Παρασκευή 25 Οκτωβρίου 2013

Σε κρίση 7.000 σχολικά κυλικεία

Αν σας αρέσει αυτή η ανάρτηση, διαδώστε την.

Οι νέες τιμές στα προϊόντα των σχολικών κυλικείων
.
Περί τα 7.000 κυλικεία λειτουργούν αυτή τη στιγμή σε δημόσια και ιδιωτικά σχολεία τα οποία αντιμετωπίζουν σοβαρό πρόβλημα επιβίωσης καθώς λόγω της οικονομικής κρίσης οι μαθητές έχουν περιορίσει τις αγορές τους. Την ήδη δεινή οικονομική κατάσταση ήρθε να επιβαρύνει η μείωση των τιμών κατά 30% μιας σειράς ειδών που πουλούν τα κυλικεία.

Όπως αναφέρεται στο έγγραφο του υπουργείου για λόγους δημοσίου συμφέροντος καθορίζονται ανώτατες τιμές πώλησης για μια σειρά προϊόντων, καθώς και τα συγκεκριμένα σημεία πώλησης των προϊόντων αυτών (κυλικεία, αναψυκτήρια, μπαρ, καφέ μπαρ, εστιατόρια και άλλα καταστήματα) και λοιποί πωλητές, που δραστηριοποιούνται εντός των συγκεκριμένων χώρων - σημείων, δεδομένου ότι, στα σημεία αυτά, εξ αντικειμένου δεν είναι εφικτό να λειτουργήσει ο ανταγωνισμός.

Η παραπάνω απόφαση προκάλεσε την αντίδραση σωματείου Κυλικειαρχών Δημοσίων και Ιδιωτικών Σχολείων Θεσσαλονίκης που σε σχετική τους ανακοίνωση υποστηρίζουν ότι δεν λειτουργούν μονοπωλιακά.

Συγκεκριμένα στην ανακοίνωσή τους αναφέρουν ότι το σχολικό κυλικείο είναι ένας επαγγελματικός κλάδος ο οποίος μοιραία όπως και όλα τα επαγγέλματα παρουσιάζει μεγάλη καμπή και εσφαλμένα θεωρείται ότι είναι ένας χώρος στον οποίο δεν λειτουργεί ο ανταγωνισμός.

Πληθώρα σχολικών συγκροτημάτων αν όχι η συντριπτική πλειοψηφία αντιμετωπίζουν καθημερινά το φαινόμενο του ανταγωνισμού με παρακείμενα καταστήματα πώλησης σφολιατοειδών, σούπερ μάρκετ, ταχυφαγεία, delivery στα σχολεία και πολλά άλλα σημεία υγειονομικού ενδιαφέροντος. Και μάλιστα το φαινόμενο αυτό επιτείνεται με το γεγονός ότι οι πόρτες των σχολείων παραμένουν ανοιχτές κατά τη διάρκεια λειτουργίας τους, παρά τον κανονισμό.

Ειδικά για τα σημεία πώλησης (κυλικεία, αναψυκτήρια, καντίνες κλπ.) που δραστηριοποιούνται εντός των δημοσίων και ιδιωτικών σχολείων (δημοτικών, γυμνασίων, λυκείων, ημερήσιων και νυχτερινών), τα είδη που αναφέρονται παρακάτω διατίθενται σε ανώτατες προκαθορισμένες τιμές ως ακολούθως:

α) Σάντουιτς ή τοστ από ψωμί ολικής άλεσης ή λευκό, με τυρί (με προσθήκη ή μη λαχανικών, τομάτας, μαργαρίνης και άλλων): 1 ευρώ

β) Σάντουιτς ή τοστ από ψωμί ολικής άλεσης ή λευκό με τυρί και γαλοπούλα (με προσθήκη ή μη λαχανικών, τομάτας, μαργαρίνης και άλλων): 1,25 ευρώ

γ) Απλό αρτοσκεύασμα (σουσαμένιο κουλούρι) σε ατομική συσκευασία 50 γραμμαρίων τουλάχιστον:0,40 ευρώ

δ) Τυρόπιτα-σπανακόπιτα με τυρί φέτα ή κασέρι βάρους 130 γραμμαρίων τουλάχιστον, ανά τεμάχιο:1,00122 ευρώ

ε) Εμφιαλωμένο νερό των 500 ml, εγχώριο ή μη, εντός ή εκτός ψυγείου: 0,35 ευρώ

στ) Φυσικοί χυμοί φρούτων με 100% χυμό (χωρίς πρόσθετη ζάχαρη) σε ατομική συσκευασία 250 ml τουλάχιστον: 0,85 ευρώ

Απαγορευμένος ο καφές στα σχολικά κυλικεία, υποχρεωτικός ο τιμοκατάλογος

Αξίζει να σημειωθεί ότι απαγορεύεται η διάθεση στους μαθητές των δημοσίων και ιδιωτικών σχολείων ροφημάτων καφέδων. Τα είδη αυτά προορίζονται μόνο για το διδακτικό και λοιπό προσωπικό του σχολείου.

Επίσης, στους χώρους όπου διατίθενται τα πιο πάνω είδη τοποθετείται υποχρεωτικά τιμοκατάλογος, ορατός από τους μαθητές και το προσωπικό του σχολείου, στον οποίο με κεφαλαία και ευανάγνωστα γράμματα αναγράφονται τουλάχιστον στην ελληνική γλώσσα τα εξής:

- «ΔΙΑΤΙΘΕΝΤΑΙ ΣΑΝΤΟΥΙΤΣ, ΤΟΣΤ ΑΠΛΟ ΑΡΤΟΣΚΕΥΑΣΜΑ (ΣΗΣΑΜΕΝΙΟ ΚΟΥΛΟΥΡΙ), ΤΥΡΟΠΙΤΑ, ΣΠΑΝΑΚΟΠΙΤΑ, ΕΜΦΙΑΛΩΜΕΝΟ ΝΕΡΟ, ΦΥΣΙΚΟΙ ΧΥΜΟΙ, ΣΕ ΕΛΕΓΧΟΜΕΝΕΣ ΤΙΜΕΣ».

- Τα είδη που αναφέρονται παραπάνω με τις αντίστοιχες τιμές διάθεσής τους.

Η παρασκευή, κατοχή και διάθεση των ειδών είναι υποχρεωτική όλες τις ώρες λειτουργίας των πωλητών, που δραστηριοποιούνται εντός των χώρων δημοσίων και ιδιωτικών σχολείων. Η εν λόγω υποχρέωση δεν αναιρεί το δικαίωμα στον υπόχρεο να επιλέξει ανάμεσα στα είδη «τοστ με τυρί-σάντουιτς με τυρί», τη διάθεση ενός εξ αυτών ή και των δύο και ανάμεσα στα είδη «τοστ με τυρί και γαλοπούλα-σάντουιτς με τυρί και γαλοπούλα» τη διάθεση ενός εξ αυτών ή και των δύο.

Για την προστασία της σωματικής ακεραιότητας των μαθητών των δημοσίων και ιδιωτικών σχολείων, επιτρέπεται η κατοχή και διάθεση εμφιαλωμένων νερών μόνο σε πλαστικές φιάλες και φυσικών χυμών σε πλαστική ή χάρτινη συσκευασία.

Όσοι δεν συμμορφώνουν τιμωρούνται με διοικητικό πρόστιμο χιλίων ευρώ (1.000 ευρώ) για έλλειψη τιμοκαταλόγου και πεντακοσίων ευρώ (500 ευρώ) για υπέρβαση. Τα πρόστιμα διπλασιάζονται σε περίπτωση υποτροπής.



Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.