Πέμπτη 3 Οκτωβρίου 2013

Επιδόματα ανεργίας με νέα κριτήρια

Αν σας αρέσει αυτή η ανάρτηση, διαδώστε την.

Αυστηρότερα γίνονται από τη νέα χρονιά τα κριτήρια για τη χορήγηση του επιδόματος ανεργίας, με τις αλλαγές να επηρεάζουν, κατά κύριο λόγο, τους εποχικά εργαζόμενους.

Οι πρώτες παρεμβάσεις έγιναν στην αρχή της φετινής χρονιάς και με βάση τη νομοθεσία, το δεύτερο «κύμα» αλλαγών θα τεθεί σε εφαρμογή την 1η Ιανουαρίου 2014.

Συγκεκριμένα, από την επόμενη χρονιά, τα ημερήσια επιδόματα ανεργίας, τα τελευταία τέσσερα χρόνια, δεν είναι δυνατόν να είναι περισσότερα των 400. Δηλαδή, θα προστίθενται οι ημέρες επιδότησης που έχουν πραγματοποιηθεί, τα τέσσερα χρόνια που προηγήθηκαν από την αίτηση.

Σε περίπτωση που μέσα στην τετραετία, ο άνεργος έχει επιδοτηθεί για χρονικό διάστημα μικρότερο των 400 ημερήσιων επιδομάτων, θα μπορέσει να επιδοτηθεί.

Η επιδότηση θα είναι ανάλογη με τις ημέρες που απομένουν μέχρι τη συμπλήρωση των 400.

Για παράδειγμα, σε περίπτωση που η επιδότηση αρχίζει από τις 3 Ιανουαρίου 2014 και βάσει των ημερών ασφάλισης που συγκεντρώνει ο άνεργος, το συγκεκριμένο διάστημα, δικαιούνταν 12μηνη επιδότηση (300 ημερήσια επιδόματα ανεργίας).

Για το συγκεκριμένο ασφαλισμένο, ελέγχεται πόσα ημερήσια επιδόματα ανεργίας χορηγήθηκαν από 3 Ιανουαρίου 2010 μέχρι 3 Ιανουαρίου 2014.

Σε περίπτωση που έχει πάρει 350 ημερήσια επιδόματα, ο αριθμός αυτός αφαιρείται από το 400 που είναι το νέο όριο. Δηλαδή, θα περιοριστεί σε 50 ημ. επιδόματα ανεργίας (αντί για 300).

Φέτος, δεν δικαιούται επίδομα ένας άνεργος που είχε πάνω από 450 ημέρες επιδότησης, την τελευταία τετραετία. Οι αλλαγές αυτές αγγίζουν τους εποχικά εργαζόμενους, που χάνουν το δικαίωμα επιδότησης, αν ξεπεράσουν το «πλαφόν» που έχει τεθεί.


Πηγή: http://www.enikos.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.