Δευτέρα 19 Σεπτεμβρίου 2011

Αρνείται το παιδί σας να φάει;

Αν σας αρέσει αυτή η ανάρτηση, διαδώστε την.


Πώς θα το αντιμετωπίσετε!
Θεωρείτε πως τα παιδιά σας έχουν πρόβλημα με το φαγητό, τρώνε λίγο και μόνο τηγανιτές πατάτες; Αρνούνται να δοκιμάσουν καινούρια φαγητά; Yπάρχουν μερικές συμβουλές που μπορεί να σας βοηθήσουν.

1. Ζητήστε από το παιδί σας να φάει μόνο μια μπουκιά


Ένα γεμάτο πιάτο με φαγητό που δεν έχει ξαναδοκιμάσει μπορεί να φανεί στο παιδί τρομακτικό. Υποσχεθείτε στο παιδί σας πως ζητάτε να δοκιμάσει μόνο μια μπουκιά. Εάν, αφού το δοκιμάσει, ακόμα δεν θέλει να το φάει, τότε θα πρέπει να το δεχτείτε.

2. Ξαναφτιάξτε το ίδιο φαγητό ανά τακτά διαστήματα

Μην απογοητεύεστε αν το παιδί δεν έφαγε ένα φαγητό με την πρώτη φορά. Πολλά παιδιά χρειάζεται να δουν ένα φαγητό μπροστά τους αρκετές φορές πριν αποφασίσουν ότι θα το τρώνε και αυτά. Επίσης αλλάζουν γνώμη πολύ συχνά για το τι τους αρέσει και τι όχι, έτσι ένα φαγητό που μέχρι πριν ήταν το αγαπημένο τους, τώρα δεν το αγγίζουν και το αντίθετο. Έτσι συνεχίστε να φτιάχνετε τα φασολάκια και κάποια στιγμή μπορεί να τα φάνε.

3. Να είστε οι ίδιοι το παράδειγμα


Πως θα φάνε τα παιδιά σας λαχανικά και όσπρια, αν δε βλέπουν εσάς να τα τρώτε με ευχαρίστηση; Πως θα μάθουν να δοκιμάζουν καινούριες γεύσεις, αν δεν κάνετε κι εσείς το ίδιο; Εάν λοιπόν κάθεστε στο τραπέζι όλοι μαζί και βλέπουν εσάς να ευχαριστιέστε μια ποικιλία φαγητών, θα θελήσουν και αυτά να δοκιμάσουν. Μην ξεχνάτε να τρώτε με ηρεμία, μασώντας αργά και καλά ώστε να δώσετε κι εκεί το καλό παράδειγμα.

4. Δοκιμάστε να φτιάξετε τα ίδια φαγητά με άλλο τρόπο


Πολλές φορές ένα τρόφιμο δεν αρέσει στα παιδιά ωμό, αλλά θα το φάνε μαγειρεμένο ή το ανάποδο. Αν ας πούμε το παιδί σας δεν θέλει να φάει μπανάνες, μπορείτε να του τις προσφέρετε σε μορφή χυμού ή μιλκσέικ. Αν δεν τρώει τα βραστά καρότα, μπορεί να τα φάει ωμά και να χαρεί που τα κρατσανίζει σαν το λαγουδάκι.

5. Μη δίνετε στα παιδιά σνακ αμέσως πριν το φαγητό

Τα παιδιά θα φάνε το φαγητό τους αν πεινάνε. Εάν τους δώσετε κάποιο σνακ πριν το φαγητό, τότε θα είναι μισοχορτασμένα και ένα φαγητό που δεν είναι και πολύ του γούστου τους θα είναι εύκολο να το αρνηθούν. Μη τους δίνετε λοιπόν κάτι άλλο να φάνε κατά τη διάρκεια 2 ωρών πριν το γεύμα.

6. Να κάνετε ένα από τα γεύματα της ημέρας θέμα οικογενειακό.

Είτε είναι το πρωινό, είτε το μεσημεριανό, είτε το βραδυνό, σίγουρα ένα από τα γεύματα της ημέρας μπορείτε να το καθιερώσετε ως οικογενειακή συγκέντρωση. Αυτή η συνήθεια έχει πολλά οφέλη. Περνάτε ποιοτικό χρόνο με τα παιδιά σας, τα παιδιά έχουν την ευκαιρία να δουν κι εσάς να τρώτε με ευχαρίστηση αυτό που τους προσφέρετε και επίσης εάν ο χρόνος στο τραπέζι σημαίνει κουβέντα για ευχάριστα πράγματα και όχι "φάε το φαί σου", θα νιώθουν λιγότερο πιεσμένα και ίσως φάνε πιο εύκολα.

7. Βάλτε το παιδί να λάβει μέρος στη διαδικασία του μαγειρέματος.


Εάν τα παιδιά βοηθήσουν με κάποιο τρόπο στην προετοιμασία του γεύματος, είτε στα ψώνια, είτε στο μαγείρεμα, είτε στο στρώσιμο του τραπεζιού, οι πιθανότητες να φάνε αυτό το φαγητό, αυξάνονται.

8. Μην φτιάχνετε ξεχωριστό φαγητό


Εάν δε θελήσει το παιδί σας να φάει από το φαγητό που έχετε φτιάξει, ας μην φάει. Αλλά δεν πρέπει να φτιάξετε κάτι άλλο ώστε να έχει εναλλακτική. Δεν πρόκειται να πάθει κάτι εάν δε φάει μια φορά, αλλά εάν φτιάξετε άλλο φαγητό για να το ευχαριστησετε, τότε θα μάθει πως αν δε του αρέσει αυτό που μαγειρέψατε δεν πειράζει γιατί θα του μαγειρέψετε κάτι άλλο.

9. Προσπαθήστε να καταλάβετε τα παιδιά σας και πόσο φαγητό χρειάζονται πραγματικά


Μερικές φορές, ως γονείς, είμαστε υπερβολικοί. Περιμένουμε από ένα παιδί να φάει όσο τρώμε κι εμείς. Στην πραγματικότητα, τα παιδιά δεν χρειάζονται τόσο πολύ φαγητό. Κάποιοι ειδικοί μάλιστα λένε πως αρκεί μια κουταλιά της σούπας φαγητού για κάθε χρόνο του παιδιού. Δηλαδή ένα παιδί τριών χρόνων, αρκεί να φάει 3 κουταλιές της σούπας φαγητό.

Τα παιδιά καταλαβαίνουν καλά τις ανάγκες τους. Πολλές φορές όταν πουν πως δεν μπορούν να φάνε άλλο, πραγματικά το εννοούν και έχουν χορτάσει. Ένα μεγάλο πιάτο ξεχειλισμένο με φαγητό είναι αρκετό για να κάνει ένα παιδί να μη θέλει να φάει. Εάν δει μια μικρότερη μερίδα που την καταφέρνει, υπάρχουν μεγαλύτερες πιθανότητες να τη φάει όλη. Με άδειο το πιάτο του θα είστε και οι δύο ευχαριστημένοι.

Επίσης λάβετε υπ'όψη σας και πόσο έχει φάει την υπόλοιπη μέρα. Εάν έχει φάει ένα καλό πρωινό και αρκετό μεσημεριανό, δεν πειράζει αν δε θελήσει να φάει πολύ και στο βραδινό.

10. Εισάγετε κάποιες τροφές στη διατροφή του με έξυπνο τρόπο.


Λαχανικά: πολτοποιήστε τα σε μια σάλτσα (πχ σε σάλτσα για τα μακαρόνια, βράστε μαζί καρότα, κολοκυθάκια, πιπεριές και πολτοποιήστε μετά) ή βάλτε τα μέσα στα φαγητά με τρόπο που δεν φαίνονται (πχ τα muffins με κολοκυθάκι).

Όσπρια: δοκιμάστε να φτιάξετε chilli con carne ή να τα κάνετε μπιφτέκια ή να τα φτιάξετε με ρύζι.

Κρέας: Φτιάξτε σπιτικά χάμπουργκερ ή σουβλάκια ή ακόμα και κοτομπουκιές.

Ψάρι: κάντε ψαροκροκέτες ή ακόμα και σουβλάκι

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.