Πέμπτη 31 Μαΐου 2012

Κραυγή αγωνίας των ασφαλισμένων για τα φάρμακα

Αν σας αρέσει αυτή η ανάρτηση, διαδώστε την.


Συνεχίζεται η αναστολή χορήγησης επί πιστώσει.

Επ' αόριστον αναμένεται να συνεχιστεί η ταλαιπωρία των ασφαλισμένων του ΕΟΠΥΥ, καθώς οι φαρμακοποιοί αποφάσισαν να συνεχίσουν την αναστολή χορήγησης επί πιστώσει φαρμάκων.

Πολλοί είναι πλέον οι ασφαλισμένοι, κυρίως ηλικιωμένοι, που αδυνατούν να αγοράσουν τα φάρμακά τους. Έτσι αναγκάζονται είτε να διακόψουν την φαρμακευτική τους αγωγή, είτε να ζητούν από τους φαρμακοποιούς να παίρνουν επί πιστώσει τα φάρμακα και να τα ξεπληρώνουν σιγά – σιγά ή, αφού πάρουν τα χρήματα από το ταμείο τους.

Οι ασφαλισμένοι κάνουν έκκληση να δοθεί άμεσα λύση στο πρόβλημα με την καταβολή των χρημάτων, ώστε να μην αναγκάζονται να πληρώνουν τα φάρμακα από την τσέπη τους, αφού όπως υποστηρίζουν αυτά τα έχουν ήδη πληρώσει με τις εισφορές τους στο ταμείο.

Η 70χρονη Μαρία Ηλιού, συνταξιούχος βρέθηκε στο φαρμακείο της γειτονιάς της για να αγοράσει τα φάρμακα της τα οποία, όπως λέει, της είναι απαραίτητα, αναφέρει το ΑΜΠΕ.

«Τα φάρμακα που χρειάζομαι κοστίζουν περίπου 100 ευρώ το μήνα. Κάποια από αυτά είναι για τα μάτια μου και αν δεν τα πάρω έχω έντονους πόνους και υποφέρω», τονίζει. «Τώρα αναγκαστικά τα πληρώνω από την τσέπη μου. Φτωχή γυναίκα είμαι και για μένα αυτά είναι τεράστια ποσά. Αλλά τι να κάνω. Συμμερίζομαι τα προβλήματα των φαρμακοποιών και ασφαλώς έχουν δίκιο, αλλά πρέπει να βρεθεί άμεσα κάποια λύση» προσθέτει.

Στο γιο της βασίζεται για την αγορά των φαρμάκων της, η 80χρονη, Αμαλία Συμαντήρη, η οποία όπως λέει «τα φάρμακα που παίρνω είναι ακριβά και αν δεν ήταν ο γιος μου, από μόνη δεν θα μπορούσα να τα πληρώσω με τη σύνταξη που παίρνω».

«Δεν ξέρω γιατί πρέπει πλέον να τα πληρώνουμε εμείς και όποιος και αν είναι ο λόγος αυτό δεν είναι σωστό. Υπάρχουν άνθρωποι που αν δεν πάρουν τα φάρμακα τους θα πεθάνουν. Παρακαλώ όποιος έχει τη δύναμη να ξαναφέρει τα πράγματα, όπως ήταν» προσθέτει.

Φάρμακα για την πίεση πήγε να αγοράσει σήμερα και ο 70χρονος Γιώργος Παντέλης, ο οποίος, όπως είπε, αν και είναι ακριβά, ακόμη έχει τη δυνατότητα να τα αγοράζει προσέθεσε ωστόσο ότι «ξέρω άνθρωπο που είναι καρκινοπαθής και τα φάρμακα του κάνουν μέχρι και 2000 ευρώ. Αυτός ο άνθρωπος τι θα κάνει; Που θα τα βρει αυτά τα λεφτά; πρέπει να το πάρει απόφαση ότι θα πεθάνει πριν την ώρα του; Η κατάσταση στην Ελλάδα είναι τραγική και δεν πάει άλλο».

Από την πλευρά τους, οι φαρμακοποιοί υποστηρίζουν ότι τα χρέη του ΕΟΠΥΥ προς τα φαρμακεία ανέρχονταν το Μάρτιο κοντά στα 270 εκατομμύρια ευρώ, για τα οποία υπάρχει δέσμευση ότι θα καταβληθούν μαζί με μέρος των οφειλών του Απριλίου, ως τα μέσα Ιουνίου.

«Είμαστε υποχρεωμένοι να συνεχίσουμε να μην χορηγούμε επί πιστώσει φάρμακα στους ασφαλισμένους του ΕΟΠΥΥ, για όσο χρειαστεί. Δυστυχώς, η κατάσταση δεν πάει άλλο. Έχουμε εξαντλήσει κάθε περιθώριο και παρά το γεγονός ότι κατανοούμε τις συνέπειες για τους ήδη εξαθλιωμένους Έλληνες, από τη στιγμή που ο ΕΟΠΥΥ μας οφείλει τεράστια ποσά δεν μπορούμε να εκπληρώσουμε τις υποχρεώσεις μας, δεν μπορούμε να κάνουμε αλλιώς», δηλώνει στο ΑΜΠΕ ο Τάκης Ευθυμιάδης, ιδιοκτήτης φαρμακείου στο Παλαιό Φάληρο

«Μας κοροϊδεύουν με τον χειρότερο τρόπο, εδώ και καιρό και η υπομονή μας εξαντλήθηκε. Δεν θέλουμε να σταθούμε απέναντι στον κόσμο που, σημειωτέον, δείχνει τεράστια κατανόηση, ειδικότερα αυτή την εποχή που είναι δραματική για όλους, αλλά δεν μπορούμε πλέον να πράξουμε αλλιώς. Όσο ο ΕΟΠΥΥ συνεχίζει να μας εμπαίζει θα συνεχίσουμε στην ίδια κατεύθυνση», λέει η Ιωάννα Κοντοπούλου, ιδιοκτήτρια φαρμακείου στην Καλλιθέα.


Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.