Τετάρτη 14 Οκτωβρίου 2015

ΕΣΑμεΑ: Από τη συνάντηση με τον υπουργό Εργασίας Γ. Κατρούγκαλο

Αν σας αρέσει αυτή η ανάρτηση, διαδώστε την.

Δελτίο Τύπου 14.10.2015


Αρ. Πρωτ.: 2406

Συνάντηση με τον υπουργό Εργασίας κ. Γ. Κατρούγκαλο, παρουσία της αναπληρώτριας υπουργού Κοινωνικής Αλληλεγγύης κ. Θ. Φωτίου είχε αντιπροσωπεία της Εθνικής Συνομοσπονδίας Ατόμων με Αναπηρία (Ε.Σ.Α.μεΑ.), με επικεφαλής τον πρόεδρό της Ιωάννη Βαρδακαστάνη, και τους κ.κ. Θ. Κλεισιώτη, α' αντιπρόεδρο, Γρ. Λεοντόπουλο, β' αντιπρόεδρο, Χρ. Νάστα, γενικό γραμματέα, Κ. Γαργάλη, Ταμία, Γ. Γιάλλουρο μέλος της Εκτελεστικής Γραμματείας και Γ. Λυμβαίο, μέλος της Εκτελεστικής Γραμματείας.

Στους υπουργούς τέθηκαν τα φλέγοντα ζητήματα της Αναπηρίας, όπως περιγράφονται αναλυτικά στο υπόμνημα που του παραδόθηκε από την αντιπροσωπεία της Ε.Σ.Α.μεΑ., δηλαδή:

Καταρχάς στα συνταξιοδοτικά, τίθεται η αποκατάσταση των αδικιών που έχουν υποστεί οι συνταξιούχοι του ιδιωτικού τομέα των οποίων οι συντάξεις έχουν μειωθεί βάσει των διατάξεων του εφαρμοστικού νόμου 4093/2012 και της Π.Ν.Π ν. 4111/2013 και η επαναχορήγηση δώρων και εορτών αδείας σε όλους τους συνταξιούχους αναπηρίας/γήρατος/θανάτου του ιδιωτικού τομέα που έχουν συνταξιοδοτηθεί για λόγους αναπηρίας. Επίσης ζητούμενο είναι η επαναφορά των ρυθμίσεων του ν. 612/1977 και των συμπληρώσεών του όπως αυτές ίσχυαν πριν την ψήφιση του ν. 4336/2015, η επαναφορά των ρυθμίσεων της παρ. 4 του άρθρου 5 του ν. 3232/2004 όπως συμπληρώθηκε και τροποποιήθηκε με το άρθρο 37 του ν. 3996/2011, οι οποίες αφορούν στη συνταξιοδότηση των γονέων/συζύγων/αδελφών που έχουν στη φροντίδα τους άτομα με βαριά αναπηρία, να μην περικοπεί το ΕΚΑΣ στους συνταξιούχους αναπηρίας και να επανέλθουν οι ρυθμίσεις χορήγησης του ΕΚΑΣ στους συνταξιούχους αναπηρίας όπως αυτές ίσχυαν προ της περιόδου οικονομικής κρίσης (άρθρο 34 του ν. 3996/2011) κ.α.

Αναφέρθηκαν επίσης θέματα που αφορούν στα επιδόματα, όπου ο κ. Βαρδακαστάνης τόνισε ότι οποιαδήποτε μείωση των επιδομάτων που χορηγούνται στα άτομα με αναπηρία ή σύνδεση των επιδομάτων αναπηρίας με το Ελάχιστο Εγγυημένο Εισόδημα, το οποίο σχεδιάζεται για την κάλυψη των βιοποριστικών αναγκών, εκείνων των πολιτών που ζουν κάτω από το όριο της φτώχειας θα οδηγήσει σε πλήρη φτωχοποίηση κάθε πολίτη με αναπηρία και χρόνια πάθηση της χώρας μας. Στο πλαίσιο αυτό αναφέρθηκε επίσης η υλοποίηση του ν. 4331/2015 «Μέτρα για την ανακούφιση των ΑμεΑ, την απλοποίηση της λειτουργίας των ΚΕΠΑ, καταπολέμηση της εισφοροδιαφυγής και συναφή ασφαλιστικά ζητήματα».

Ζητήθηκε ακόμη η άμεση λειτουργία της Επιστημονικής Επιτροπής του άρθρου 4 του νόμου για την εξέταση αιτημάτων που έχουν υποβληθεί από οργανώσεις ατόμων με αναπηρία και χρόνιες παθήσεις για την ένταξη πρόσθετων κατηγοριών αναπηρίας/χρόνιας πάθησης στον Πίνακα των 43 μη αναστρέψιμων παθήσεων, καθώς και η άμεση έκδοση της της ΚΥΑ για τη χρηματοδότηση της παράτασης του προγράμματος των Κέντρων Διημέρευσης Ημερήσιας Φροντίδας (Κ.Δ.Η.Φ.Α.μεΑ.) που προσφέρουν υποστηρικτικές υπηρεσίες στα άτομα με βαριές και πολλαπλές αναπηρίες. Η αντιπροσωπεία μάλιστα επεσήμανε ότι αυτά τα Κέντρα οδηγούνται ήδη σε κατάρρευση και απαιτείται άμεση λύση. Ζητήθηκε επίσης η ενίσχυση του θεσμού των Στεγών Υποστηριζόμενης Διαβίωσης (Σ.Υ.Δ.), η αναμόρφωση και τροποποίηση του ν.2643/98 ώστε να δημιουργηθεί ένας νέος νόμος αποκλειστικός για την απασχόληση των ατόμων με αναπηρία, και η επαναφορά της σύνταξης στους υπερηλίκων ΟΓΑ που είναι δικαιούχοι και αναπηρικού επιδόματος με ιατροφαρμακευτική περίθαλψη.

Από την πλευρά του ο υπουργός κ. Κατρούγκαλος αρχικά ενημέρωσε την αντιπροσωπεία της ΕΣΑμεΑ ότι στις 15 Οκτωβρίου θα του παραδοθεί το πόρισμα της Επιτροπής Σοφών για το Ασφαλιστικό και θα ακολουθήσει διάλογος με τα τριτοβάθμια Σωματεία - συνεπώς και με την Ε.Σ.Α.μεΑ.

Ειδικότερα για τα θέματα που έθεσε η αντιπροσωπεία δεσμεύτηκε ότι :θα δει θετικά τόσο το θέμα της κατάργησης του άρθρου 27 του νόμου 4334/2015 για τον υπολογισμό του ποσού των συντάξεων αναπηρίας, όσο και την επαναφορά του ν.612: τόνισε μάλιστα ότι ήδη συζητείται με τους θεσμούς. Σχετικά με το ΕΚΑΣ δήλωσε ότι εξετάζονται ενιαίοι κανόνες για τον ιδιωτικό και τον δημόσιο τομέα. Για τον ν. 2643 ανέφερε ότι θα προχωρήσει μαζί με την ηγεσία του υπουργείου Εσωτερικών στην ολοκλήρωση της προκήρυξης. Θετικά επίσης θα εξεταστεί η επαναφορά των ρυθμίσεων της παρ. 4 του άρθρου 5 του ν. 3232/2004, οι οποίες αφορούν στη συνταξιοδότηση των γονέων/συζύγων/αδελφών που έχουν στη φροντίδα τους άτομα με βαριά αναπηρία. Ήδη δήλωσε ότι εξετάζονται εναλλακτικά σενάρια για το θέμα των ανασφάλιστων υπερηλίκων.

Η κ. Φωτίου μιλώντας για τα επιδόματα δήλωσε ότι δεν θα υπάρξει καμία μείωση, ενώ για τα Κ.Δ.Η.Φ.Α.μεΑ. και τις ΣΥΔ θα υπάρξει επόμενη συνάντηση με την Ε.Σ.Α.μεΑ. και την ΠΟΣΓΚΑμεΑ την επόμενη εβδομάδα.

Εξερχόμενος της συνάντησης ο κ. Βαρδακαστάνης δήλωσε τα εξής: «Θέσαμε όλα τα φλέγοντα ζητήματα με ευθύτητα και ζητήσαμε να γίνει άμεση η αποτίμηση του κόστους διαβίωσης λόγω αναπηρίας, ώστε να ενσωματωθεί σε όλα τα μέτρα που συζητιούνται. Σήμερα ζητήσαμε τα ελάχιστα που θα προστατέψουν τα άτομα με αναπηρία, χρόνιες παθήσεις και τις οικογένειές τους για να μην τα καταπιεί η κρίση. Όσον αφορά τις δεσμεύσεις των υπουργών, αναμένουμε τις πρακτικές εξελίξεις, τη θετική ή την αρνητική τους αντιμετώπιση, βρισκόμαστε πάντως σε διαρκή αγωνιστική επιφυλακή».
Το δελτίο Τύπου σε μορφή MS Word 2013 (137.15 KB)


Πηγή: http://www.esamea.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.