Σάββατο 15 Νοεμβρίου 2014

Νέα ζωή για πρώην ασθενείς

Αν σας αρέσει αυτή η ανάρτηση, διαδώστε την.

Το «στρωμένο» τραπέζι με τους καφέδες, τα κουλουράκια και το κέικ που περιμένει σε κάθε συνεδρίαση τα μέλη του Περιφερειακού Συμβουλίου των Ιονίων Νήσων θα ζήλευε και η πιο προκομμένη νοικοκυρά. Αυτουργοί του εύγευστου αποτελέσματος και της άρτιας εξυπηρέτησης δεν είναι άλλοι από τα μέλη της ομάδας catering και του εργαστηρίου παραγωγής άρτου και ζαχαροπλαστικής του Κοινωνικού Συνεταιρισμού Περιορισμένης Ευθύνης «Νέοι Ορίζοντες» στην Κέρκυρα.



«Εκείνες από τις δράσεις μας που συνδέονται με το φαγητό είναι οι πιο περιζήτητες», αναφέρει ο κ. Θανάσης Παπαβλασόπουλος, διευθύνων σύμβουλος της ΚοιΣΠΕ, που ίδρυσε το 2005. Η ιδέα για μια κοινωνική επιχείρηση, όπου θα απασχολούνταν όσοι εξέρχονταν από τις μονάδες ψυχικής υγείας, γεννήθηκε επί ψυχιατρικής μεταρρύθμισης, όταν πλέον είχε δρομολογηθεί η ανεξάρτητη διαβίωση των πρώην τροφίμων. Επισημαίνεται ότι σε όλη την Ελλάδα λειτουργούν είκοσι κοινωνικές επιχειρήσεις στον χώρο της ψυχικής υγείας που λειτουργούν με βάση τον ίδιο νόμο, 2716/99.

Βήμα βήμα το όραμα πήρε σάρκα και οστά. «Ξεκινήσαμε με τη στελέχωση συνεργείου καθαριότητας, εν συνεχεία συστήσαμε το συνεργείο αποκατάστασης και διαχείρισης περιβάλλοντος, ανοίξαμε το καφέ για τους φοιτητές του Ιονίου Πανεπιστημίου, αναλάβαμε τη λειτουργία πάρκινγκ στο κέντρο της πόλης, εγκαινιάσαμε το αρτοποιείο και το catering, πήραμε τη σκυτάλη στο δημοτικό κυλικείο», απαριθμεί τις δράσεις ο κ. Παπαβλασόπουλος.

«Στις οκτώ διαφορετικές ομάδες εργασίας απασχολούμε 70 άτομα από ευάλωτες κοινωνικές ομάδες, αλλά και 30 επαγγελματίες και εκπαιδευτές ανά κλάδο», συμπληρώνει ο κ. Παπαβλασόπουλος. Παράλληλα, υφίσταται επιστημονική ομάδα, επανδρωμένη από κοινωνικούς επιστήμονες, που επιβλέπει και υποστηρίζει τους εργαζομένους. Μέσω της εργασιοθεραπείας έχει μειωθεί σημαντικά το ποσοστό υποτροπής.

«Καμάρι» των «Νέων Οριζόντων» είναι το περιβαλλοντικό πάρκο, έκτασης 35 στρεμμάτων, που τους παραχώρησε το Ψυχιατρείο Κέρκυρας. «Παράγουμε λάδι, κουμ κουάτ, κηπευτικά, εσπεριδοειδή, διατηρούμε δύο θερμοκήπια και πωλούμε σε δύο σημεία της πόλης την πραμάτεια μας, κατόπιν σχετικής αδειοδότησης». Τα μυστικά της επιτυχίας είναι πολλά. «Καθώς είμαστε αυτοχρηματοδοτούμενοι, καλούμαστε να είμαστε ανταγωνιστικοί και στην ποιότητα και στις τιμές». Ετσι, ένα σάντουιτς πωλείται 1 ευρώ, το εμφιαλωμένο νερό 0,40, ο καφές 1,20. «Εξίσου σημαντικό είναι ότι η μία δράση υποστηρίζει την άλλη, για παράδειγμα το αρτοποιείο εφοδιάζει το catering και το καφέ».

Θερμοί οικοδεσπότες

Κάθε δεύτερη Παρασκευή πραγματοποιείται η τακτική συνάντηση των εργαζομένων με τους εκπαιδευτές και την ψυχοθεραπεύτρια. Ως ανέλπιστο δώρο ήρθε σε πολλούς η επίσκεψη σε δομή υποστήριξης ατόμων με αναπηρίες στο Μόναχο (Landesschule fuer Koerperbehinderte), «ενώ εξίσου θερμοί οικοδεσπότες αποδείχθηκαν, όταν ήρθαν, οι Γερμανοί στην Κέρκυρα». Απώτερος σκοπός της συνεργασίας είναι η ανταλλαγή εμπειριών και τεχνογνωσίας, όπως και η προώθηση του θεραπευτικού τουρισμού με τη σύσταση στο νησί, διεθνούς κέντρου νεότητας για τη φιλοξενία νέων με ή χωρίς αναπηρίες.

Τα «θαύματα» που υλοποιούνται καθημερινά στην Κέρκυρα δεν θα ήταν εφικτά αν δεν υπήρχε η υποστήριξη της τοπικής κοινωνίας, που ήταν ανέκαθεν εξοικειωμένη με την ψυχική ασθένεια. Οι εργαζόμενοι στους «Νέους Ορίζοντες» ανταποδίδουν την αλληλεγγύη με τον τρόπο τους: παρέχουν καθημερινά πρωινό στα παιδιά που φιλοξενούνται στο «Χαμόγελο του Παιδιού», προσφέρουν άρτο στα συσσίτια της Εκκλησίας κ.ά.


Πηγή: http://www.enikos.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.