Πέμπτη 28 Φεβρουαρίου 2013

Τι να προσέχουμε όταν λείπουμε από το σπίτι μας

Αν σας αρέσει αυτή η ανάρτηση, διαδώστε την.

Τι υποστηρίζει για την ασφάλεια ο εκπρόσωπος Τύπου της ΕΛ.ΑΣ., Χρήστος Μανούρας.

Η ασφάλεια είναι κάτι που όλοι αναζητάμε και επιθυμούμε στην καθημερινότητά μας. Είτε πρόκειται για ασφάλεια της ζωής, της περιουσίας ή ακόμα και για συναισθηματική ασφάλεια σε κάποιες άλλες περιπτώσεις. Και για τα τρία, καθοριστικό ρόλο παίζει η επίδραση του ανθρώπινου παράγοντα.

Με τη διαφορά πως, σε ό,τι αφορά τα δύο πρώτα, ζητάμε πολλές φορές και τη συνδρομή ηλεκτρονικών ή μηχανικών μέσων. Πόρτες ασφαλείας, συναγερμοί και κάμερες ή άλλα συστήματα ασφαλείας, συμβάλλουν κατά περίπτωση με το δικό τους τρόπο στην ενίσχυση της προστασίας του σπιτιού ή του επαγγελματικού μας χώρου.

Το news.gr, μίλησε με τον εκπρόσωπο Τύπου της Ελληνικής Αστυνομίας, Χρήστο Μανούρα.

Όπως είπε, υπάρχει μία διακύμανση στη συχνότητα διάπραξης συγκεκριμένων αδικημάτων, με αρκετές αυξομειώσεις, αλλά αυτά έχουν να κάνουν κυρίως με τοπικές συνθήκες και τα χαρακτηριστικά της κάθε περιφέρειας. Στα αδικήματα κατά της ιδιοκτησίας, ληστείες, κλοπές, διαρρήξεις, κλοπές οχημάτων, υπάρχει μία ποσοστιαία μείωση της τάξης του 7,5%, σε ό, τι αφορά όλη την επικράτεια. Σύμφωνα με τα στατιστικά στοιχεία, που παρουσίασε πρόσφατα η Αστυνομία, οι κλοπές και οι διαρρήξεις, που καταγράφηκαν το 2012, ήταν 87.912, σε σχέση με το 2011 που καταγράφηκαν 96.925, δηλαδή, κατά 9.013 λιγότερες.

«Καθημερινά, χαρτογραφούμε την εγκληματικότητα και εντοπίζουμε εγκληματογόνες περιοχές. Επιχειρούμε καθημερινά για να βελτιώσουμε το περιβάλλον ασφάλειας και να εμπεδώσουν οι πολίτες τι σημαίνει ασφάλεια. Εφαρμόζουμε τους τρόπους αστυνόμευσης, που στηρίζονται στην εμφανή μας παρουσία στους δρόμους και τις γειτονιές με τις ομάδες ΔΙ.ΑΣ, ΔΕΛΤΑ και τον αστυνομικό της γειτονιάς, ο οποίος είναι ο αστυνομικός πρώτης γραμμής. Από αυτόν, μπορούν να ξεκινήσουν τα πάντα. Μία πληροφορία μπορεί να οδηγήσει ακόμα και στην εξιχνίαση ενός μεγάλου – ποιοτικά – εγκλήματος», αναφέρει χαρακτηριστικά ο κύριος Μανούρας.

Αύξηση στις κλοπές σπιτιών-Μείωση στις διαρρήξεις αυτοκινήτων
Τα στοιχεία της Ελληνικής Αστυνομίας έδειξαν ότι το 2012 σημειώθηκε αύξηση σε ληστείες κατοικιών, 189 περισσότερες σε σχέση με την προηγούμενη χρονιά. Σε ό, τι αφορά τις κλοπές – διαρρήξεις σπιτιών, το 2012 ήταν κατά 602 περισσότερες σε σχέση με το 2011, σε αντίθεση με τις διαρρήξεις αυτοκινήτων, οι οποίες ήταν κατά 5.233 λιγότερες.

Τι πρέπει να προσέχουμε για να αποφύγουμε δυσάρεστες εκπλήξεις
Όπως λέει ο κύριος Μανούρας, πρέπει να φροντίζουμε κι εμείς οι ίδιοι για την προστασία του σπιτιού μας. «Δεν μπορεί σε κάθε γωνία, σε κάθε οικοδομικό τετράγωνο, να υπάρχει ένας αστυνομικός. Πρέπει κι εμείς οι ίδιοι να παίρνουμε μέτρα». Όπως επισημαίνει, πρέπει να κλειδώνουμε την πόρτα, ιδίως με κλειδαριές ασφαλείας – παρά το κόστος που μπορεί να έχουν -, να ειδοποιούμε το γείτονά μας όταν λείπουμε να ρίχνει μια ματιά και να μην ανοίγουμε την πόρτα, εάν δεν είμαστε σίγουροι για το ποιος είναι αυτός, που μας χτυπάει. «Αρκετές φορές, μάλιστα, ξεχνάμε παράθυρα ανοιχτά, νομίζοντας ότι δε μπορούν να μπουν στο σπίτι μας. Όλες αυτές οι μικρολεπτομέρειες, πολλές φορές είναι τεράστιας σημασίας», προσθέτει ο εκπρόσωπος Τύπου της Αστυνομίας.

«Πολλές φορές λέμε, “καλά σε μένα θα μπούνε σήμερα;”. Κι όμως δεν είναι έτσι. Πρέπει πάντα να αυτοπροστατευόμαστε. Καλό είναι να λαμβάνουμε μέτρα προφύλαξης, έτσι ώστε, αν συμβεί κάτι, να συμβεί επειδή δεν μπορούμε να το αποφύγουμε».

«Θα ήταν ρίσκο να πούμε ότι πιο επικίνδυνα είναι στην επαρχία ή στην πόλη». Όπως τονίζει, όμως, ο κύριος Μανούρας, αρκετά αστυνομικά τμήματα στην επαρχία βρίσκονται μακριά από κάποιο απομακρυσμένο χωριό. Όπως παραδέχεται, αυτό είναι ένα πραγματικό γεγονός, το οποίο δεν μπορεί να το αρνηθεί κανένας.

Υποστηρίζει ότι δεν έχει γίνει αύξηση στο προσωπικό της αστυνομίας τα τελευταία χρόνια, το οποίο παραμένει γύρω στα 50.000 άτομα. «Γίνονται υπεράνθρωπες προσπάθειες για να αντιμετωπίσουν οι αστυνομικοί τα περιστατικά, που προκύπτουν, και να προσφέρουν ασφάλεια στους πολίτες με τον ίδιο υλικοτεχνικό εξοπλισμό, που είχαμε τα τελευταία χρόνια», αποδίδοντας την αντιμετώπιση των περισσότερων κρουσμάτων στον επαγγελματισμό και στη διάθεση όσων υπηρετούν αυτή τη στιγμή στην Αστυνομία.



Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.