Τρίτη 21 Ιανουαρίου 2014

Η Παναγία η Γοργόνα στη Λέσβο

Αν σας αρέσει αυτή η ανάρτηση, διαδώστε την.

Σε ένα ταπεινό ξωκλήσι, στο ψαροχώρι Σκάλα Συκαμινιάς στη Λέσβο, βρίσκεται μία τοιχογραφία της Παναγίας μοναδική κι εξαιρετικά σπάνια, η οποία αναπαριστά την Μητέρα της Ορθοδοξίας σαν γοργόνα!

«Κατάμπροστα στο ψαρολίμανο, μέσα στο μάτι του πουνέντη, ορθώνεται ορθώνεται πάνω σε θεόρατη θαλασσοβραχιά το ξωκλήσι της Παναγιάς της Γοργόνας» γράφει ο Μυριβήλης στο έργο του αποκαλύπτοντας την πηγή της έμπνευσής του, που δεν είναι άλλη από την τοιχογραφία στο ξωκλήσι της Λέσβου.

Σύμφωνα με το δημοσίευμα της εφημερίδας «Δημοκρατία», στην εικόνα αυτή η Παναγία εμφανίζεται με ανθρώπινη μορφή από τη μέση και πάνω, ενώ από τη μέση και κάτω έχει σώμα ψαριού, όπως ακριβώς δηλαδή και οι γνωστές γοργόνες της μυθολογίας. Η ιστορία της περιοχής δεν αναφέρει τι ήταν αυτό που οδήγησε τον άγνωστο λαϊκό καλλιτέχνη να απεικονίσει την Παναγία σαν γοργόνα. Μία λογική εξήγηση είναι ότι στο ψαροχώρι οι άνθρωποι που είναι ταυτισμένοι με τη θάλασσα και τις παραδόσεις της θέλησαν να «παντρέψουν» τη χριστιανική πίστη με τους τοπικούς θρύλους.



Το ομώνυμο μυθιστόρημα «Η Παναγία η γοργόνα» (1948) είναι το τρίτο μεγάλο μυθιστόρημα του Στρατή Μυριβήλη ύστερα από το «Η ζωή εν τάφω» (1924) και το «Η δασκάλα με τα χρυσά μάτια» (1933). Τα τρία αυτά μυθιστορήματα συνθέτουν την περίφημη «Τριλογία του πολέμου» του μεγάλου συγγραφέα.




Πηγή: http://www.enikos.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.