Σάββατο 19 Απριλίου 2014

Τα εύκολα τα κάνουν δύσκολα

Αν σας αρέσει αυτή η ανάρτηση, διαδώστε την.

Καταγγέλλει τις γραφειοκρατικές διαδικασίες ο Μιχάλης Δημοσθένους, στέλεχος της Οργάνωσης Παραπληγικών Κύπρου. 

Σύμφωνα με το Τμήμα Κοινωνικής Ενσωμάτωσης Ατόμων με Αναπηρία, με την εφαρμογή του ICF θα επιλυθούν τα προβλήματα που υπάρχουν με τα ιατροσυμβούλια και θα αποφεύγεται η ταλαιπωρία των ατόμων με αναπηρίες από τις πολλαπλές, χρονοβόρες και πολύπλοκες διαδικασίες για την αξιολόγησή τους από την κάθε κρατική υπηρεσία ξεχωριστά. Έτσι όμως έχουν τα πράγματα; Υπάρχουν προβλήματα με την υπάρχουσα κατάσταση; Ναι, υπάρχουν. Όχι όμως αυτά που τις φορτώνουν για να δικαιολογήσουν την εφαρμογή του ICF.

Τα προβλήματα που υπάρχουν μπορούν να επιλυθούν με πιο απλούς τρόπους. Στην προσπάθεια δαιμονοποίησης της υπάρχουσας κατάστασης υπάρχουν συνειδητές υπερβολές και παρανοήσεις. Χάριν όμως της κουβέντας, ας δεχτούμε ότι έτσι έχουν τα πράγματα κι ας θέσουμε το ερώτημα: Τι είναι αυτό που κάνει τις διαδικασίες να είναι πολλαπλές, χρονοβόρες και πολύπλοκες; Η απάντηση θα πρέπει να αναζητηθεί στις γραφειοκρατικές διαδικασίες και στους γραφειοκράτες. Για παράδειγμα, χρόνια τώρα προσπαθούμε να τους πείσουμε ότι είναι αχρείαστο να παραπέμπονται σε ιατροσυμβούλιο οι μόνιμες αναπηρίες όπως: τύφλωση, κώφωση, παράλυση, ακρωτηριασμός, κ.λπ. Είναι έξω από κάθε λογική, ο ίδιος λειτουργός ή και ο συνάδελφός του στο διπλανό γραφείο να παραλαμβάνουν την ίδια στιγμή τρεις αιτήσεις από το ίδιο άτομο και να το παραπέμπουν σε τρία διαφορετικά ιατροσυμβούλια. Πού είναι η δυσκολία να παρθεί μια πολιτική/διοικητική απόφαση να παραπέμπεται ο αιτητής σε ένα ιατροσυμβούλιο και η γνωμάτευσή του να ισχύει και για τις τρεις αιτήσεις; Η επίκληση της ταλαιπωρίας των ατόμων με αναπηρία δεν ανταποκρίνεται στην πραγματικότητα και δίνει την εντύπωση ότι οι άνθρωποι με αναπηρία δεν κάνουν τίποτε άλλο από το να τρέχουν στα ιατροσυμβούλια. Αντιθέτως, σύμφωνα με τα πρωτόκολλα του ICF, οι γνωματεύσεις έχουν ισχύ μόνο για δύο χρόνια. Δηλαδή, θα ζητείται από το άτομο να περνά από αξιολόγηση κάθε δύο χρόνια και θεωρούν πως έτσι θα σταματήσουν να ταλαιπωρούν τα άτομα με αναπηρία!

Αυτό που εκνευρίζει είναι όταν κάποιος υποβάλλει, για παράδειγμα, αίτηση να του δοθεί άδεια αντικατάστασης του αναπηρικού αυτοκινήτου και του ζητούν να πάει ξανά ιατροσυμβούλιο, τη στιγμή που όλα τα σχετικά χαρτιά υπάρχουν στον φάκελό του ή και σε δυο-τρεις άλλους φακέλους που βρίσκονται στον ίδιο χώρο και πιθανώς στο ίδιο ράφι. Δηλαδή, τα εύκολα τα κάνουν δύσκολα και πολύπλοκα και προσπαθούν να τα αντιμετωπίσουν με την εφαρμογή του ICF, το οποίο σύμφωνα και με τις μελέτες του ίδιου του Τμήματος Κοινωνικής Ενσωμάτωσης Ατόμων με Αναπηρία είναι ένα πολύπλοκο σύστημα.

Οργάνωση Παραπληγικών Κύπρου


Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.