Πέμπτη 16 Οκτωβρίου 2014

Η παχυσαρκία γερνά το συκώτι

Αν σας αρέσει αυτή η ανάρτηση, διαδώστε την.

Τι δείχνει νέα έρευνα.

Τα περιττά κιλά γερνάνε γρηγορότερα το συκώτι, προειδοποιούν οι επιστήμονες. Ίσως αυτό το εύρημα της νέας αμερικανικής έρευνας να μπορεί να εξηγήσει το γιατί η παχυσαρκία σχετίζεται με ασθένειες, όπως ο καρκίνος του συκωτιού.

Δεν είναι ξεκάθαρο το κατά πόσον αυτή η διαδικασία της γήρανσης μεταφράζεται σε ακόμα υψηλότερο κίνδυνο εμφάνισης συγκεκριμένων νόσων. Ωστόσο, είναι πιθανό «οι άνθρωποι των οποίων το συκώτι είναι πιο γερασμένο από το αναμενόμενο, να πρέπει να εξετάζονται πιο προσεκτικά για διάφορες ασθένειες», εξηγεί ο επικεφαλής της έρευνας και καθηγητής στο Πανεπιστήμιο της Καλιφόρνια, Steve Horvath.

Η επιγενετική μελετά τον ρυθμό γήρανσης των διάφορων ιστών του σώματός μας. «Σύμφωνα με την επιγενετική της γήρανσης, η πλειονότητα των ιστών, των κυττάρων και των οργάνων γερνούν με τον ίδιο ρυθμό», εξηγεί ο καθηγητής Horvath. Αυτός, όμως, ο ρυθμός γήρανσης μπορεί να διαφέρει από άνθρωπο σε άνθρωπο.

Οι ερευνητές κατέληξαν στο συμπέρασμα ότι η παχυσαρκία γερνάει το συκώτι, μελετώντας 1.190 δείγματα ανθρώπινων ιστών, συμπεριλαμβανομένων και δειγμάτων από 130 συκώτια. Ανακάλυψαν, λοιπόν, ότι για κάθε 10 μονάδες του ΔΜΣ (Δείκτης Μάζας Σώματος), το συκώτι είναι πιο γερασμένο κατά 3,3 χρόνια. Ο ΔΜΣ είναι ένας τρόπος να υπολογίζουμε το φυσιολογικό μας βάρος βάση του ύψους και του βάρους μας. Οι 10 μονάδες αναφέρονται στη διαφορά μεταξύ διαφορετικών ΔΜΣ, όπως π.χ. 35 και 25.

Ας υποθέσουμε ότι έχουμε έναν άντρα με ύψος 1,75 και βάρος 58 κιλά. Αυτός ο αδύνατος άνθρωπος έχει ΔΜΣ 20. Ας τον συγκρίνουμε τώρα με έναν άντρα ίδιας ηλικίας και ίδιου ύψους που ζυγίζει 100 κιλά. Το συκώτι αυτού του παχύσαρκου άντρα –ο οποίος έχει ΔΜΣ 35- θα είναι πιθανότατα κατά 5 χρόνια πιο γερασμένο από αυτό του αδύνατου άντρα.


Πηγή: http://www.vita.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.