Τρίτη 22 Μαρτίου 2011

Κόβουν το ΕΚΑΣ με βάση τα τεκμήρια

Αν σας αρέσει αυτή η ανάρτηση, διαδώστε την.

Χιλιάδες από τους δικαιούχους θα πάψουν να λαμβάνουν το επίδομα

Τουλάχιστον 15 νέες, σημαντικές ασφαλιστικού και συνταξιοδοτικού χαρακτήρα αλλαγές επιφέρει το νέο σχέδιο νόμου για την «Αναμόρφωση του Σώματος Επιθεώρησης Εργασίας και άλλες διατάξεις», το περιεχόμενο του οποίου αφορά κυρίως το Σύστημα Κοινωνικής Ασφάλισης και από χθες τέθηκε σε δημόσια διαβούλευση.

Μετά την ψήφιση και έναρξη ισχύος των διατάξεων του, χιλιάδες εκ των περίπου 380.000 δικαιούχων του ΕΚΑΣ θα «κοπούν» λόγω τεκμηρίων, μόνο και μόνο επειδή έχουν στην κατοχή τους ή ενοικιάζουν ένα μικρό σπίτι και διαθέτουν ένα μικρό αυτοκίνητο.

Από την 1η Ιανουαρίου 2011, όπως αναφέρει η εφημερίδα Ελεύθερος Τύπος, το Επίδομα Κοινωνικής Αλληλεγγύης Συνταξιούχων (ΕΚΑΣ) θα καταβάλλεται πλέον στους συνταξιούχους γήρατος, αναπηρίας και θανάτου, των οργανισμών κύριας ασφάλισης αρμοδιότητας υπουργείου Εργασίας, πλην ΟΓΑ, καθώς και του ΝΑΤ, από τους φορείς που συνταξιοδοτούνται, βάσει τεκμηρίων.

Συνολικά μετά την έναρξη ισχύος των νέων επώδυνων αλλαγών οι δικαιούχοι θα πρέπει να πληρούν αθροιστικά τις παρακάτω προϋποθέσεις:
α) οι συνταξιούχοι γήρατος και θανάτου να έχουν συμπληρώσει την 1η Ιανουαρίου 2011 το 60ό έτος. Για τους συνταξιούχους λόγω αναπηρίας, καθώς και για τα τέκνα που λαμβάνουν σύνταξη λόγω θανάτου του γονέα τους, δεν απαιτείται όριο ηλικίας.
β) Το συνολικό καθαρό ετήσιο εισόδημά τους από συντάξεις (κύριες, επικουρικές και βοηθήματα), μισθούς ημερομίσθια και λοιπά επιδόματα που χορηγήθηκαν σε μισθωτό να μην υπερβαίνει το ποσό των 8.472,09 ευρώ. Από το εισόδημα αυτό εξαιρούνται τα ποσά που αντιστοιχούν στη σύνταξη αναπήρων και θυμάτων πολεμικής περιόδου κατά την εκτέλεση της στρατιωτικής υπηρεσίας, στην ισόβια σύνταξη σε πολύτεκνες μητέρες, καθώς και στα προνοιακά βοηθήματα του υπουργείου Υγείας και Κοινωνικής Αλληλεγγύης.
γ) Το συνολικό ετήσιο ατομικό φορολογούμενο πραγματικό ή τεκμαρτό (με το συνυπολογισμό δηλαδή και των περουσιακών στοιχείων) καθώς και το απαλλασσόμενο ή φορολογούμενο με ειδικό τρόπο εισόδημα του συνταξιούχου να μην υπερβαίνει το ποσό των 9.884,11 ευρώ.
δ) Το συνολικό ετήσιο οικογενειακό φορολογούμενο πραγματικό ή τεκμαρτό καθώς και το απαλλασσόμενο φορολογούμενο με ειδικό τρόπο εισόδημα να μην υπερβαίνει το ποσό των 15.380,90 ευρώ. Τα ποσά αφορούν εισοδήματα που δηλώθηκαν με τη δήλωση φορολογίας εισοδήματος του προηγούμενο οικονομικού έτους.
ε) Το συνολικό ακαθάριστο καταβαλλόμενο κατά το μήνα που προηγείται εκείνου της έναρξης ισχύος του νόμου αυτού ή –προκειμένου για όσους συνταξιοδοτηθούν μετά την έναρξη ισχύος του νόμου και μέχρι 31 Δεκεμβρίου 2011- το δικαιούμενο κατά τον πρώτο πλήρη μήνα συνταξιοδότησης ποσό συντάξεων (κύριων και επικουρικών) συμπεριλαμβανόμενων και των πάσης φύσεως επιδομάτων δεν υπερβαίνει τα 850 ευρώ.
στ) Διανέμουν νόμιμα στην Ελλάδα.

Το ΕΚΑΣ χορηγείται και σε εκείνους που θα καταστούν συνταξιούχοι των οργανισμών κύριας ασφάλισης μετά την 1η Ιανουαρίου 2011, εφόσον συντρέχουν στο πρόσωπό τους οι απαιτούμενες προϋποθέσεις.

Στους συνταξιούχους λόγω γήρατος που συμπληρώνουν το όριο ηλικίας μετά την ημερομηνία αυτή, το ΕΚΑΣ αρχίζει να καταβάλλεται από την 1η του επόμενου μήνα εκείνου που συμπληρώνουν το 60ό έτος.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.