Κυριακή 24 Απριλίου 2011

Τα πασχαλινά αυγά κάνουν καλό στην υγεία

Αν σας αρέσει αυτή η ανάρτηση, διαδώστε την.




Τα πασχαλινά σοκολατένια αυγά, αλλά και οι υπόλοιπες σοκολατένιες λιχουδιές αποδεικνύεται, σύμφωνα με έρευνες, ότι κάνουν καλό στην υγεία, αν η κατανάλωσή τους γίνεται σε μικρές ποσότητες.

Σύμφωνα με νέα μελέτη, μικρές καθημερινές δόσεις σοκολάτας θα μπορούσαν να μειώσουν τον κίνδυνο καρδιακής προσβολής ή εγκεφαλικού επεισοδίου, σε ποσοστό σχεδόν 40%.

Γερμανοί ερευνητές παρακολούθησαν για πάνω από οκτώ έτη την πορεία της υγείας 20000 ατόμων, αποστέλλοντάς τους παράλληλα και φυλλάδια που συμπλήρωναν με θέματα τη διατροφή και την άσκηση που ακολουθούσαν αυτό το χρονικό διάστημα.

Διαπίστωσαν λοιπόν, ότι τα άτομα εκείνα που κατανάλωναν κατά μέσο όρο 6 γραμμάρια σοκολάτας την ημέρα –περίπου ένα τετραγωνάκι από μια πλάκα σοκολάτας- είχαν 39% λιγότερες πιθανότητες να πάθουν καρδιακή προσβολή ή εγκεφαλικό.

Προηγούμενες μελέτες έχουν καταλήξει στα ίδια αποτελέσματα με τα σημερινά, προτείνοντας στο κοινό την βρώση μαύρης σοκολάτας καθημερινά σε μικρές ποσότητες, ενώ αυτή είναι η πρώτη έρευνα που τα συμπεράσματά της αφορούν άτομα που μελετήθηκαν για τόσο μακρό χρονικό διάστημα.

Οι επιστήμονες πιστεύουν ότι υπεύθυνα είναι τα φλαβονοειδή που περιέχονται στη σοκολάτα, τα οποία βοηθούν τη διεύρυνση των αιμοφόρων αγγείων, με αποτέλεσμα την μείωση της αρτηριακής πίεσης.

«Είναι πολύ νωρίς ακόμα για να προβούμε σε συστάσεις προς τον γενικό πληθυσμό λέγοντάς τους ότι πρέπει να τρώνε περισσότερο συχνά σοκολάτα, αλλά σίγουρα ένα σνακ με πολλές θερμίδες, λιπαρά ή ζάχαρη, θα μπορούσε να αντικατασταθεί με ένα κομματάκι μαύρης σοκολάτας, η οποία θα ωφελήσει τον οργανισμό», δηλώνει ο Brian Buijsse, επικεφαλής της μελέτης και επιδημιολόγος στο Γερμανικό Ινστιτούτο Διατροφής του Ανθρώπου του Nuthetal της Γερμανίας.

Τα άτομα που έλαβαν μέρος στην έρευνα, δεν είχαν ιστορικό καρδιακών προβλημάτων, είχαν παρόμοιες συνήθειες σε παράγοντες κινδύνου (όπως είναι το κάπνισμα και η έλλειψη γυμναστικής) και δεν διέφεραν σημαντικά ως προς το δείκτη σωματικής μάζας.

Οι γιατροί επισημαίνουν ότι η υπερκατανάλωση σοκολάτας, αντίθετα, θα μπορούσε να οδηγήσει σε αύξηση του σωματικού βάρους, παράγοντας σημαντικά επιβαρυντικός για καρδιακά νοσήματα και εγκεφαλικά επεισόδια.

Ο καρδιολόγος του Πανεπιστημιακού νοσοκομείου της Ζυρίχης, Frank Ruschitzka, ανέφερε σε μια δήλωσή του ότι: «Έχει αποδειχθεί με αρκετά πειστικά κριτήρια, πως η μαύρη σοκολάτα βελτιώνει εκτός από τη λειτουργία των αγγείων και αυτή των αιμοπεταλίων. Ωστόσο, προτού βιαστούμε να προσθέσουμε μαύρη σοκολάτα στη διατροφή μας, πρέπει να γνωρίζουμε ότι τα 100 γραμμάρια μαύρης σοκολάτας περιέχουν περίπου 500 θερμίδες!».





Πηγή: http://www.zougla.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.