Πέμπτη 10 Οκτωβρίου 2013

ΙΚΑ: Δανείζεται για τις συντάξεις

Αν σας αρέσει αυτή η ανάρτηση, διαδώστε την.

Δανεισμό, ύψους 420 εκατ. ευρώ και «ανταλλαγές» ομολόγων με ρέπος, ύψους 120 εκατ. ευρώ, αποφασίζει σήμερα το ΙΚΑ, για να πληρώσει τις συντάξεις στο τέλος του μήνα.

Δεν πρόκειται για «τυπική και συνηθισμένη διαδικασία», όπως συνηθίζει να λέει το ΙΚΑ και το υπουργείο Εργασίας, αλλά για απόδειξη ότι το Ίδρυμα βρίσκεται κυριολεκτικά στο βαθύ κόκκινο και, μάλιστα, χωρίς να έχει μπει ακόμη στα χειρότερα, δηλαδή στο 2014 όπου η πρόβλεψη είναι για μεγαλύτερο έλλειμμα από το 2013.

Μάλιστα, είναι η πρώτη φορά στη μέχρι τώρα «συνηθισμένη», όπως αποκαλείται, διαδικασία του έντοκου δανεισμού, που το ΙΚΑ:

- Παίρνει νέο δάνειο 250 εκατ. ευρώ.

- Δεν επιστρέφει και παρατείνει παλαιότερο δάνειο, ύψους 170 εκατ. ευρώ, ενώ, ταυτόχρονα, «δανείζεται», μέσω ρέπος, άλλα 120 εκατ. ευρώ.

Η συνολική ρευστότητα που έχει ανάγκη το Ίδρυμα, για να μπορέσει να πληρώσει τις συντάξεις στο τέλος του μήνα, καθώς και άλλες παροχές, αγγίζει τα 540 εκατ. ευρώ, ποσό που αντιπροσωπεύει τις ασφαλιστικές εισφορές που θα εισέπραττε το ΙΚΑ για 12 μήνες, αν αυξανόταν η απασχόληση κατά 150.000 εργαζομένους, με ένα μέσο μισθό 800 ευρώ.

Με άλλα λόγια, για να είχε το ποσό αυτό διαθέσιμο το ΙΚΑ, θα έπρεπε να είχαμε μείωση της ανεργίας, το 2013, κατά 2,5 ποσοστιαίες μονάδες.


Πηγή: http://www.enikos.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.