Δευτέρα 10 Σεπτεμβρίου 2012

Κρήτη & CERN κατά του καρκίνου

Αν σας αρέσει αυτή η ανάρτηση, διαδώστε την.

Μια πρωτοποριακή επιστημονική συνεργασία, με στόχο τη θεραπεία του καρκίνου, αναμένεται να ξεκινήσει η Κρήτη με το CERN, τον Ευρωπαϊκό Οργανισμό για την Έρευνα στη Σωματιδιακή Φυσική!

Το CERN μέσω του νέου δικτύου HERMES στο οποίο συμμετέχει και η Ελλάδα, μπορεί με την τεχνολογία που έχει αναπτύξει να βοηθήσει με πρωτοποριακές μεθόδους στη θεραπεία του καρκίνου!

Ήδη ο εκπρόσωπος του δικτύου στη χώρα μας, ο περιφερειακός σύμβουλος, Αλέξης Κοκολάκης, έχει αποστείλει στην Περιφέρεια την σχετική πρόταση η οποία συνδυάζει την εκπαίδευση, την έρευνα και την καινοτομία με τον ιατρικό τουρισμό, με βασικό άξονα την θεραπεία του καρκίνου με την "παγκοσμίως αναγνωρισμένη και πρωτοποριακή μέθοδο της θεραπείας πρωτονίων"!

H πρόταση κατατέθηκε κι εγκρίθηκε από το Υπουργείο Παιδείας και τη Γενική Γραμματεία Έρευνας και Τεχνολογίας και προωθήθηκε στο CERN.

"Αυτή η μέθοδος θεραπείας του καρκίνου χρησιμοποιεί πρωτόνια για να ακτινοβολήσει καρκινικούς όγκους οι οποίοι είτε βρίσκονται πολύ κοντά σε κρίσιμα όργανα και ευαίσθητες δομές (πχ νωτιαίος μυελός) είτε αποκρίνονται ελάχιστα στη συμβατική ακτινοθεραπεία (φωτόνια, ακτίνες Χ, ηλεκτρόνια). Αφορά ειδικά τους ασθενείς με όγκους στον εγκέφαλο και τη βάση της περιοχής του κρανίου, με σαρκώματα ή καρκίνο του προστάτη" αναφέρει ο κ.Κοκολάκης και προσθέτει:

"Η θεραπεία πρωτονίων είναι η πιο σύγχρονη τεχνολογικά και ιατρικά πιο αποτελεσματική μέθοδος ακτινοθεραπείας. Αναπτύχθηκε και εξελίχθηκε με τη βοήθεια επιταχυντών που χρησιμοποιούνται στη βασική έρευνα στη Φυσική. Μέχρι τώρα η συμβατική θεραπεία του καρκίνου με επιταχυντές επιτυγχάνεται μέσω της στόχευσης φωτονίων ή δεσμών φωτονίων στους κακοήθεις ιστούς. Συνήθως, όμως, αρκετοί κακοήθεις όγκοι είναι ανθεκτικοί στην ακτινοβολία ενώ άλλοι έχουν πολύ σύνθετο σχήμα ή βρίσκονται πολύ κοντά σε ζωτικά όργανα. Σε αυτές τις περιπτώσεις απαιτούνται υψηλότερες δόσεις ακτινοβολίας με μεγαλύτερη απόδοση και υψηλότερη ακρίβεια στόχευσης, κάτι το οποίο δεν προσφέρεται αποτελεσματικά από την συμβατική θεραπεία".

Τα πλεονεκτήματα της θεραπείας καρκίνου με επιταχυντικό σύστημα νέας γενιάς και δέσμη πρωτονίων έναντι της συμβατικής ακτινοθεραπείας μπορούν να συνοψιστούν στα εξής:


Η θεραπεία με πρωτόνια μπορεί να στοχεύσει όγκους που βρίσκονται σε μεγάλα βάθη και σε δύσκολα ανατομικά σημεία (πχ. όγκοι άνω θώρακα και κρανίου).

Καταστρέφει ολοσχερώς το γενετικό υλικό των καρκινικών κυττάρων και επομένως ελαχιστοποιεί την επανεμφάνιση του καρκίνου.

Προκαλεί ελάχιστη βλάβη των παρακείμενων υγιών ιστών σε αντίθεση με τις δέσμες φωτονίων (ακτίνες-Χ και ακτίνες-γάμμα), όπου η μεγάλη τους ένταση σταματά στα επιδερμικά υγιή κύτταρα και μικρή μόνο δόση καταλήγει στους κακοήθεις ιστούς.

Ο κίνδυνος πρόκλησης δευτερογενών καρκίνων εξαιτίας ακτινοβόλησης με πρωτόνια είναι πολύ μικρότερος σε σχέση με τον κίνδυνο από τη συμβατική ακτινοθεραπεία. Για το λόγο αυτό η θεραπεία πρωτονίων χρησιμοποιείται στις παιδιατρικές περιπτώσεις ασθενών με καρκίνο.

Ο χρόνος θεραπείας είναι πολύ μικρότερος σε σχέση με τον αντίστοιχο χρόνο της συμβατικής θεραπείας. 
Η ανάπτυξη ενός κέντρου θεραπείας του καρκίνου με πρωτόνια θα ανοίξει νέους ορίζοντες στην έρευνα και τεχνολογία στη χώρα και θα προσελκύσει διεθνώς αναγνωρισμένους επιστήμονες από πολλά διαφορετικά επιστημονικά πεδία. Παράλληλα, θα δημιουργήσει τεχνικές και επιστημονικές θέσεις εργασίας και δυνατότητες αξιοποίησης του επιστημονικού δυναμικού της χώρας από διάφορα πεδία: Φυσική, Ιατρική, Βιολογία, Πληροφορική, Τεχνολογία Επιταχυντών κλπ. Θα προσδώσει διεθνές κύρος και θα υποστηρίξει στο μέγιστο τις προσπάθειες της Πολιτείας για την ανάδειξη της Κρήτης σε θέρετρο Ιατρικού τουρισμού στην ευρύτερη λεκάνη της Μεσογείου. 



Πηγή: http://www.enikos.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.