Πέμπτη 3 Οκτωβρίου 2013

Μια ανθρώπινη αλυσίδα για προστασία των αρχαίων

Αν σας αρέσει αυτή η ανάρτηση, διαδώστε την.

Αντιδράσεις για τις αποξηλώσεις στη Θεσσαλονίκη.

Έκκληση να αντιδράσουν, ώστε να αποτραπεί η σχεδιαζόμενη αποξήλωση των μνημείων στο βυζαντινό σταυροδρόμι της Θεσσαλονίκης, στη συμβολή των οδών Εγνατίας και Βενιζέλου, απευθύνει σε πολίτες και φορείς ο Σύλλογος Ελλήνων Αρχαιολόγων (ΣΕΑ).

Η δημόσια έκκληση για τη διάσωση των ευρημάτων διατυπώνεται με αφορμή την επικείμενη συζήτηση της προσφυγής του δήμου Θεσσαλονίκης στο Συμβούλιο της Επικρατείας την Τρίτη 8 Οκτωβρίου. Την προηγούμενη ημέρα, τη Δευτέρα 7 Οκτωβρίου, στις 6 μ.μ. ο ΣΕΑ διοργανώνει εκδήλωση διαμαρτυρίας με το σχηματισμό ανθρώπινης αλυσίδας προστασίας των μνημείων στη διασταύρωση των δύο οδών, όπου κατασκευάζεται ο σταθμός Βενιζέλου του μετρό της Θεσσαλονίκης, σύμφωνα με τον agelioforos.gr.

Όπως αναφέρει σε ανακοίνωσή του το Παράρτημα Κεντρικής και Δυτικής Μακεδονίας του ΣΕΑ, η πολιτική ηγεσία του υπουργείου Πολιτισμού προχώρησε την προηγούμενη εβδομάδα σε «κατάθεση των απόψεών της», ενώπιον του Ανώτατου Ακυρωτικού Δικαστηρίου, επικαλούμενη το δημόσιο συμφέρον, με αντικείμενο την άρση της προσωρινής διαταγής του ΣτΕ και την επιτάχυνση της διαδικασίας εκδίκασης της όλης υπόθεσης. Έτσι, η σχετική συζήτηση του ζητήματος επισπεύδεται.

«Συνεχίζουν να κωφεύουν»

Σύμφωνα με την ανακοίνωση, «παρά τις επανειλημμένες και ηχηρές προσκλήσεις από το δήμο Θεσσαλονίκης, το Σύλλογο Ελλήνων Αρχαιολόγων και πολλούς άλλους φορείς, αλλά και στελέχη του υπουργείου Πολιτισμού για αναπομπή και επανεξέταση του θέματος από το ΚΑΣ – ή το απλούστερο την άρση της επίμαχης υπουργικής απόφασης βάσει των νέων δεδομένων – η πολιτική ηγεσία του ΥΠΠΟ κώφευε και συνεχίζει να κωφεύει, παρά τις περί του αντιθέτου εξαγγελίες της, σε σύμπνοια με την Αττικό Μετρό ΑΕ, για εξεύρεση λύσης συνύπαρξης αρχαιοτήτων και μετρό».

Αποκλεισμός του χώρου

Όπως υποστηρίζει ο ΣΕΑ, επί εννέα και πλέον μήνες η Αττικό Μετρό ΑΕ και η πολιτική ηγεσία του υπουργείου Πολιτισμού «ισχυρίζονται ότι καταβάλλουν κάθε προσπάθεια, ώστε να “εξευρεθεί λύση” για τη διατήρηση και ανάδειξη των αρχαιοτήτων και να επιταχυνθούν οι διαδικασίες για την ολοκλήρωση του σταθμού. Στην πραγματικότητα όμως, όλο αυτό το διάστημα, λειτουργούν προς την αντίθετη κατεύθυνση». Μάλιστα, όπως προστίθεται, «στην πρόταση του ΣΕΑ για άνοιγμα του εργοταξίου / αρχαιολογικού χώρου στο κοινό και την ουσιαστική ένταξή του στην καθημερινότητα της πόλης αντέδρασαν με τον οριστικό αποκλεισμό του χώρου».

Ο Σύλλογος Ελλήνων Αρχαιολόγων – Παράρτημα Κεντρικής και Δυτικής Μακεδονίας ζητεί από την Πολιτεία:

-Να σεβαστεί τις διεθνείς συμβάσεις για την παγκόσμια πολιτιστική κληρονομιά, όσον αφορά στις αρχαιότητες της Βενιζέλου.
-Να αναπέμψει αμέσως το όλο θέμα στο Κεντρικό Αρχαιολογικό Συμβούλιο και να το επανεξετάσει εφ΄όλης της ύλης.
-Να προκηρύξει διεθνή διαγωνισμό για τον επανασχεδιασμό του σταθμού του μετρό στη Βενιζέλου.



Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.