Τετάρτη 7 Αυγούστου 2013

Κανένα παιδί εκτός παιδικών σταθμών στην Ηλεία

Αν σας αρέσει αυτή η ανάρτηση, διαδώστε την.

Ποια τα προβλήματα των σταθμών στο νομό-Τι καταγγέλλουν εργαζόμενοι.

Κανένα παιδί δεν θα τεθεί εκτός παιδικού σταθμού ανακοίνωσε ο σύλλογος των εργαζομένων στο νομό Ηλείας. Και έδωσε στη δημοσιότητα την ακόλουθη ανακοίνωση:

«Σε τραγική κατάσταση βρίσκονται οι βρεφονηπιακοί και παιδικοί σταθμοί του Ν. Ηλείας, οι ελλείψεις είναι σοβαρές σε προσωπικό, σε παιδαγωγικό υλικό και σε κτηριακές εγκαταστάσεις. Την περίοδο του Ιουνίου αλλά και την περίοδο από 25/07/13 έως 2/8/13 πολλοί γονείς αναζητούν μια θέση στους 19 παιδικούς σταθμούς του νομού για τα παιδιά τους, οι αιτήσεις θα συνεχιστούν και τον Σεπτέμβριο.

Για άλλη μια χρονιά θα είναι πολλά εκείνα τα παιδιά που θα μείνουν εκτός παιδικών σταθμών κυρίως σε Αμαλιάδα και Πύργο, ενώ αυτά που θα βρουν μια θέση θα πρέπει να καταβάλλουν τροφεία, εφόσον η μητέρα δεν είναι δικαιούχος του προγράμματος "Εναρμόνιση οικογενειακής και επαγγελματικής ζωής".

Φέτος η κατάσταση στους παιδικούς σταθμούς θα είναι ακόμη χειρότερη, αφού η συγκυβέρνηση (ΝΔ-ΠΑΣΟΚ) σκοπεύει μέσα από τις καταργήσεις και συγχωνεύσεις των νομικών προσώπων και τη μετατροπή των ΝΠΔΔ σε ΝΠΙΔ να γεμίσει τις δεξαμενές των απολυμένων και να πιάσει τους συμφωνημένους στόχους με την Ευρωπαϊκή Ένωση και το ΔΝΤ.

Στο παρελθόν οι παιδικοί σταθμοί ήταν κρατικοί, στη συνέχεια πέρασαν στους δήμους χωρίς όμως τα απαιτούμενα κονδύλια. Επιβαρύνθηκε ο γονιός με τα τροφεία που κάθε χρόνο αυξάνονταν και αρκετοί οδηγήθηκαν στον ιδιωτικό παιδικό σταθμό, αφού δεν ήταν αρκετές οι θέσεις για όλα τα παιδιά. Οι περικοπές στη χρηματοδότηση των δήμων έχουν ήδη φτάσει την τελευταία τριετία στο 60%.

Τα τελευταία χρόνια παρατηρείται μεγαλύτερη στροφή προς τους δημοτικούς παιδικούς σταθμούς από τα νέα ζευγάρια, εγκαταλείποντας κάθε ιδέα να στείλουν τα παιδιά τους σε ιδιωτικούς, αφού τα αντιλαϊκά μέτρα που παίρνει η κυβέρνηση στο όνομα της οικονομικής καπιταλιστικής κρίσης, σπρώχνουν πιο βαθιά στη φτώχεια και στην ανέχεια τις λαϊκές οικογένειες μέσα από τις απολύσεις, μειώσεις μισθών, ακρίβεια, φορολογία, μέσα από τις ανατροπές στις εργασιακές σχέσεις και την περικοπή κρατικών δαπανών για κοινωνική πολιτική.

Το κλείσιμο και η συρρίκνωση των νομικών προσώπων που περιλαμβάνουν τους παιδικούς σταθμούς και τις κύριες κοινωνικές δομές των δήμων για το παιδί, θα τσακίσει παραπέρα τις νέες οικογένειες που έχουν να αντιμετωπίσουν την ανεργία και την αναδουλειά και ψάχνουν αγωνιωδώς για μια θέση να ακουμπήσουν τα παιδιά τους, που αναζητούν μια στήριξη, τη λαϊκή οικογένεια που ζει την αντιλαϊκή επέλαση και οδηγείται στην εξαθλίωση.

Θέλουν να πετύχουν μικρότερο δημοσιονομικό κόστος με τις απολύσεις και τις διαθεσιμότητες προσωπικού και την κάλυψη των βασικών κενών που θα δημιουργηθούν, με εργαζόμενους με ελαστικές σχέσεις εργασίας, ανακυκλώνοντας θέσεις προσωρινής εργασίας μέσω Μ.Κ.Ο με τη λεγόμενη κοινωφελή εργασία, να επιταχύνουν και να διευκολύνουν την παράδοση αρμοδιοτήτων των ΟΤΑ στους ιδιώτες. Να συρρικνώσουν κοινωνικές υπηρεσίες και να ξεφορτωθούν σχετικές αρμοδιότητες, με τη δημιουργία Κοινωνικών Συνεταιριστών Επιχειρήσεων.

Αντί να δοθεί ουσιαστική λύση για το πρόβλημα με γενναία κρατική χρηματοδότηση προς τους δήμους, αλλά και με αξιοποίηση των ευρωπαϊκών πόρων, για μια ακόμη χρονιά δίνεται προσωρινή λύση μέσω του προγράμματος "Εναρμόνιση οικογενειακής και επαγγελματικής ζωής για φορείς/δομές και ωφελούμενες μητέρες".

Ήδη στους παιδικούς σταθμούς υπάρχουν σοβαρές ελλείψεις. Δεν υπάρχει κατάλληλη υποδομή, δεν υπάρχει παιδαγωγικό υλικό (βιβλία, παιχνίδια) για την δημιουργική απασχόληση των παιδιών. Το εκπαιδευτικό προσωπικό που εργάζεται στους σταθμούς δεν επαρκεί για να καλυφθούν οι ανάγκες (π.χ. μία παιδαγωγός για25 και πλέον νήπια χωρίς βοηθό) και σε αρκετές περιπτώσεις εργάζονται με συμβάσεις ορισμένου χρόνου (2 έως 11 μήνες). Ελλείψεις υπάρχουν και στο υπόλοιπο προσωπικό (π.χ. μάγειρες, βοηθοί Βρεφονηπιοκόμοι, καθαρίστριες).

Όταν απουσιάζει ο μάγειρας, μαγειρεύει η καθαρίστρια έχοντας παράλληλα καθήκοντα (σίτιση δεν παρείχαν την προηγούμενη χρονιά οι παιδικοί σταθμοί Βάρδας, Ανδραβίδας, Καράτουλα και Φιγαλίας). Το τελευταίο διάστημα η καθαριότητα είναι "στον αέρα" αφού δεν έχουν ανανεωθεί συμβάσεις. Προσλήψεις μόνιμου προσωπικού δεν έχουν γίνει εδώ και 5- 6 χρόνια.
Καλούμε τους εργαζόμενους στους παιδικούς σταθμούς, μαζί με τους γονείς, τη λαϊκή οικογένεια, να δώσουμε ενιαία τη μάχη για να μην μείνει κανένα παιδί έξω από τους παιδικούς σταθμούς.

Να δημιουργήσουμε ενιαίο μέτωπο από εργαζόμενους στους παιδικούς σταθμούς, στο δήμο, γονείς, σωματεία και φορείς, συνταξιούχους, λαϊκές επιτροπές, που θα βάλει στο προσκήνιο τις ανάγκες των παιδιών, της λαϊκής οικογένειας για δημόσια, δωρεάν προσχολική αγωγή για όλα τα παιδιά.

Η προσχολική αγωγή δεν μπορεί να αντιμετωπίζεται ως πολυτέλεια ή ως δώρο αλλά ως βασική ανάγκη, πρώτα απ’ όλα του μικρού παιδιού που δεν μετριέται κάθε φορά με τους δημοσιονομικούς δείκτες. Με αυτόν τον τρόπο θα πρέπει να προσεγγίζουμε το ζήτημα και να αγωνιζόμαστε για την ικανοποίηση του.

Ζητάμε τώρα:
• Άμεση κρατική επιχορήγηση στους Δήμους για να αντιμετωπιστεί η σημερινή εκρηκτική κατάσταση.
• Να γίνουν δεκτά όλα τα παιδιά Ελλήνων και μεταναστών στους Δημοτικούς Παιδικούς σταθμούς χωρίς όρους και προϋποθέσεις.
• Άμεση αξιοποίηση κρατικών δημοτικών κτιρίων.
• Να καταργηθούν τα τροφεία και οι πληρωμές από τους γονείς.
• Να μην κλείσει κανένας σταθμός. Να μην γίνει καμία απόλυση. Να μονιμοποιηθούν όλοι οι εργαζόμενοι χωρίς όρους και προϋποθέσεις.

Διεκδικούμε και παλεύουμε για:
• Αποκλειστικά κρατικούς, δημόσιους, δωρεάν, σύγχρονους και ασφαλείς παιδικούς σταθμούς με κτιριακή επάρκεια, καταλληλότητα, υποδομή, ποιότητα του φαγητού, μόνιμο, εξειδικευμένο και επαρκές προσωπικό.
• Ενιαίο φορέα προσχολικής αγωγής, ενιαίο παιδαγωγικό πρόγραμμα και χρηματοδότηση από τον κρατικό προϋπολογισμό».


Πηγή: http://www.ilialive.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.