Τετάρτη 8 Ιανουαρίου 2014

Το νέο σπίτι της «Κιβωτού» στην ακριτική Πωγωνιανή

Αν σας αρέσει αυτή η ανάρτηση, διαδώστε την.

Το κουδούνι του Δημοτικού Σχολείου στην ακριτική Πωγωνιανή, που έκλεισε πριν από δύο χρόνια, χτύπησε και πάλι το πρωί της Τετάρτης, για 13 παιδάκια της ανθρωπιστικής οργάνωσης, «Κιβωτός του Κόσμου», που ταξίδεψε από την καρδιά της Αθήνας, στα βουνά της Νεμέρτσικας, για να ξαναγεννήσει την ελπίδα για ζωή, στο ορεινό, απομακρυσμένο κεφαλοχώρι, άλλοτε σπουδαίο πνευματικό και εμπορικό κέντρο της Ηπείρου.



Οι εγκαταστάσεις των Σχολών του Ιδρύματος -που έκλεισαν το 2011- σε συνεργασία με τον πατέρα Αντώνιο, την ψυχή της «Κιβωτού» εδώ και λίγες ημέρες και ύστερα από επίμονες προσπάθειες της δημοτικής αρχής έγιναν το «νέο σπίτι» για 19 παιδιά, που μεταφέρθηκαν από την Αθήνα στην Πωγωνιανή.



Το κτιριακό συγκρότημα, είναι αμφιθεατρικά κτισμένο και περιφραγμένο, μέσα στο χωριό. Φτάνοντας, οι παιδικές φωνές ακούγονταν μέχρι το προαύλιο και τη μεγάλη καγκελόπορτα της εισόδου. Όλοι οι χώροι της πτέρυγας συντηρήθηκαν και ανακαινίστηκαν για να γίνει το νέο καταφύγιο στοργής για τα παιδιά. Στο ισόγειο βρίσκεται η τραπεζαρία, υπάρχουν αίθουσες μελέτης, ηλεκτρονικών υπολογιστών και παιγνιδιού, γυμναστήριο, ιατρείο και οδοντιατρείο, ενώ στον 1ο όροφο διαμορφώθηκαν τα υπνοδωμάτια, τα μπάνια και άλλοι βοηθητικοί χώροι.

Το εγχείρημα είναι διττό. Η κοινωνική λειτουργός κ. Θεοδωρακοπούλου, επισημαίνει ότι σκοπός είναι η προστασία των παιδιών, αλλά και η ανάπτυξη της περιοχής. Μάλιστα προσθέτει χαρακτηριστικά: «Είναι ένα πολύ σημαντικό, ιδιαίτερο βήμα για την Κιβωτό. Βγαίνουμε από την Αθήνα και προσπαθούμε κάτι καινούργιο. Είναι δύσκολο. Πιστεύουμε ότι θα πάει καλά. Ο πατήρ Αντώνιος, επέλεξε να έρθει εδώ και όχι σε κάποιο άλλο μέρος αν και είχαμε προσκλήσεις. Είχε επισκεφθεί την Πωγωνιανή, είχε δει τα κτίρια. Πέραν του γεγονότος, ότι υπάρχουν παιδάκια από την περιοχή που μπορούν να φιλοξενηθούν στο μεγάλο μας σπίτι, ήθελε να δώσει, πνοή και ανάπτυξη στον τόπο». Σταδιακά στην Πωγωνιανή, αναμένεται να φτάσουν από την Αθήνα 120 παιδιά.

Τα επόμενα βήματα στην προσπάθεια, είναι η Γεωργική Σχολή, η οποία θα στεγαστεί στο ήμισυ του κτιριακού συγκροτήματος, το μελισσοκομείο, το υφαντουργείο καθώς και άλλες δημιουργικές δραστηριότητες. Η Γεωργική Σχολή δυναμικότητας 150 σπουδαστών, αναμένεται να λειτουργήσει σε ενάμιση χρόνο, για να φοιτήσουν απόφοιτοι του Γυμνασίου αλλά και ενήλικες που θα δείξουν ενδιαφέρον. «Με σταθερά βήματα περπατάμε, προσπαθούμε. Όλοι είναι καλοδεχούμενοι, να μας γνωρίσουν και να μας βοηθήσουν» υπογραμμίζει η κοινωνική λειτουργός.

Μέσα στον Ιανουάριο, αναμένεται να ξεκινήσει η συνεργασία του παραρτήματος, με το Παιδαγωγικό Τμήμα του Πανεπιστημίου Ιωαννίνων, με συντονιστή τον καθηγητή Νικολάου. Ομάδες φοιτητών, οι οποίες θα εναλλάσσονται, θα φιλοξενούνται για μία εβδομάδα στην Πωγωνιανή, σε χώρους που έχουν δημιουργηθεί μέσα στο κτιριακό συγκρότημα για αυτούς, ώστε να συμμετέχουν το πρωί στην εκπαίδευση στο Δημοτικό και το απόγευμα στη μελέτη. Αυτή η εργασία τους θα αξιολογηθεί και συνυπολογιστεί στην πτυχιακή τους.



Οι κάτοικοι του χωριού, υποδέχτηκαν με μεγάλη χαρά τα παιδιά. Την Πρωτοχρονιά και τα Θεοφάνεια, όπως μας είπαν, ένιωσαν συγκίνηση γιατί τους έψαλλαν τα κάλαντα και θυμήθηκαν «την Πωγωνιανή, που πάντα φιλοξενούσε στα Ιδρύματα της μαθητές και ήταν ένας φάρος εκπαίδευσης». Ο αρμόδιος αντιδήμαρχος Στέλιος Κουκουλάρης, μιλώντας στο Αθηναϊκό Πρακτορείο, είπε ότι χρειάστηκαν δύο χρόνια προσπαθειών για να ξεπεραστούν οι όποιες τεχνικές δυσκολίες και πρόσθεσε: « Ο δήμος Πωγωνίου, θα σταθεί και θα υποστηρίξει τη λειτουργία, με κάθε τρόπο. Τόσο τα παιδιά της Κιβωτού, όσο και εκείνα της ευρύτερης περιοχής που θα φοιτήσουν στη νέα δομή, θα γυρίσουν το ρολόι προς το μέλλον».



Το παράρτημα της Κιβωτού του Κόσμου στην Πωγωνιανή, αποτελεί διάδοχη κατάσταση των Σχολών του Ιδρύματος Λάτση και των άλλων δομών εκπαίδευσης, που λειτουργούσαν στο ακριτικό χωριό. Τόσο ο δήμος όσο και η Κιβωτός ,απευθύνουν κάλεσμα για εθελοντική εργασία και προσφορά, ώστε να υποστηριχτεί το εγχείρημα που γέννησε την καινούργια αρχή και την ελπίδα για την ακριτική περιοχή.


Πηγή: http://www.enikos.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.