Κυριακή 18 Οκτωβρίου 2015

Ενδομητρίωση: Πόσο επηρεάζει τη γονιμότητα;

Αν σας αρέσει αυτή η ανάρτηση, διαδώστε την.

Η ενδομητρίωση είναι μια πάθηση κατά την οποία ο τύπος του ιστού που διαμορφώνει το τοίχωμα της μήτρας (το ενδομήτριο) ανευρίσκεται έξω από τη μήτρα (περιτόναιο, ωοθήκες, σάλπιγγες, κύστη κ.ά.).

Πρόκειται για συχνή πάθηση (παρουσιάζεται σε μία στις δέκα γυναίκες αναπαραγωγικής ηλικίας) και διαγιγνώσκεται συνήθως σε τριαντάχρονες και σαραντάχρονες γυναίκες.

Το πιο συχνό σύμπτωμα είναι ο χρόνιος πόνος στην περιοχή της πυέλου, ιδιαίτερα πριν και κατά τη διάρκεια της έμμηνης ρύσης. Πόνος μπορεί να εμφανίζεται και κατά τη διάρκεια της σεξουαλικής επαφής.

Το 40% σχεδόν των γυναικών με στειρότητα έχουν ενδομητρίωση. Η φλεγμονή από την ενδομητρίωση μπορεί να βλάπτει το σπέρμα ή τα ωάρια ή να παρεμβαίνει στη μετακίνησή τους μέσω των σαλπίγγων και τη μήτρας. Σε σοβαρές περιπτώσεις οι σάλπιγγες μπορεί να μπλοκάρονται από συμφύσεις ή ουλώδη ιστό.

Η θεραπεία εξαρτάται από την έκταση και τα συμπτώματα της ασθένειας. Περιλαμβάνει φάρμακα ή εγχείρηση ή και τα δύο. Όταν ο πόνος είναι το βασικό πρόβλημα από την ενδομητρίωση, χρησιμοποιείται αρχικά φαρμακευτική αγωγή.


Πηγή: http://www.boro.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.