Πέμπτη 10 Οκτωβρίου 2013

Εξετάστε τα μάτια σας δωρεάν

Αν σας αρέσει αυτή η ανάρτηση, διαδώστε την.

Ένας στους πέντε Έλληνες δεν έχει επισκεφθεί ποτέ στη ζωή του οφθαλμίατρο, ενώ 2 στους 5 (42%) δεν έχουν μετρήσει ποτέ την πίεση των ματιών τους. Επίσης, σε άτομα ηλικίας άνω των 55 ετών, στα οποία το γλαύκωμα είναι συχνότερο, μόνο οι μισοί (51%) επισκέπτονται τακτικά τον οφθαλμίατρό τους, ενώ περίπου 15% δεν έχουν μετρήσει ποτέ την πίεση των ματιών τους. Τα παραπάνω ανέφερε ο επίκουρος καθηγητής Οφθαλμολογίας του Πανεπιστημίου Αθηνών και πρόεδρος της Ελληνικής Οφθαλμολογικής Εταιρίας, Δημήτρης Παπακωνσταντίνου, κατά τη διάρκεια συνέντευξης Τύπου με αφορμή την ολοκλήρωση, έπειτα από πολύμηνη «διαδρομή» σε όλη την Ελλάδα, πανελλήνιου προγράμματος ενημέρωσης του πληθυσμού γύρω από τα σοβαρά οφθαλμολογικά νοσήματα, που οδηγούν σε απώλεια της όρασης, με τίτλο «Μαζί βλέπουμε τη ζωή ομορφότερη».

Μια από τις κεντρικότερες δράσεις του προγράμματος, που υλοποιεί η Ελληνική Ομοσπονδία Οφθαλμολογικών Εταιρειών (Ε.Ο.Ο.Ε.), σε συνεργασία με τους Γιατρούς του Κόσμου και την Ανωτάτη Σχολή Καλών Τεχνών (Α.Σ.Κ.Τ.), αποτέλεσε η διενέργεια δωρεάν προληπτικών και διαγνωστικών οφθαλμολογικών εξετάσεων. Σύμφωνα με τον γενικό γραμματέα των Γιατρών του Κόσμου, Νικήτα Κανακη, έχουν εξετασθεί 2.541 άνθρωποι σε αστικές, ηπειρωτικές και νησιωτικές περιοχές και από αυτούς οι 280 βρέθηκαν πάσχοντες από σοβαρές παθήσεις (γλαύκωμα, εκφύλιση ωχράς κηλίδας, διαβητική αμφιβληστροειδοπάθεια, καταρράκτη κ.λπ.) χωρίς να το γνωρίζουν, με αποτέλεσμα να κινδυνεύει σοβαρά η όρασή τους.

Σύμφωνα με τους επιστήμονες, οι σοβαρές παθήσεις που μπορούν να θέσουν σε κίνδυνο την όραση αναδεικνύονται στις μέρες μας σε μείζον ιατροκοινωνικό πρόβλημα παγκοσμίως. Περίπου 516 εκατομμύρια άνθρωποι σε ολόκληρο τον κόσμο εμφανίζουν σήμερα πολύ σοβαρές οφθαλμικές διαταραχές και σύμφωνα με τον Παγκόσμιο Οργανισμό Υγείας, από αυτούς τα 40 - 45 εκατομμύρια είναι τυφλοί, εκ των οποίων το 1,5 εκατομμύριο παιδιά, ενώ ένας συνάνθρωπός μας τυφλώνεται κάθε 5 δευτερόλεπτα σε διεθνές επίπεδο. Στην Ελλάδα, περισσότερα από 25.000 εμφανίζουν πολύ σοβαρό πρόβλημα όρασης .

Οι αιτίες που οδηγούν σε σοβαρές οπτικές διαταραχές ποικίλουν, όπως ποικίλουν και οι ηλικίες εμφάνισής τους. Οι πιο συχνές είναι το γλαύκωμα, οι παθήσεις της ωχράς κηλίδας, η διαβητική αμφιβληστροειδοπάθεια, η αμβλυωπία κ.λπ., ενώ υπάρχουν και άλλες λιγότερο συχνές. Ωστόσο, η πρώιμη διάγνωση και η κατάλληλη θεραπευτική αντιμετώπιση των παθήσεων αυτών προλαμβάνει ή/και καθυστερεί τις δυσμενείς τους συνέπειες, είπε ο κ. Παπακωνσταντίνου.

Οι εκδηλώσεις του προγράμματος «Μαζί βλέπουμε τη ζωή ομορφότερη», ξεκινούν στην Αθήνα με τα εγκαίνια της εικαστικής έκθεσης «Eye Create», το Σάββατο 12 Οκτωβρίου, στις 20:00, στο Εμπορικό Κέντρο THE MALL ATHENS στο Μαρούσι και ολοκληρώνονται στις 17 Οκτωβρίου.

Επιπλέον αυτό το διάστημα θα πραγματοποιούνται δωρεάν οφθαλμολογικές εξετάσεις για το κοινό κατόπιν ραντεβού, στους Δήμους Αθηναίων, Ηλιούπολης, Ν. Ηρακλείου, Πειραιά και Περιστερίου, δράση που θα συνεχιστεί έως το τέλος Οκτωβρίου στα κατά τόπους πολυιατρεία των Γιατρών του Κόσμου.


Πηγή: http://www.enikos.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.