Πέμπτη 23 Ιανουαρίου 2014

Στο 50% θα μετρούν οι αποδείξεις

Αν σας αρέσει αυτή η ανάρτηση, διαδώστε την.

Χαρτάκια αποδείξεων θα μαζεύουν και το 2014 μισθωτοί και συνταξιούχοι προκειμένου να αποφύγουν ποινές έξτρα φόρου, με τις αποδείξεις από τα σουπερμάρκετ και τα βενζινάδικα νε μετρούν όμως στο 50% της αξίας τους.

Το σενάριο αυτό επεξεργάζεται το υπουργείο Οικονομικών, χωρίς να έχουν ληφθεί ακόμα οριστικές αποφάσεις, βάζοντας όμως οριστικά στο ψυγείο τις οποίες σκέψεις επιστροφής φόρων για όσους καταφέρουν να συλλέξουν αποδείξεις από κλάδους με έντονη ροπή προς τη φοροδιαφυγή.

«Δεν υπάρχουν λεφτά για να υλοποιηθούν από φέτος προτάσεις επιστροφής φόρων σε όσους συλλέγουν αποδείξεις από συγκεκριμένους κλάδους ελεύθερων επαγγελματιών» σημειώνει κορυφαίο στέλεχος του υπουργείου Οικονομικών, αναγνωρίζοντας πως το σύστημα, όπως σχεδιάζεται να ισχύσει φέτος, δεν πρόκειται να οδηγήσει σε ουσιαστικό χτύπημα της φοροδιαφυγής. «Αν δεν μπουν ηλεκτρονικά μέσα και κίνητρα για τη συλλογή αποδείξεων, δεν θα υπάρξει ουσιαστικό αποτέλεσμα» αναγνωρίζει το ίδιο στέλεχος, παραπέμποντας σε δραστικές αλλαγές από το 2014.

Έτσι φέτος, με βάση την τροπολογία που ψηφίστηκε λίγο πριν από τα Χριστούγεννα, μισθωτοί και συνταξιούχοι έχουν υποχρέωση να συλλέξουν αποδείξεις ίσες με το 10% του εισοδήματός τους, με μέγιστο απαιτούμενο όριο τα 10.500 ευρώ.

Για παράδειγμα, μισθωτός με ετήσιο εισόδημα 10.000 ευρώ θα πρέπει να έχει μαζέψει αποδείξεις 1.000 ευρώ στο τέλος του 2014. Αν έχει συλλέξει αντί των 1.000 ευρώ 800 ευρώ σε αποδείξεις, επί της διαφοράς των 200 ευρώ ο νόμος προβλέπει πως επιβάλλεται φόρος με συντελεστή 22%. Στο συγκεκριμένο παράδειγμα η επιβάρυνση είναι 44 ευρώ. Αντίθετα, αν αντί για 1.000 ευρώ έχει συλλέξει αποδείξεις π.χ. 1.500 ευρώ δεν υπάρχει κανένα όφελος.

Στο υπουργείο Οικονομικών θεωρούν ότι ακόμα και με τη μείωση στο 50% των αποδείξεων από σουπερμάρκετ και βενζινάδικα δεν θα υπάρχει το παραμικρό πρόβλημα να καλυφθούν τα απαιτούμενα όρια.


Πηγή: http://www.enikos.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.