Τετάρτη 23 Φεβρουαρίου 2011

Με μειωμένη ακοή ένας στους εννέα 40άρηδες!

Αν σας αρέσει αυτή η ανάρτηση, διαδώστε την.



Διαστάσεις… επιδημίας τείνουν να λάβουν τα προβλήματα ακοής σε όλες τις ηλικίες από την ενηλικίωση και μετά, καθώς ολοένα περισσότεροι άνθρωποι υφίστανται βλάβες εξαιτίας του τρόπου ζωής τους.

Μία νέα μελέτη σε περισσότερους από 2.800 εθελοντές ηλικίας 21 έως 84 ετών αποκαλύπτει ότι, κατά μέσον όρο, ο ένας στους επτά είχε κάποιου βαθμού απώλεια της ακοής του – με τα σχετικά ποσοστά να αυξάνονται κατ’ αναλογίαν με την ηλικία.

Έτσι, στους εθελοντές που είχαν περάσει τα 80 τους χρόνια, το περίπου… 90% είχαν κάποιου βαθμού διαταραχή της ακοής τους, αλλά το ίδιο πρόβλημα είχαν και ένας στους εννέα (ή 11%) των 40άρηδων, ιδίως όταν είχαν υπερβεί τα 45 τους χρόνια.

Διαταραχές της ακοής είχε επίσης το 6% των εθελοντών ηλικίας 35 έως 44 ετών, ενώ στις ηλικίες 55-64 ετών έπασχε περισσότερο από το 25% των εθελοντών. Όσον αφορά τις ηλικίες άνω των 65 ετών, πρόβλημα είχε κατά μέσον όρο περισσότερο από το 40% των εθελοντών.

Οι συγγραφείς της νέας μελέτης, που δημοσιεύεται στην επιθεώρηση «Αρχεία Ωτολαρυγγολογίας-Χειρουργικής Κεφαλής & Τραχήλου» (AOHNS), τονίζουν στο άρθρο τους πως πολλοί από τους εθελοντές με προβλήματα ακοής δεν είχαν καν αντιληφθεί ότι δεν άκουγαν πλέον καλά.

Επιπλέον, το πρόβλημά τους ενδέχεται να σχετίζεται με την έναρξη βλαβών στα αιμοφόρα αγγεία που ανοίγουν το δρόμο για πρόωρο έμφραγμα ή εγκεφαλικό. Και αυτό, διότι όσοι είχαν απώλεια της ακοής είχαν επίσης αυξημένες πιθανότητες να παρουσιάζουν ενδείξεις αρτηριοσκλήρυνσης, η οποία εκδηλώνεται κυρίως σε όσους ακολουθούν ανθυγιεινό τρόπο ζωής (καπνίζουν, δεν γυμνάζονται, τρώνε πρόχειρα φαγητά, πολλά κρέατα και λίγα φυτικής προέλευσης τρόφιμα).

«Η υγεία των αυτιών έχει σχετιστεί και σε προγενέστερες μελέτες με τον κίνδυνο καρδιοπάθειας και εγκεφαλικού», δήλωσε ο επικεφαλής ερευνητής δρ Σκοτ Νας, από το Πανεπιστήμιο του Ουϊσκόνσιν.

Και εξήγησε πως η συσχέτιση είναι λογική, δεδομένου ότι το έσω ους όπου βρίσκεται το τύμπανο του αυτιού, χρειάζεται παροχή άφθονου αίματος για να λειτουργεί σωστά – και όταν έχει κανείς αρτηριοσκλήρυνση, δεν την έχει μόνο στην καρδιά, οπότε παντού στα αιμοφόρα αγγεία του μπορεί να είναι μειωμένη η ροή του αίματος.



Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.