Τρίτη 1 Ιανουαρίου 2013

Μετά το ποδαρικό έρχεται και η λυπητερή! Έξι φόρους για το ίδιο ακίνητο θα πληρώσουμε μέσα στο 2013

Αν σας αρέσει αυτή η ανάρτηση, διαδώστε την.

- 3.088 δισ. ευρώ από τους νέους φόρους και 671 εκατ. ευρώ από τους παλιούς
- Αναμένονται τους πρώτους μήνες οι άλλες δύο δόσεις από το χαράτσι
- Μέχρι τέλος Ιανουαρίου θα έρθει η πρώτη δόση του ΦΑΠ 2010
- Περιοχές εκτός του συστήματος αντικειμενικών αξιών θα μπουν κι αυτές

Το 2013 είναι πλέον εδώ και σίγουρα θα μπορούσε να χαρακτηριστεί ως χρονιά “κατάρα” για όσους έχουν ένα σπίτι στην καλύτερη περίπτωση μιας και με μία πρόχειρη εξέταση προκύπτουν έξι τουλάχιστον φόροι για το ίδιο ακίνητο σε μία μόνο χρονιά.

Με βάση λοιπόν τον προϋπολογισμό που έχει ήδη ψηφιστεί το υπουργείο Οικονομικών περιμένει κάτι παραπάνω από 3 δισεκατομμύρια ευρώ από τους νέους φόρους ακινήτων, ενώ από τους φόρους του παρελθόντος περιμένει περί τα 671 εκατομμύρια ευρώ.

Οι φόροι αυτοί ξεκινούν με τις δύο δόσεις του τέλους ακινήτων του 2012 που εισπράττεται μέσω του λογαριασμού της ΔΕΗ.

Έπεται ο ΦΑΠ 2010 η πρώτη δόση του οποίου θα πρέπει να καταβληθεί μέχρι τέλος Ιανουαρίου, όπως επίσης φέτος θα κληθούν οι ιδιοκτήτες ακινήτων να πληρώσουν και τον ΦΑΠ του 2011, αλλά και του 2012.

Μέσα στο 2013 θα υπάρξει και το νέο ενιαίο τέλος ακινήτων για το 2013, το οποίο θα έχει αφορολόγητο 50.000 έως 100.000 ευρώ στην καλύτερη περίπτωση και στο οποίο θα συμπεριληφθούν και τα αγροτεμάχια, τα οποία θα πρέπει να δηλωθούν μέσα στο επόμενο δίμηνο με τρίμηνο του τρέχοντος έτους.

Επιβαρύνσεις όμως θα έχουμε και στον φόρο εισοδήματος λόγω των ακινήτων, ενώ στο εισόδημα από ενοίκια θα υπάρχει πλέον αυτοτελής φορολόγηση κάτι που πλήττει κυρίως όσους έχουν εισόδημα μόνο από ακίνητα, καθώς και με την κατάργηση των απαλλαγών από τους τόκους στεγαστικών δανείων.

Κλειδί σε κάθε περίπτωση χαρακτηρίζεται το σύστημα των αντικειμενικών αξιών, καθώς σύμφωνα με το μνημόνιο υπάρχει δέσμευση για τη λειτουργία ενός σταθερού συστήματος αυτόματης προσαρμογής σε σχέση με τις εμπορικές.

Από την πλευρά του το υπουργείο Οικονομικών διαβεβαιώνει πως δεν θα υπάρξουν αυξήσεις στις αντικειμενικές αξίες, αλλά αναμένεται επέκταση του συστήματος σε περιοχές που βρίσκονται εκτός. Αυτό σημαίνει πως σε αυτές τις περιπτώσεις θα υπάρξει αύξηση αντικειμενικών αξιών που σε κάποιες περιπτώσεις μπορεί να φτάνει και το 200%.



Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.