Τετάρτη 2 Οκτωβρίου 2013

ΕΣΑμεΑ: Για τους εργαζομένους με αναπηρία της ΕΡΤ

Αν σας αρέσει αυτή η ανάρτηση, διαδώστε την.

ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ 02.10.2013

Με επιστολή της στον κ. Π. Καψή, υφυπουργό για την ΕΡΤ, η ΕΣΑμεΑ στέκεται για ακόμη μία φορά στο θέμα των εργαζομένων με αναπηρία της ΕΡΤ, που απολύθηκαν εν μία νυκτί, όταν έπεσε το «μαύρο» στην ΕΡΤ.

Η ΕΣΑμεΑ τονίζει ότι το κλείσιμο της ΕΡΤ, εκτός όλων των άλλων, έθεσε εκτός εργασίας δεκάδες άτομα με αναπηρία και μέλη των οικογενειών τους, που είχαν διοριστεί στην ΕΡΤ με βάση τη συνταγματική επιταγή του άρθρου 21 του Συντάγματος, το οποίο προβλέπει προστασία των ατόμων με αναπηρία και μέσω της ειδικής νομοθεσίας του ν.1648/86 και του ν.2643/98.

Παράλληλα απολύθηκαν άτομα με αναπηρία που εργαζόντουσαν ως δημοσιογράφοι στην ΕΡΤ, καθώς επίσης και όλοι οι διερμηνείς νοηματικής γλώσσας που είχαν κάνει την ΕΡΤ πρότυπο παρουσίασης ειδήσεων για τους Έλληνες και Ελληνίδες κωφούς.

Η Συνομοσπονδία ζητά την πρόβλεψη στη προκήρυξη του μόνιμου προσωπικού στο νέο Φορέα της δημόσιας τηλεόρασης και ραδιοφωνίας, ειδικών κριτηρίων και μοριοδότησης ώστε να διασφαλίζεται ότι τα άτομα με αναπηρία και αυτοί που ασκούν προστασία σε άτομα με ανάπηρα και είχαν προσληφθεί πρώην ΕΡΤ με τους νόμους ν.1648/86 και ν.2643/98, θα μπορούν να προσληφθούν στο νέο φορέα.

Επίσης θα πρέπει να διασφαλιστεί με ειδικά κριτήρια και μοριοδότηση οι ελάχιστοι δημοσιογράφοι με αναπηρία που εργάζονταν στην πρώην ΕΡΤ με συβάσεις εργασίας. Παράλληλα, για την ενδιάμεση λειτουργία αλλά και για τη μόνιμη λειτουργία του νέου φορέα θα πρέπει να προσληφτούν οι διερμηνείς νοηματικής γλώσσας κατά τον ίδιο τρόπο. Για την ενδιάμεση λειτουργία δε, ζητείται η πρόσληψη τουλάχιστον 2 διερμηνέων νοηματικής γλώσσας, έτσι ώστε η δημόσια τηλεόραση να μπορεί στοιχειωδώς να ενημερώνει τους Έλληνες κωφούς.

Προφανώς και πρέπει ταυτόχρονα διασφαλιστεί ότι στις προσλήψεις που γίνονται για το νέο φορέα δημόσιας τηλεόρασης και ραδιοφωνίας θα ληφθεί μέριμνα τήρησης της σχετικής νομοθεσίας για τα άτομα με αναπηρία και τους γονείς αυτών.

Η επιστολή επισυνάπτεται.


Μεταβιβάσιμα αρχεία:
Δ/Τ σε ηλεκτρονική μορφή (application/msword, 94 KB)
Επιστολή σε ηλεκτρονική μορφή (application/msword, 117 KB)


Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.