Πέμπτη 28 Φεβρουαρίου 2013

«To επίδομα ανεργίας δεν θα φτάσει σε όσους το έχουν ανάγκη»

Αν σας αρέσει αυτή η ανάρτηση, διαδώστε την.

Διεύρυνση του αριθμού των δικαιούχων ζητάει η ΓΣΕΒΕΕ.

«Το επίδομα ανεργίας δεν θα φτάσει σε όσους το έχουν πραγματικά ανάγκη», επισημαίνει η Γενική Συνομοσπονδία Επαγγελματιών Βιοτεχνών και Εμπόρων Ελλάδος και ζητάει να διευρυνθεί ο αριθμός των δικαιούχων και να τροποποιηθεί η σχετική απόφαση του υπουργείου Εργασίας.

Όπως αναφέρει σε σχετική ανακοίνωσή της, το θεσμοθετημένο εδώ και 2,5 χρόνια επίδομα ανεργίας για τους ελεύθερους επαγγελματίες θα δοθεί τελικά μόνο σε πολύ λίγους και όσους δεν έχουν ληξιπρόθεσμες οφειλές προς τον ΟΑΕΕ, εξαιρώντας από τη λήψη του ακόμη και εκείνους τους ασφαλισμένους που έχουν ενταχθεί σε ρύθμιση.

Τη στιγμή που την τελευταία τριετία η Eurostat κάνει λόγο για καθαρή απώλεια 120.000 μικρομεσαίων επιχειρήσεων από την ελληνική αγορά και οι προβλέψεις του ΙΜΕ ΓΣΕΒΕΕ εκτιμούν ότι 61.000 επιχειρήσεις θα βάλουν λουκέτο μέσα στο 2013, είναι απολύτως αναγκαίο το επίδομα ανεργίας να φτάσει σε αυτούς που το έχουν πραγματικά ανάγκη.

Η ΓΣΕΒΕΕ ζητά:

- Δεδομένης της αδυναμίας καταβολής εισφορών για τους επαγγελματίες των οποίων η δραστηριότητα παρουσιάζει, ιδιαίτερα την τελευταία τριετία, σημαντική κάμψη, ικανή να τους οδηγήσει σε διακοπή του επαγγέλματος είναι απολύτως αναγκαίο να αποσυνδεθεί η χορήγηση του επιδόματος ανεργίας από την ύπαρξη ρυθμισμένων οφειλών.

- Η καταβολή του επιδόματος να γίνεται τον επόμενο μήνα από αυτόν που ο επαγγελματίας μένει άνεργος (κλείσει την επιχείρησή του) και όχι εφόσον μείνει άνεργος 3 μήνες.

- Επίσης και προκειμένου να αποφευχθεί με κάθε τρόπο η επανάληψη «κακών πρακτικών» του παρελθόντος, να ενσωματωθεί στο Σχέδιο της Υπουργικής Απόφασης πρόβλεψη που θα αφορά την υποχρέωση με κάθε πρόσφορο μέσο της πλήρους απόδοσης στον Ειδικό Λογαριασμό Ανεργίας Αυτοτελώς και Ανεξάρτητα Απασχολουμένων του ΟΑΕΔ των πόρων, που συγκεντρώνουν για τον σκοπό αυτό οι αντίστοιχοι Φορείς Κοινωνικής Ασφάλισης.

- Επιπλέον με τις προϋποθέσεις που προβλέπονται για τη χορήγηση επιδόματος ανεργίας και τη σύνδεση του σχετικού δικαιώματος με την εισφορά στον Ειδικό Λογαριασμό Ανεργίας ένας μεγάλος αριθμός επαγγελματιών, που βρίσκονται σε πραγματική δυσχέρεια μένουν εκτός του πλαισίου εφαρμογής της Υπουργικής Απόφασης, λόγω της αδυναμίας καταβολής, κατά την τελευταία διετία, της ειδικής εισφοράς ανεργίας.

Στη ΓΣΕΒΕΕ θεωρούν ότι συμπληρωματικά προς το τακτικό επίδομα ανεργίας, ειδικά για την κρίσιμη περίοδο 2013-2014, είναι απολύτως απαραίτητο το υπουργείο να προχωρήσει σε άμεση νομοθετική ρύθμιση για την κατηγορία των επαγγελματιών, που δεν συμπληρώνουν όλες τις προϋποθέσεις, ώστε να προβλεφθεί η χορήγηση έκτακτου επιδόματος ανεργίας σε εκείνους, που βρίσκονται στο κατώφλι του κοινωνικού περιθωρίου. Η χρηματοδότηση αυτού του έκτακτου επιδόματος ανεργίας, μπορεί να πραγματοποιηθεί με την καταρχήν αξιοποίηση του κονδυλίου του Ειδικού Λογαριασμού για τα προγράμματα κοινωνικού τουρισμού για ασφαλισμένους του ΟΑΕΕ, που έχει συγκεντρωθεί και βρίσκεται στον ΟΑΕΔ και δεν έχει διατεθεί ακόμη στους δικαιούχους.



Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.