014 που δεν έχουν εισπράξει από τους ενοικιαστές τους», αναφέρει σε επιστολή της προς την ηγεσία του υπουργείου Οικονομικών η ΠΟΜΙΔΑ.

«Έτσι τιμωρούνται με τον πιο βάναυσο και θηριώδη τρόπο όσοι υπομονετικοί ιδιοκτήτες στήριξαν και εξακολουθούν να δείχνουν έμπρακτη κοινωνική αλληλεγγύη προς τους ενοικιαστές τους, περιμένοντας τους πότε θα μπορέσουν να είναι συνεπείς στις υποχρεώσεις τους. Όμως, τιμωρούνται ταυτόχρονα και οι ενοικιαστές, αφού το Κράτος αφήνει πλέον ως μοναδική διέξοδο από το μαρτύριο αυτό, την κίνηση των διαδικασιών έξωσης εναντίον όσων δεν ανταποκρίνονται στις υποχρεώσεις τους», αναφέρει η ΠΟΜΙΔΑ.

Η ΠΟΜΙΔΑ ζητάει από το υπουργείο Οικονομικών «να δώσει άμεση λύση στο σοβαρότατο φορολογικό αλλά και κοινωνικό αυτό πρόβλημα, καθιερώνοντας τη δυνατότητα δήλωσής τους ως ανείσπρακτων, κατά την ηλεκτρονική υποβολή της δήλωσης εισοδημάτων Ε2, εφόσον δεν επιθυμείτε την επαναφορά της δυνατότητας εκχώρησης των ανείσπρακτων μισθωμάτων έτους 2014».


Πηγή: http://www.enikos.gr και http://www.enikos.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.