Σάββατο 2 Νοεμβρίου 2013

"Το Υπουργείο Συγκοινωνιών θα βοηθήσει τα άτομα με αναπηρίες"

Αν σας αρέσει αυτή η ανάρτηση, διαδώστε την.

Ιδιαίτερα σε περιόδους οικονομικής κρίσης, όπως αυτή που περνά σήμερα ο τόπος μας, το κράτος και η κοινωνία ευρύτερα οφείλουν να προστατεύουν και να ενισχύουν τις ευάλωτες ομάδες του πληθυσμού μας, στις οποίες ανήκουν και τα άτομα με αναπηρίες, δήλωσε σήμερα ο Υπουργός Συγκοινωνιών και Έργων Τάσος Μητσόπουλος, τονίζοντας ότι το Υπουργείο Συγκοινωνιών θα καταβάλει κάθε προσπάθεια για τη βελτίωση της προσβασιμότητας και ποιότητας ζωής των ατόμων με αναπηρίες.

Σε χαιρετισμό του στην ημερίδα που διοργάνωσε ο Κυπριακός Οργανισμός Τυποποίησης και η Κυπριακή Συνομοσπονδία Οργανώσεων Αναπήρων με θέμα «Προσβασιμότητα και ποιότητα ζωής ατόμων με αναπηρίες, ευρωπαϊκά και διεθνή πρότυπα», στη Λευκωσία, ο κ. Μητσόπουλος είπε ότι «στόχος της Κυβέρνησης είναι όπως η Κύπρος βρίσκεται ανάμεσα στις χώρες αυτές, που σέβονται τα δικαιώματα των ατόμων με αναπηρία και φροντίζουν για τη συνεχή αναβάθμιση της ποιότητας ζωής τους, με την εφαρμογή των αντίστοιχων διεθνών και ευρωπαϊκών συμβάσεων και προτύπων».

Στην Κύπρο, είπε, « υπάρχει ήδη ένα σύγχρονο και ισχυρό νομικό πλαίσιο για την προάσπιση των δικαιωμάτων των ατόμων με αναπηρίες, τόσο με γενικούς νόμους όσο και με ειδικούς ανά τομέα, που άρχισαν να θεσπίζονται από τη δεκαετία του 1990», προσθέτοντας ότι « η υιοθέτηση και εφαρμογή των ευρωπαϊκών και διεθνών προτύπων στην Κύπρο γίνεται μέσω του Κυπριακού Οργανισμού Τυποποίησης (CYS), το έργο του οποίου το κράτος εκτιμά και στηρίζει».

Το Υπουργείο Συγκοινωνιών και Έργων, συνέχισε, « έχει συμβουλευτικό ρόλο σε ό,τι αφορά τις αποφάσεις/παρεμβάσεις των Υπηρεσιών του κράτους και της Τοπικής Αυτοδιοίκησης σε θέματα προσβασιμότητας των ατόμων με αναπηρίες στα δημόσια κτήρια και πεζοδρόμια».

Το Τμήμα Δημοσίων Έργων, ανέφερε, « έχει ετοιμάσει πρότυπα σχέδια αναφορικά με τους αστικούς δρόμους για την εξασφάλιση της δυνατότητας απρόσκοπτης και ασφαλούς κυκλοφορίας των ατόμων με αναπηρίες, περιλαμβανομένων και προνοιών για χώρους στάθμευσης. Τα σχέδια αυτά εφαρμόζονται σε όλους τους δημόσιους αστικούς δρόμους και πεζοδρόμια|.

« Στο σχεδιασμό νέων κυβερνητικών κτηρίων, εφαρμόζονται όλες οι πρόνοιες της Νομοθεσίας για τη χρήση κτηρίων από άτομα με αναπηρίες», συμπλήρωσε.

Στον τομέα των αστικών μεταφορών, είπε, «υπάρχουν ήδη σε όλες τις πόλεις χαμηλοδάπεδα και πλήρως προσβάσιμα λεωφορεία, αρκετά από τα οποία διαθέτουν οπτική πληροφόρηση αναφορικά με τη διαδρομή και τις στάσεις του λεωφορείου.

Σημειώνεται επίσης, είπε ο Υπουργός, «η συμβατική υποχρέωση των ανάδοχων εταιρειών για εγκατάσταση ακουστικής πληροφόρησης. Παράλληλα, καταβάλλονται προσπάθειες ώστε να υπάρχουν διαθέσιμα ταξί προσβάσιμα στα άτομα με αναπηρίες».

Στον τομέα των αερομεταφορών και θαλάσσιων μεταφορών, είπε, «τα αντίστοιχα Τμήματα του Υπουργείου Συγκοινωνιών φροντίζουν για την εφαρμογή των σχετικών Ευρωπαϊκών Κανονισμών αναφορικά με τα δικαιώματα των ατόμων με αναπηρία».

«Έχουν ήδη γίνει πολλά, αυτά όμως που υπολείπονται είναι πολύ περισσότερα. Και θα πρέπει με πάσα εντιμότητα να ομολογήσουμε ότι όσες υποδομές κι αν δημιουργηθούν, αν δε φροντίσουμε να αλλάξουμε μυαλά, αν δε γίνουμε φορείς μιας άλλης κουλτούρας και νοοτροπίας και εκφραστές μιας άλλης στάσης ζωής, όλες οι φιλόδοξες και φιλότιμες προσπάθειες μας θα πέφτουν στο κενό», πρόσθεσε.

Ο Υπουργός είπε, τέλος, ότι τόσο ο ίδιος προσωπικά όσο και το Υπουργείο Συγκοινωνιών, σε συνεργασία με όλους τους αρμόδιους φορείς, «θα καταβάλουμε κάθε προσπάθεια για τη συνεχή συμπλήρωση και βελτίωση της υφιστάμενης νομοθεσίας και προτύπων, σύμφωνα με τα διεθνή και ευρωπαϊκά πρότυπα, για τη βελτίωση της προσβασιμότητας και ποιότητας ζωής των ατόμων με αναπηρίες».

Στο δικό της χαιρετισμό, η Επίτροπος Διοικήσεως και Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων Ελίζα Σαββίδου δήλωσε, μεταξύ άλλων, ότι «η οικονομική κρίση δημιουργεί νέα δεδομένα για όλους, αλλά πολύ περισσότερο για τον αναπηρικό κόσμο, μέλη του οποίου αντιμετωπίζουν εντονότερα το φάσμα της φτώχειας, της ανεργίας και του αποκλεισμού. Και όχι μόνο».

Η οικονομική κρίση, πρόσθεσε, « καθιστά υπαρκτό τον κίνδυνο οπισθοδρόμησης σε ζητήματα που άπτονται των δικαιωμάτων των ατόμων με αναπηρία, αύξησης του ποσοστού όσων ζουν στα όρια της φτώχειας, μείωσης του ποσοστού όσων εργάζονται λόγω της ολοένα αυξανόμενης ανεργίας, υποβάθμισης των παρεχόμενων στα άτομα με αναπηρία υπηρεσιών και αναστολής έργων που σχετίζονται με την προσβασιμότητα, ακόμα και μείωσης επιδοματικών παροχών».

Η κα. Σαββίδου τόνισε επίσης ότι « εν μέσω οικονομικής κρίσης η Κυπριακή Δημοκρατία επικύρωσε τη Σύμβαση για τα δικαιώματα των ατόμων με αναπηρίες, αναλαμβάνοντας την ευθύνη να προάγει, προστατεύσει και διασφαλίσει την πλήρη και ισότιμη απόλαυση όλων των ανθρωπίνων δικαιωμάτων και θεμελιωδών ελευθεριών από όλα τα άτομα με αναπηρία και να προάγει το σεβασμό για την έμφυτη αξιοπρέπεια τους, με τη λήψη συγκεκριμένων μέτρων».

«Με αυτά τα δεδομένα η πρόκληση για την Κύπρο, καθώς και για άλλα κράτη που βιώνουν την οικονομική κρίση, και τα οποία, επίσης, επικύρωσαν τη σύμβαση, είναι μεγάλη. Και μιλώ για πρόκληση γιατί, ενώ υπάρχει αναμφίβολα ανάγκη λήψης μέτρων οικονομικής περισυλλογής, τα μέτρα αυτά, σε καμιά περίπτωση δεν θα πρέπει να επιδεινώσουν την ήδη δυσμενή θέση στην οποία τα άτομα με αναπηρίες βρίσκονται», είπε.

Αντίθετα, κατέληξε, «θα πρέπει, ακόμα και εν μέσω κρίσης, να υπάρξει σωστός προγραμματισμός, σχεδιασμός και προτεραιοποίηση των όσων θα πρέπει να γίνουν για σκοπούς συμμόρφωσης με τη Σύμβαση».



Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.