Παρασκευή 9 Μαρτίου 2012

Απογραφή και διασταύρωση πληροφοριών αποκλείουν τις συντάξεις μαϊμού

Αν σας αρέσει αυτή η ανάρτηση, διαδώστε την.


Διαβεβαιώσεις από τον αρμόδιο υπουργό.

«Η διοίκηση του ΙΚΑ ΕΤΑΜ έχει φροντίσει να αναζητηθούν με κάθε νόμιμο μέσο τα παρανόμως εισπραχθέντα ποσά συντάξεων και έχει μεριμνήσει για την αποτροπή κάθε τέτοιας ζημιάς στο μέλλον», διαβεβαιώνει ο υπουργός Εργασίας και Κοινωνικής Ασφάλισης Γιώργος Κουτρουμάνης, σε έγγραφό του που διαβιβάστηκε στη Βουλή προς απάντηση σχετικής ερώτησης της βουλευτού του ΠΑΣΟΚ Μαρίας Σκραφνάκη.

Όπως ενημερώνει ο υπουργός, «η διοίκηση του Ιδρύματος εφαρμόζει πλέον το μέτρο της ετήσιας απογραφής των συνταξιούχων, με την υποχρέωση της παρουσίας τους στα πιστωτικά ιδρύματα και στα υποκαταστήματα του ΙΚΑ-ΕΤΑΜ, είτε αυτοπροσώπως είτε δια πληρεξουσίου, με σκοπό να αποκλειστεί κάθε πιθανότητα αχρεώστητης καταβολής συνταξιοδοτικών παροχών».

Για τον ίδιο λόγο, όπως εξηγεί ο κ. Κουτρουμάνης, αντλούνται και διασταυρώνονται πληροφορίες τόσο από το αρχείο της Γενικής Γραμματείας Πληροφοριακών Συστημάτων σχετικά με τις δηλώσεις που αφορούν θανάτους συνταξιούχων, όσο και από τις αρμόδιες Αστυνομικές Διευθύνσεις, όπου κατατίθενται τα Δελτία Αστυνομικής Ταυτότητας μετά τον θάνατο.

Ο υπουργός Εργασίας ενημερώνει επίσης ότι από την 1η Νοεμβρίου 2011 διακόπηκε η πίστωση στους τραπεζικούς λογαριασμούς των συνταξιούχων που δεν απογράφηκαν μέχρι τη λήξη της σχετικής προθεσμίας.

«Προκειμένου να διασφαλιστούν τα συμφέροντα του Ιδρύματος και του ελληνικού δημοσίου ευρύτερα, η διοίκηση έχει αναθέσει στους διευθυντές των κατά τόπους υποκαταστημάτων του ΙΚΑ-ΕΤΑΜ, την αρμοδιότητα κατάθεσης μηνυτήριων αναφορών στην εισαγγελία Πρωτοδικών κατά των προσώπων που εισέπραξαν παρανόμως συντάξεις θανόντων συνταξιούχων, δηλαδή κατά των συνδικαιούχων κοινού λογαριασμού των συνταξιούχων ή κατά των κληρονόμων οι οποίοι δεν έχουν καταθέσει δήλωση αποποίησης κληρονομιάς, στην περίπτωση που δεν υπάρχει συνδικαιούχος στον τραπεζικό λογαριασμό», θυμίζει ο κ. Κουτρουμάνης.

Όπως προκύπτει από τα στοιχεία που διαβίβασε στη Βουλή ο υπουργός Εργασίας, μέχρι σήμερα οι περιπτώσεις αναπόγραφων συνταξιούχων κύριας σύνταξης ανέρχονται σε 7.100 και οι περιπτώσεις επικουρικής σύνταξης σε 2.249.

Από αυτές τις περιπτώσεις, οι 2.400 αφορούν τα ίδια άτομα, που λαμβάνουν κύρια και επικουρική σύνταξη. Όμως, όπως τονίζει ο κ. Κουτρουμάνης, «αυτοί οι αριθμοί βαίνουν καθημερινά μειούμενοι, δεδομένου ότι σε αρκετές περιπτώσεις υπάρχουν ιδιαίτερες συνθήκες, οι οποίες δεν επιτρέπουν την έγκαιρη τακτοποίηση της απογραφής (πχ συνταξιούχοι ασθενείς που χρήζουν δικαστικής συμπαράστασης, που βρίσκονται προσωρινά στο εξωτερικό, που είναι ανήλικοι (τέκνα) χωρίς αστυνομική ταυτότητα κ.α.) και για τις οποίες έχει ληφθεί μέριμνα από τη διοίκηση, ώστε να διευκολυνθούν με κάθε πρόσφορο μέσο».


Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.