Δευτέρα 23 Μαΐου 2011

Πρακτορείο ΟΠΑΠ και το Καθεστός Λειτουργίας του

Αν σας αρέσει αυτή η ανάρτηση, διαδώστε την.



ΥΠΟΥΡΓΙΚΗ ΑΠΟΦΑΣΗ - 2518 - 2003
ΦΕΚ: Β 124 2003
Τέθηκε σε ισχύ: 05.02.2003
Αρμόδιος Φορέας: Ο ΥΠΟΥΡΓΟΣ ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΥ
Ημ.Υπογραφής: 29.01.2003
Κανονισμός Λειτουργίας Πρακτορείων της "ΟΡΓΑΝΙΣΜΟΣ ΠΡΟΓΝΩΣΤΙΚΩΝ ΑΓΩΝΩΝ ΠΟΔΟΣΦΑΙΡΟΥ Α.Ε.".


Ο ΥΠΟΥΡΓΟΣ ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΥ Εχοντας υπόψη τις διατάξεις: 1.α) Του Α.Ν. 397/1968 "περί επανασυστάσεως της Γ.Γ.Α. και αρμοδιοτήτων αυτής". β) Του Ν. 1558/1985 "Κυβέρνηση και Κυβερνητικά όργανα" (ΦΕΚ Α 137). 2. Του Ν. 2843/2000 "Εκσυγχρονισμός των χρηματιστηριακών Συναλλαγών, εισαγωγή εταιρειών επενδύσεων στην πρωτοπόρο Ναυτιλία, στο Χρηματιστήριο και άλλες διατάξεις" (ΦΕΚ Α 219). 3. Του άρθρου 18 παρ.ιδ. της 442/2001 Κοινής Υπουργικής Απόφασης "Καταστατικό της Ανώνυμης Εταιρείας Οργανισμός Προγνωστικών Αγώνων Ποδοσφαίρου Α.Ε." (ΦΕΚ Β 23). 4. Την 25140/4.9.2002 (ΦΕΚ 1156/Β/5.9.2002) απόφαση του Πρωθυπουργού και του Υπουργού Πολιτισμού "Περί ανάθεσης αρμοδιοτήτων στον Υφυπουργό Πολιτισμού Γεώργιο Λιάνη". 5. Την 22η/14.11.2002 Συνεδρίαση του Δ.Σ. της Ο.Π.Α.Π. Α.Ε. 6. Το γεγονός ότι από τις διατάξεις της απόφασης δεν προκαλείται δαπάνη εις βάρος του Κρατικού Προϋπολογισμού, αποφασίζουμε:

Εγκρίνουμε τον Κανονισμό Λειτουργίας Πρακτορείων της Ο.Π.Α.Π. Α.Ε. ως ακολούθως:

Η απόφαση αυτή να δημοσιευθεί στην Εφημερίδα της Κυβερνήσεως.


Τίτλος
Κανονισμό Λειτουργίας Πρακτορείων της Ο.Π.Α.Π. Α.Ε


--------------------------------------------------------------------------------

ΣΤΟΙΧΕΙΑ ΑΡΘΡΩΝ

--------------------------------------------------------------------------------

Άρθρο: 1

Ημ/νία: 05.02.2003
Περιγραφή όρου θησαυρού: ΠΡΑΚΤΟΡΕΙΑ ΟΠΑΠ

Τίτλος Άρθρου
ΧΟΡΗΓΗΣΗ ΑΔΕΙΑΣ

Κείμενο Άρθρου

1. Η Ο.Π.Α.Π. Α.Ε. χορηγεί σε φυσικά πρόσωπα με απόφαση του Διοικητικού Συμβουλίου της ενιαία άδεια πρακτόρευσης των παιχνιδιών που οργανώνει, λειτουργεί και διαχειρίζεται σύμφωνα μετο άρθρο 27 του Ν. 2843/2000, η οποία είναι αορίστου χρόνου.

2. Κατά τη χορήγηση κάθε νέας άδειας λειτουργίας πρακτορείου της Ο.Π.Α.Π. Α.Ε., λαμβάνονται υπόψη:

α) Οι εισπράξεις του τελευταίου χρόνου πριν από τη χορήγηση άδειας των ήδη λειτουργούντων πρακτορείων, σε σχέση με την απόσταση των πλησιέστερων πρακτορείων της περιοχής και την εμπορικότητα των παιχνιδιών της.
β) Τα επιχειρηματικά και επιχειρησιακά σχέδια της εταιρείας και οι στόχοι που θέτει για κάθε παιχνίδι.

ΟΡΟΙ ΚΑΙ ΠΡΟΫΠΟΘΕΣΕΙΣ ΧΟΡΗΓΗΣΗΣ ΑΔΕΙΑΣ


3. Για τη χορήγηση άδειας λειτουργίας πρακτορείου από την Ο.Π.Α.Π. Α.Ε. ο υποψήφιος πράκτορας θα πρέπει:

α. Να έχει πλήρη δικαιοπρακτική ικανότητα.
β. Να είναι απόφοιτος Λυκείου ή ισότιμης αναγνωρισμένης σχολής.
γ. Να έχει εκπληρώσει τις στρατιωτικές του υποχρεώσεις ή να έχει απαλλαγεί νόμιμα από αυτές.
δ. Να μην έχει καταδικασθεί με ποινή στέρησης της ελευθερίας του για ατιμωτικά αδικήματα ή για αδικήματα που βάσιμα δημιουργούν υπόνοιες αφερεγγυότητας στις συναλλαγές του με την Ο. Π.Α. Π. Α. Ε.
ε. Να αποτελεί η πρακτόρευση των παιχνιδιών της Ο.Π.Α.Π. Α.Ε. την κύρια απασχόλησή του.
στ. Να διαθέτει κατάστημα, που η λειτουργικότητά του θα εξυπηρετεί τους παίκτες των παιχνιδιών της Ο.Π.Α.Π. Α.Ε.
ζ. Να καταθέτει με τη χορήγηση της άδειας λειτουργίας πρακτορείου την εγγύηση της παρ. 1 του άρθρου 10 του παρόντος.

4. Η χορήγηση άδειας πρακτορείου της παραγράφου 18 του άρθρου 34 του Ν. 2725/1999, γίνεται σύμφωνα με τους όρους και τις προϋποθέσεις που καθορίζονται με κοινή απόφαση των Υπουργών Οικονομίας και Οικονομικών και του αρμόδιου για τον αθλητισμό Υπουργού.

ΑΠΑΓΟΡΕΥΣΗ ΧΟΡΗΓΗΣΗΣ ΑΔΕΙΑΣ


5. Αδεια πρακτορείου της Ο.Π.Α.Π. Α.Ε. δεν χορηγείται:


α) Σε όσους δεν έχουν δικαιοπρακτική ικανότητα ή δεν έχουν εκπληρώσει τις στρατιωτικές τους υποχρεώσεις, ή δεν έχουν νόμιμα απαλλαγεί από αυτές, σε δημόσιους υπαλλήλους και συνταξιούχους.
β) Στους εν ενεργεία αθλητές, προπονητές και διαιτητές των αθλημάτων που έχουν σχέση με τα παιχνίδια που οργανώνει και διεξάγει η Ο.Π.Α.Π. Α.Ε.
γ) Σε υπαλλήλους ή συμβούλους αθλητικών σωματείων, ενώσεων και ομοσπονδιών, τα αθλήματα των οποίων έχουν σχέση με τα παιχνίδια που οργανώνει και διεξάγει η Ο.Π.Α.Π. Α.Ε.
δ) Σε όσους αφαιρέθηκε οριστικά η άδεια του πράκτορα.

--------------------------------------------------------------------------------

Άρθρο: 2
Ημ/νία: 05.02.2003
Περιγραφή όρου θησαυρού: ΠΡΑΚΤΟΡΕΙΑ ΟΠΑΠ

Τίτλος Άρθρου
ΕΓΚΡΙΣΗ ΜΕΤΑΦΟΡΑΣ ΠΡΑΚΤΟΡΕΙΟΥ


Κείμενο Άρθρου

1. Η άδεια ισχύει για την περιοχή και το κατάστημα για το οποίο εκδόθηκε.

2. Μεταφορά της άδειας σε άλλο κατάστημα επιτρέπεται μετά από αίτηση του πράκτορα και έγκριση της Ο.Π.Α.Π. Α.Ε.

Για τη μεταφορά λαμβάνονται υπόψη:

α) Οι εισπράξεις του τελευταίου χρόνου πριν από τη χορήγηση άδειας των ήδη λειτουργούντων πρακτορείων, σε σχέση με την απόσταση των πλησιέστερων πρακτορείων της περιοχής και την εμπορικότητα των παιχνιδιών της
β) Τα επιχειρηματικά και επιχειρησιακά σχέδια της Ο.Π.Α.Π. Α.Ε. και οι στόχοι που θέτει για κάθε παιχνίδι.

3. Σε εξαιρετικές περιπτώσεις και εφόσον συντρέχουν λόγοι ανωτέρας βίας, επιτρέπεται η μεταφορά της άδειας σε άλλο νομό.

4. Σε κάθε περίπτωση μεταφορά δεν εγκρίνεται για άλλο κατάστημα, εφόσον δεν έχει παρέλθει χρονικό διάστημα δύο (2) χρόνων λειτουργίας του πρακτορείου στο κατάστημα που του χορηγήθηκε η άδεια εκτός των περιπτώσεων που οι επιχειρησιακοί όροι που θέτει η Ο.Π.Α.Π. Α.Ε. για τη διεξαγωγή κάθε νέου παιχνιδιού δημιουργούν την αναγκαιότητα μεταφοράς στην ίδια περιοχή.

--------------------------------------------------------------------------------

Άρθρο: 3
Ημ/νία: 05.02.2003
Περιγραφή όρου θησαυρού: ΠΡΑΚΤΟΡΕΙΑ ΟΠΑΠ

Τίτλος Άρθρου
ΥΠΟΧΡΕΩΣΕΙΣ ΠΡΑΚΤΟΡΩΝ


Κείμενο Άρθρου

Ο πράκτορας της Ο.Π.Α.Π. Α.Ε. είναι υποχρεωμένος:

1. Να υπογράψει με την Ο.Π.Α.Π. Α.Ε. τη σύμβαση "ΑΔΕΙΑΣ ΛΕΙΤΟΥΡΓΙΑΣ ΠΡΑΚΤΟΡΕΙΟΥ" με τους όρους και τις προϋποθέσεις που προβλέπονται στον παρόντα Κανονισμό.

2. Να καταθέτει χωρίς καμία καθυστέρηση τις εισπράξεις των παιχνιδιών στην Τράπεζα με την οποία συνεργάζεται η Ο.Π.Α.Π. Α.Ε. και σύμφωνα με τον τρόπο και τον χρόνο που αποφασίζει η εταιρεία.

3. Να καταθέτει στην Ο.Π.Α.Π. Α.Ε., πρόσθετη εγγύηση πέραν της γενικής εγγύησης του αμοιβαίου κεφαλαίου για τη διασφάλιση των επιπλέον εισπράξεων του πρακτορείου του.

4. Να εξυπηρετεί τους παίκτες των παιχνιδιών της Ο.Π.Α.Π. Α.Ε. και να εφαρμόζει τις εγκυκλίους της εταιρείας, σχετικά με τον τρόπο και τον χρόνο διεξαγωγής των παιχνιδιών της στο πρακτορείο του.

5. Να ενημερώνει σύμφωνα με τις εγκυκλίους της εταιρείας τους παίκτες για όλα τα θέματα που αφορούν στην πληρωμή κερδών και στην υποβολή των σχετικών ενστάσεων.

6. Να πληρώνει τους παίκτες που εμφανίζονται στο πρακτορείο του, μέχρι του ποσού που κάθε φορά καθορίζεται με απόφαση του Δ.Σ. της Ο.Π.Α.Π. Α.Ε., εφόσον το επιτρέπει η ταμειακή κατάσταση του πρακτορείου του.

7. Να έχει αναρτημένη την άδεια λειτουργίας του πρακτορείου του, σε εμφανές σημείο του καταστήματος και να έχει στη διάθεση των ενδιαφερομένων τους κανονισμούς διεξαγωγής των παιχνιδιών, όπως και κάθε ανακοίνωση της Ο.Π.Α.Π. Α.Ε.

8. Να επιδεικνύει άκρα επιμέλεια, προκειμένου να λαμβάνει γνώση όλων των εγκυκλίων και μηνυμάτων που αποστέλλονται από την Ο.Π.Α.Π. Α.Ε. και να εφαρμόζει με ακρίβεια όσα διαλαμβάνονται στις εγκυκλίους ή τα μηνύματα.

9. Να λειτουργεί το πρακτορείο του σε όλη τη διάρκεια λειτουργίας των παιχνιδιών της εταιρείας, όλες τις ημέρες της εβδομάδας και σε ώρες που καθορίζονται κάθε φορά από την Ο.Π.Α.Π. Α.Ε.

10. Να συνεργάζεται με τους επιθεωρητές της Ο.Π.Α.Π. Α.Ε. ή εξουσιοδοτημένα από την εταιρεία όργανα κατά τη διάρκεια ελέγχου στο πρακτορείο του.

11. Να μην δέχεται την πρακτόρευση στο κατάστημά των άλλων παιχνιδιών ή επιχειρήσεων, χωρίς την έγκριση της Ο.Π.Α.Π. Α.Ε., εκτός από Κρατικά Λαχεία ή Κρατικά παιχνίδια.

12. Να μην συμμετέχει με οποιοδήποτε τρόπο στη διοργάνωση και διεξαγωγή παράνομων στοιχημάτων ή παιχνιδιών.

13. Να διαμορφώνει το χώρο του καταστήματός του σύμφωνα και με τις υποδείξεις της Ο.Π.Α.Π. Α.Ε. και να χρησιμοποιεί το πάσης φύσεως προωθητικό και επικοινωνιακό υλικό, σύμφωνα με τις οδηγίες της εταιρείας.

14. Να παρακολουθεί τα εκπαιδευτικά σεμινάρια και τις συγκεντρώσεις που πραγματοποιούνται από την Ο.Π.Α.Π. Α.Ε., σύμφωνα με το πρόγραμμα που κάθε φορά του κοινοποιείται έγκαιρα από την εταιρεία.

15. Να μην προβαίνει στη μίσθωση - υπενοικίαση της άδειας λειτουργίας του πρακτορείου του.

16. Να μην μεταβιβάζει την άδεια λειτουργίας του πρακτορείου του σε οποιονδήποτε τρίτο, χωρίς προηγούμενη έγκριση της Ο.Π.Α.Π. Α.Ε.

17. Να μην διακινεί επικυρωμένα δελτία των παιχνιδιών της Ο.Π.Α.Π. Α.Ε. εκτός του χώρου του πρακτορείου του.

--------------------------------------------------------------------------------

Άρθρο: 4
Ημ/νία: 05.02.2003
Περιγραφή όρου θησαυρού: ΠΡΑΚΤΟΡΕΙΑ ΟΠΑΠ


Τίτλος Άρθρου
ΑΠΟΖΗΜΙΩΣΗ ΠΡΑΚΤΟΡΩΝ


Κείμενο Άρθρου

1. Η αποζημίωση του πράκτορα για τις υπηρεσίες που προσφέρει στους παίκτες, παρακρατείται άμεσα κατά τη διεξαγωγή του κάθε παιχνιδιού που οργανώνει και λειτουργεί η Ο.Π.Α.Π. Α.Ε., και καθορίζεται σε ποσοστό 12% επί της τιμής της στήλης για τα παιχνίδια ΠΡΟΠΟ, ΛΟΤΤΟ, ΠΡΟΤΟ, ΠΡΟΠΟΓΚΟΛ, ΤΖΟΚΕΡ και 8% για το παιχνίδι "ΠΑΜΕ ΣΤΟΙΧΗΜΑ".

2. Για κάθε παιχνίδι που η Ο.Π.Α.Π. Α.Ε. θα οργανώσει και λειτουργήσει στο μέλλον, η αποζημίωση του πράκτορα θα καθορίζεται στον Κανονισμό του Παιχνιδιού, σύμφωνα μετο άρθρο 27 του Ν. 2843/2000 και το Καταστατικό της εταιρείας.

3. Με απόφαση του Δ.Σ. της Ο.Π.Α.Π. Α.Ε., είναι δυνατή η χορήγηση πρόσθετων παροχών και κινήτρων προς τους πράκτορες.

--------------------------------------------------------------------------------

Άρθρο: 5
Ημ/νία: 05.02.2003
Περιγραφή όρου θησαυρού: ΠΡΑΚΤΟΡΕΙΑ ΟΠΑΠ

Τίτλος Άρθρου
ΔΙΚΑΙΩΜΑΤΑ ΠΡΑΚΤΟΡΩΝ


Κείμενο Άρθρου

1. Η μεταβίβαση από πράκτορα της άδειας λειτουργίας πρακτορείου είναι δυνατή, με απόφαση του Δ.Σ. της Ο.Π.Α.Π. Α.Ε., στον ή στην σύζυγο, στους γονείς, στα παιδιά του και τα αδέλφια του, στις περιπτώσεις που αποδεδειγμένα η μεταβίβαση αυτή δεν θίγει την ομαλή λειτουργία του πρακτορείου και εξυπηρετεί τα επιχειρηματικά σχέδια της εταιρείας.

2. Οι όροι και οι προϋποθέσεις που απαιτούνται για τη χορήγηση άδειας λειτουργίας πρακτορείου ισχύουν και για τη μεταβίβαση της παραγράφου 1 του παρόντος άρθρου.

Ειδικά για τη μεταβίβαση στον ή στην σύζυγο είναι δυνατή η μεταβίβαση της αδείας από πράκτορα που λειτουργεί το πρακτορείο του για τουλάχιστον δεκαπέντε (15) έτη, ακόμα και στην περίπτωση που ο ή η σύζυγος δεν συγκεντρώνει την προϋπόθεση της περίπτωσης β' της παραγράφου 3 του άρθρου 1 του παρόντος Κανονισμού.

Σε περίπτωση θανάτου ή βαριάς αναπηρίας η άδεια μεταβιβάζεται στον ή την σύζυγο ανεξάρτητα από το χρόνο λειτουργίας του πρακτορείου.

3. Ο πράκτορας δικαιούται μετά από αίτησή του προς την Ο.Π.Α.Π. Α.Ε. και έγκρισή της, να διακόπτει τη λειτουργία του πρακτορείου του, εφόσον υφίστανται σοβαροί λόγοι, που καθιστούν αδύνατη τη λειτουργία του πρακτορείου. Ο χρόνος διακοπής αποφασίζεται κατά περίπτωση από την εταιρεία.

4. Ο πράκτορας δικαιούται μετά από αίτησή του προς την Ο.Π.Α.Π. Α.Ε. και έγκρισή της, να διακόπτει τη λειτουργία του πρακτορείου του για χρονικό διάστημα μέχρι ένα (1) μήνα, χωρίς τη συνδρομή ιδιαίτερων λόγων και υπό τον όρο ότι δεν διαταράσσεται η ομαλή διεξαγωγή των παιχνιδιών της Ο.Π.Α.Π. Α.Ε. στη συγκεκριμένη περιοχή.

5. Στην Επιτροπή Γενικών και Ειδικών Θεμάτων Πρακτορείων της Ο.Π.Α.Π. Α.Ε., συμμετέχει μετά από απόφαση του Δ.Σ. της εταιρείας, εκπρόσωπος των πρακτόρων με δικαίωμα ψήφου. Ο εκπρόσωπος των πρακτόρων ορίζεται από το Δ.Σ. του δευτεροβάθμιου συνδικαλιστικού τους οργάνου.

6. Η Ο.Π.Α.Π. Α.Ε. δύναται για ειδικά θέματα ανάπτυξης των παιχνιδιών της ή εισαγωγής και λειτουργίας νέων παιχνιδιών να ορίζει εκπροσώπους των πρακτόρων με συμβουλευτικό χαρακτήρα στις επιτροπές που συγκροτεί.

Στη περίπτωση αυτή οι εκπρόσωποι των πρακτόρων ορίζονται από την Ομοσπονδία τους.

7. Η Ο.Π.Α.Π. Α.Ε. δύναται να επιτρέπει τη σύσταση προσωπικών εταιρειών από λειτουργούντα πρακτορεία, μετά από σχετικό αίτημα των πρακτόρων, εφόσον στο εταιρικό κεφάλαιο της εταιρείας που συστήνεται για το σκοπό αυτό συμμετέχει ο πράκτορας με τουλάχιστον 50% και η διάρκεια της εταιρείας έχει οριστεί για χρόνο όχι μικρότερο από δέκα (10) χρόνια και με τους ίδιους εταίρους. Η έγκριση του εταίρου γίνεται από την εταιρεία. Σε περίπτωση θανάτου ενός εκ των εταίρων, ο εταίρος που απομένει δύναται να συνεχίζει τη λειτουργία της εταιρείας με εταίρο που εγκρίνεται από την Ο.Π.Α.Π. Α.Ε. ή μόνος του. Απαραίτητη προϋπόθεση για τη λειτουργία της εταιρείας, αποτελεί η έγκρισή της από την Ο.Π.Α.Π. Α.Ε.

Σε περίπτωση που παραβιάζονται οι όροι που τίθενται με τη παρούσα παράγραφο, αφαιρείται η άδεια λειτουργίας πρακτορείου.

Κάθε πράκτορας μπορεί να συμμετέχει σε μία μόνο εταιρεία.

8. Η Ο.Π.Α.Π. Α.Ε., δύναται να επιτρέπει σε πράκτορα που λειτουργεί το πρακτορείο του για τουλάχιστον είκοσι (20) χρόνια και συγκεντρώνει στο πρόσωπό του τις προϋποθέσεις συνταξιοδότησής του ή για τουλάχιστον είκοσι πέντε 25 χρόνια και είναι πάνω από 55 χρόνων, να μεταβιβάζει τον εξοπλισμό και την εν γένει υποδομή του πρακτορείου του σε πρόσωπο που εγκρίνει η Ο.Π.Α.Π. Α.Ε., εφόσον κρίνεται επιχειρηματικά αναγκαίο.

Η εκ νέου μεταβίβαση του εξοπλισμού και της εν γένει υποδομής του πρακτορείου δεν επιτρέπεται, πριν από την παρέλευση ή τη συμπλήρωση των χρονικών ορίων του προηγούμενου εδαφίου.

Στην περίπτωση αυτή η Ο.Π.Α.Π. Α.Ε. χορηγεί νέα άδεια στο πρόσωπο που έχει εγκρίνει μετά από παραίτηση του πράκτορα που είχε χορηγηθεί αρχικά η άδεια. Η ισχύς των παρ. 7 και 8 αρχίζει από 1.6.2003.

--------------------------------------------------------------------------------

Άρθρο: 6
Ημ/νία: 05.02.2003
Περιγραφή όρου θησαυρού: ΣΥΜΜΕΤΟΧΗ ΣΤΑ ΠΑΙΓΝΙΔΙΑ - ΥΠΟΧΡΕΩΣΕΙΣ ΟΠΑΠ ΠΡΟΣ ΠΑΙΚΤΕΣ - ΠΛΗΡΩΜΗ - ΠΑΡΑΓΡΑΦΗ ΚΕΡΔΩΝ

Τίτλος Άρθρου
ΥΠΟΧΡΕΩΣΕΙΣ ΤΗΣ Ο.Π.Α.Π. Α.Ε.


Κείμενο Άρθρου

Η Ο.Π.Α.Π. Α.Ε. υποχρεούται:

1. Να χορηγεί τερματική ή τερματικές μηχανές εφόσον είναι τεχνολογικά αναγκαία η χρήση άλλου είδους τερματικής μηχανής για τη διεξαγωγή των παιχνιδιών.

2. Να προμηθεύει τον πράκτορα με τα δελτία των παιχνιδιών, το εκπαιδευτικό προωθητικό υλικό, που η εταιρεία κρίνει απαραίτητο για την ανάπτυξη των παιχνιδιών και την προώθηση των πωλήσεων.

3. Να παρέχει την απαιτούμενη εκπαίδευση, τεχνική υποστήριξη και να παρέχει τις αναγκαίες συμβουλές για την ανάπτυξη των παιχνιδιών στα πρακτορεία.

4. Να ενημερώνει τους πράκτορες για κάθε αλλαγή στο πρόγραμμα και τη διαδικασία λειτουργίας των παιχνιδιών της.

5. Να ενημερώνει τους πράκτορες για τα νέα παιχνίδια 6 μήνες πριν από την εισαγωγή και λειτουργία τους και να μεριμνά για τον απαραίτητο εξοπλισμό λειτουργίας των παιχνιδιών και την απρόσκοπτη ροή πληροφοριών προς τα πρακτορεία για τα παιχνίδια που διεξάγει.

--------------------------------------------------------------------------------

Άρθρο: 7
Ημ/νία: 05.02.2003
Περιγραφή όρου θησαυρού: ΠΡΑΚΤΟΡΕΙΑ ΟΠΑΠ

Τίτλος Άρθρου
ΚΥΡΩΣΕΙΣ ΠΟΙΝΕΣ


Κείμενο Άρθρου

1. Η παράβαση ή η πλημμελής εφαρμογή των διατάξεων του Παρόντος Κανονισμού, που αναφέρονται σε ουσιώδεις υποχρεώσεις του πράκτορα, μπορεί να επιφέρουν τις παρακάτω κυρώσεις:

α) Επίπληξη.
β) Πρόστιμο μέχρι 600 Ευρώ κατά παράβαση.
γ) Προσωρινή ανάκληση της άδειας λειτουργίας του πρακτορείου μέχρι τριάντα (30) ημέρες.
δ) Οριστική αφαίρεση της άδειας λειτουργίας πρακτορείου.

2. Οι ποινές επιβάλλονται από το Διοικητικό Συμβούλιο της Ο.Π.Α.Π. Α.Ε. με εισήγηση του Διευθύνοντος Συμβούλου της εταιρείας, μετά από πρόταση της Επιτροπής Πρακτορείων, η οποία αξιολογεί κατά περίπτωση τη βαρύτητα της παράβασης.

3. Για λόγους εύρυθμης και απρόσκοπτης λειτουργίας του δικτύου πρακτορείων, παρέχεται η εξουσιοδότηση στον Διευθύνοντα Σύμβουλο της εταιρείας να επιβάλλει τις ποινές των περιπτώσεων α, β και γ της παρ.1 του παρόντος άρθρου.

4. Ολες οι κυρώσεις κοινοποιούνται από την Ο.Π.Α.Π. Α.Ε. αιτιολογημένα στον πράκτορα μέσα σε 30 ημέρες από την επιβολή της.

5. Για την επιβολή των ποινών των περιπτώσεων γ και δ της παρ. 1 του παρόντος άρθρου, είναι υποχρεωτική για την εταιρεία η κλήση του πράκτορα για παροχή των αναγκαίων εξηγήσεων, οι οποίες υποβάλλονται στην Επιτροπή πρακτορείων εγγράφως, μέσα σε πέντε (5) ημέρες από την ειδοποίηση του από την Επιτροπή.

6. Στις περιπτώσεις παράβασης πράκτορα που εμπίπτει στις κυρώσεις του παρόντος άρθρου και μέχρι τη λήψη οριστικής απόφασης από το Διευθύνοντα Σύμβουλο ή από το Διοικητικό Συμβούλιο της εταιρείας, παρέχεται η δυνατότητα στο Διευθύνοντα Σύμβουλο να διακόπτει προσωρινά τις εργασίες του πρακτορείου, για τη διασφάλιση των συμφερόντων της εταιρείας και των παικτών των παιχνιδιών της.

7. Οι κυρώσεις των περιπτώσεων α, β και γ της παρ. 1 του παρόντος άρθρου, μπορεί να επιβάλλονται και σωρευτικά στις περιπτώσεις που η βαρύτητα της παράβασης του πράκτορα δικαιολογεί τη σωρευτική επιβολή τους, μετά από πρόταση της Επιτροπής Πρακτορείων και απόφαση του Διευθύνοντος Συμβούλου.

--------------------------------------------------------------------------------

Άρθρο: 8
Ημ/νία: 05.02.2003
Περιγραφή όρου θησαυρού: ΠΡΑΚΤΟΡΕΙΑ ΟΠΑΠ

Τίτλος Άρθρου
ΑΦΑΙΡΕΣΗ ΑΔΕΙΑΣ


Κείμενο Άρθρου

1. Η άδεια λειτουργίας πρακτορείου, αφαιρείται οριστικά, στις περιπτώσεις που παραβιάζονται από τον παρόντα Κανονισμό τα παρακάτω:

α. Στις περιπτώσεις που ο πράκτορας, μετά τη χορήγηση άδειας λειτουργίας πρακτορείου, η πρακτόρευση των παιχνιδιών της Ο.Π.Α.Π. Α.Ε. δεν αποτελεί την κύρια απασχόλησή του, ή δεν συγκεντρώνει στο πρόσωπό του τις προϋποθέσεις των εδαφ. α και δ' της παρ. 3 του άρθρου 1.
β. Η άδεια αφαιρείται άμεσα και οριστικά, όταν μετά από συλλογή στοιχείων από την εταιρεία, υπάρχουν πλήρεις αποδείξεις για διεξαγωγή παράνομου στοιχήματος στο πρακτορείο του.
γ. Η άδεια αναστέλλεται σε περίπτωση παραπομπής σε δίκη του πράκτορα, για παράνομο στοίχημα και αφαιρείται οριστικά μετά την έκδοση καταδικαστικής απόφασης. Εάν υπάρξει απαλλακτικό Βούλευμα από αρμόδιο Δικαστικό Συμβούλιο ή αθωωτική απόφαση, το Δ.Σ. της εταιρείας με απόφασή του επαναχορηγεί την άδεια λειτουργίας του πρακτορείου.

2. Η άδεια λειτουργίας πρακτορείου αφαιρείται όταν ο πράκτορας:

α) Ενεργεί αποδεδειγμένα σε βάρος των συμφερόντων της εταιρείας και των παικτών.
β) Δεν εφαρμόζει καθ' υποτροπή τις οδηγίες, εγκυκλίους και ανακοινώσεις της εταιρείας, που αφορούν τη σωστή λειτουργία του πρακτορείου, τους όρους διεξαγωγής των παιχνιδιών και την εξυπηρέτηση των παικτών των παιχνιδιών της εταιρείας.
γ) Δεν παρακολουθεί καθ' υποτροπή τα εκπαιδευτικά σεμινάρια που οργανώνονται από την εταιρεία και η απουσία του δεν είναι αιτιολογημένη.
δ) Μεταφέρει το πρακτορείο του σε άλλο κατάστημα, χωρίς προηγούμενη έγκριση της εταιρείας.

--------------------------------------------------------------------------------

Άρθρο: 9
Ημ/νία: 05.02.2003
Περιγραφή όρου θησαυρού: ΠΡΑΚΤΟΡΕΙΑ ΟΠΑΠ

Τίτλος Άρθρου
ΓΕΝΙΚΕΣ ΔΙΑΤΑΞΕΙΣ


Κείμενο Άρθρου

1.α) Απαγορεύεται η απασχόληση στο πρακτορείο, ατόμων που δεν έχουν γνωστοποιηθεί στην εταιρεία από τον πράκτορα.
Απαραίτητη προϋπόθεση για την απασχόλησή τους στο πρακτορείο αποτελεί η εκπαίδευσή τους με ευθύνη του πράκτορα και η ασφάλισή τους στο ΙΚΑ. Για τους ή τις συζύγους, τα παιδιά, τα αδέλφια και τους γονείς του πράκτορα δεν απαιτείται προηγούμενη έγκριση της εταιρείας.
β) Για τις πράξεις, ενέργειες και παραλείψεις όσων απασχολούνται στο πρακτορείο σύμφωνα με το προηγούμενο εδάφιο, υπεύθυνος απέναντι στην εταιρεία είναι προσωπικά ο πράκτορας.

2. Η εγγύηση που κατατίθεται από τους πράκτορες είναι στη διάθεση της εταιρείας και αθροιζόμενη αποτελεί ένα κοινό αλληλέγγυο εγγυητικό κεφάλαιο που την διασφαλίζει σε κάθε περίπτωση αφερεγγυότητας οποιουδήποτε πράκτορα.

3. Στο τέλος κάθε διαχειριστικής περιόδου, η Ο.Π.Α.Π. Α.Ε. από το παραπάνω κεφάλαιο καλύπτει τις οφειλές των πρακτόρων από οποιαδήποτε αιτία.

4. Στις περιπτώσεις ανάκλησης ή αφαίρεσης της άδειας από πράκτορα για οποιοδήποτε λόγο, η εταιρεία μετά από απόφαση του Δ.Σ. υποχρεούται να κινήσει την αστική και ποινική διαδικασία προκειμένου να ανακτηθούν οι τυχόν οφειλές του. Τα τυχόν ανακτηθέντα εκ της οφειλής του πράκτορα ποσά κατατίθενται από την εταιρεία στο κοινό κεφάλαιο.

5. Στο τέλος κάθε οικονομικής χρήσης γίνεται ο υπολογισμός των τυχόν εκ του κοινού κεφαλαίου αναληφθέντων υπό της Ο.Π.Α.Π. Α.Ε ποσών από επισφαλείς απαιτήσεις των πρακτόρων, των ποσών που εν τω μεταξύ ανακτήθηκαν και καλούνται οι πράκτορες όπως συμπληρώσουν κατ' αναλογία και το τυχόν ελλείπον ποσό του κεφαλαίου της εγγύησης. Η παρακράτηση θα γίνεται αυτόματα από το καθαριστικό του πράκτορα. Οι τόκοι του εγγυητικού κεφαλαίου και τα τυχόν πρόστιμα αποδίδονται στην Ομοσπονδία των πρακτόρων μετά από σύμφωνη γνώμη του κάθε πράκτορα.

6. Η πιο πάνω απόδοση θα γίνεται κάθε χρόνο μετά το κλείσιμο του Ισολογισμού της Ο.Π.Α.Π. Α.Ε.

7. Στον πράκτορα ο οποίος παραιτείται ή του αφαιρείται η άδεια, επιστρέφεται ατόκως μετά την τακτοποίηση των λογαριασμών που έχει με την Ο.Π.Α.Π. Α.Ε. το ποσό εκείνο του κεφαλαίου της εγγύησης που έχει καταθέσει και παραμένει άθικτο στο κοινό κεφάλαιο. Η επιστροφή του ποσού αυτού γίνεται αμέσως μετά τη λογιστική εκκαθάριση και πάντα μετά την παρέλευση εξαμήνου.

8. Το ποσό της πρόσθετης εγγύησης του άρθρου 3 παρ.3 κατατίθεται σε δεσμευμένο λογαριασμό υπέρ της Ο.Π.Α.Π. Α.Ε. και είναι τοκοφόρο για τον πράκτορα. Σε περίπτωση αφερεγγυότητας του πράκτορα η Ο.Π.Α.Π. Α.Ε. ανακτά από τον παραπάνω λογαριασμό το ποσό της οφειλής.

--------------------------------------------------------------------------------

Άρθρο: 10
Ημ/νία: 05.02.2003
Περιγραφή όρου θησαυρού: ΠΡΑΚΤΟΡΕΙΑ ΟΠΑΠ

Τίτλος Άρθρου
ΜΕΤΑΒΑΤΙΚΕΣ ΔΙΑΤΑΞΕΙΣ


Κείμενο Άρθρου

1. Η εγγύηση που καταθέτει ο πράκτορας στην Ο.Π.Α.Π. Α.Ε. ανέρχεται στο ποσό των 600 ΕΥΡΩ και καταβάλλεται με τη χορήγηση της άδειας λειτουργίας πρακτορείου. Η εγγύηση των 600 ΕΥΡΩ, μπορεί να αναπροσαρμόζεται με απόφαση του Δ.Σ. της Ο.Π.Α.Π. Α.Ε., κατ' αναλογία της αύξησης του ορίου κάθε λογιστικής περιόδου όπως αυτό ισχύει με τη δημοσίευση του παρόντος. Στη περίπτωση που η αναπροσαρμογή υπερβαίνει το 100% απαιτείται η σύμφωνη γνώμη της Ομοσπονδίας τους.

Στη περίπτωση της αναπροσαρμογής της εγγύησης το επιπλέον ποσό καταβάλλεται από τους πράκτορες σε δέκα (10) ισόποσες μηνιαίες δόσεις.

2. Τα πρακτορεία της Ο.Π.Α.Π. Α.Ε. που λειτουργούν κατά τη δημοσίευση του παρόντος με τη μορφή προσωπικής εταιρείας, εξακολουθούν να λειτουργούν με τη μορφή αυτή και σε περίπτωση λύσης της εταιρείας για οποιοδήποτε λόγο που αφορά τις σχέσεις των εταίρων, εκτός της περίπτωσης που η λύση επιφέρει ζημία στην Ο.Π.Α.Π. Α.Ε, η άδεια λειτουργίας πρακτορείου μεταβιβάζεται σε ένα από τους εταίρους με τη συναίνεση των υπολοίπων.

3. Οι μέχρι σήμερα νόμιμα συσταθείσες προσωπικές εταιρείες, των οποίων το καταστατικό έχει κατατεθεί στην Ο.Π.Α.Π. Α.Ε., εξακολουθούν να λειτουργούν με τη μορφή αυτή και έναντι της Ο.Π.Α.Π. Α.Ε. ευθύνονται εξ ολοκλήρου η εταιρεία και οι ομόρρυθμοι εταίροι ατομικά.

4. Οι συμβάσεις μεταξύ της Ο.Π.Α.Π. Α.Ε. και των πρακτόρων που είναι εν ενεργεία κατά τη δημοσίευση του παρόντος υπογράφονται υποχρεωτικά μέχρι 31.12.2002, με τους όρους και τις προϋποθέσεις που προβλέπονται στον παρόντα Κανονισμό.

--------------------------------------------------------------------------------

Άρθρο: 11
Ημ/νία: 05.02.2003
Περιγραφή όρου θησαυρού: ΠΡΑΚΤΟΡΕΙΑ ΟΠΑΠ

Τίτλος Άρθρου
ΕΙΔΙΚΕΣ ΔΙΑΤΑΞΕΙΣ


Κείμενο Άρθρου

1. Η Ο.Π.Α.Π. Α.Ε., δύναται να επιτρέπει τη συγχώνευση λειτουργούντων πρακτορείων κατά περιοχή, νομό ή διαμέρισμα, μετά από σχετικό αιτημάτων πρακτόρων. Για το σκοπό αυτό εκδίδεται νέα άδεια με όρους και προϋποθέσεις που κάθε φορά τίθενται από το Δ.Σ. της εταιρείας και σύμφωνα με τα προβλεπόμενα από το παρόντα κανονισμό.

Ο αριθμός των σημείων πώλησης δεν μπορεί να υπερβαίνει τον αριθμό των πρακτορείων που λειτουργούσαν πριν από τη σύσταση του νομικού προσώπου. Το Καταστατικό του Νομικού Προσώπου υποβάλλεται στην Ο.Π.Α.Π. Α.Ε. για έγκριση. Σε περίπτωση έγκρισης λειτουργίας του Νομικού Προσώπου, υπογράφεται σύμβαση, στην οποία καθορίζονται οι όροι και οι προϋποθέσεις λειτουργίας του Νομικού Προσώπου.

2. Η Ο.Π.Α.Π. Α.Ε. στα πλαίσια της επιχειρηματικής της δραστηριότητας, δύναται να υπογράφει συμβάσεις με άλλους φορείς για την παροχή και διάθεση υπηρεσιών και προϊόντων που δεν σχετίζονται με τη διεξαγωγή των παιχνιδιών. Τα σημεία πώλησης του δικτύου πρακτορείων δύναται να παρέχουν και να διαθέτουν τις υπηρεσίες και τα προϊόντα εφόσον πληρούν τους όρους και τις προϋποθέσεις που απαιτούνται για κάθε μία από αυτές τις επιχειρηματικές λειτουργίες. Για τις πρόσθετες δραστηριότητες ο πράκτορας δικαιούται αποζημίωσης.

3. Οι πράκτορες λειτουργούν και διεξάγουν όλα τα παιχνίδια που οργανώνει, λειτουργεί και διαχειρίζεται η Ο.Π.Α.Π. Α.Ε..

Για τα παιχνίδια "ΚΙΝΟ" και "ΜΠΙΓΚΟΛΟΤΤΟ" η πρακτόρευση γίνεται από τους πράκτορες, εφόσον πληρούν τους ειδικότερους όρους και προϋποθέσεις που τίθενται από την Ο.Π.Α.Π. Α.Ε. και απαιτούνται από τον επιχειρησιακό σχεδιασμό των παιχνιδιών αυτών.

Οι πράκτορες έχουν προτεραιότητα κατά την εισαγωγή και λειτουργία των παιχνιδιών αυτών.

4. Η Ο.Π.Α.Π. Α.Ε., δύναται να χορηγεί άδεια λειτουργίας για τα παιχνίδια "ΚΙΝΟ" και "ΜΠΙΓΚΟΛΟΤΤΟ" και σε χώρους εκτός των υπαρχόντων πρακτορείων, με την υπογραφή ειδικής σύμβασης με τους πράκτορες που θα λαμβάνουν άδεια για την πρακτόρευση των παιχνιδιών αυτών. Σε κάθε περίπτωση η άδεια δεν χορηγείται εφόσον ο υποψήφιος πράκτορας δεν συγκεντρώσει τις προϋποθέσεις της παραγράφου 3 του άρθρου 1, εδαφ. α, β, γ, δ και στ του παρόντος.

5. Για περιοχές που παρουσιάζουν δημογραφικές, πληθυσμιακές και επιχειρησιακές ιδιαιτερότητες η Ο.Π.Α.Π. Α.Ε., με απόφαση του Δ.Σ. δύναται, να διαφοροποιεί τους όρους χορήγησης και λειτουργίας των πρακτορείων και να χορηγεί άδειες σε πρόσωπα που συγκεντρώνουν τις προϋποθέσεις των εδαφ. α, β,γ, δ, και ζ της παρ. 3 του άρθρου 1, εφόσον η περιοχή δεν καλύπτεται από λειτουργούντα πρακτορεία. Η άδεια στη περίπτωση αυτή δεν μεταφέρεται για οποιοδήποτε λόγο.

6. Η Ο.Π.Α.Π. Α.Ε., ενισχύει οικονομικά την Ομοσπονδία των πρακτόρων κάθε χρόνο με το ποσό των διακοσίων (200) χιλιάδων ΕΥΡΩ.

Η οικονομική ενίσχυση καταβάλλεται την 1η Ιουλίου και αποσκοπεί στην εύρυθμη λειτουργία της Ομοσπονδίας και τη δυνατότητά της να ενημερώνει όλους τους πράκτορες, για θέματα ανάπτυξης των παιχνιδιών της εταιρείας και των εν γένει επιχειρηματικών δραστηριοτήτων της στο χώρο των τυχερών παιχνιδιών. Η οικονομική ενίσχυση περικόπτεται στις περιπτώσεις που αποδεδειγμένα δεν χρησιμοποιείται από την Ομοσπονδία για τους σκοπούς αυτούς.

Με την έκδοση της παρούσας παύει να ισχύει κάθε προηγούμενη σχετική μετο θέμα απόφαση.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.