Τρίτη 4 Ιουνίου 2013

5 μύθοι για τον ιό του AIDS

Αν σας αρέσει αυτή η ανάρτηση, διαδώστε την.

Το AIDS παραμένει δυστυχώς ένα θέμα ταμπού και αιτία κοινωνικού στιγματισμού για τους φορείς του. Κυκλοφορούν διάφοροι μύθοι σχετικά με την ασθένεια, τους τρόπους μετάδοσής της, αλλα και τον τρόπο εμφάνισής της. Καλό είναι να γνωρίζουμε τι ισχύει και τι όχι έτσι ώστε να είμαστε σε θέση και τον εαυτό μας να προστατεύσουμε και τους φορείς να αντιμετωπίζουμε όπως πρέπει.

Οι 5 συνηθέστεροι μύθοι που διαδίδονται σχετικά με τον ιό του AIDS είναι οι εξής:

1. HIV σημαίνει AIDS

Ο ιός της ανθρώπινης ανοσοανεπάρκειας (HIV) είναι ένας ιός που καταστρέφει τα κύτταρα του ανοσοποιητικού συστήματος του σώματος, τα οποία βοηθούν στην καταπολέμηση των νόσων. Με τα σωστά φάρμακα, μπορείτε να μεταφέρετε τον ιό HIV για χρόνια ή δεκαετίες χωρίς να εξελιχθεί σε AIDS.

2. Μένουν μόνο λίγα χρόνια ζωής

Ο καθένας βιώνει τον ιό HIV με διαφορετικό τρόπο. Μερικοί άνθρωποι μπορεί να αναπτύξουν AIDS μέσα σε λίγους μήνες και ο ιός εξασθενεί γρήγορα το ανοσοποιητικό τους σύστημα. Άλλοι ζουν για δεκαετίες με τον ιό HIV και έχουν ένα φυσιολογικό προσδόκιμο ζωής.Μπορείτε να βοηθήσετε στο να μην εξελιχθεί ο HIV σε AIDS με το να επισκέπτεστε τακτικά το γιατρός σας, ώστε να παρακολουθεί την κατάστασή σας και να κάνει τις απαραίτητες συστάσεις τις οποίες και πρέπει να ακολουθείτε πιστά.

3. Τα συμπτώματα θα μας θορυβήσουν

Κάποιοι δεν παρουσιάζουν συμπτώματα του ιού HIV ακόμη για χρόνια μετά τη μόλυνση. Άλλοι έχουν συμπτώματα μέσα σε 10 ημέρες ή και σε λίγες εβδομάδες μετά την μόλυνση. Τα πρώτα αυτά συμπτώματα είναι παρόμοια με αυτά της γρίπης ή της λοιμώδους μονοπυρήνωσης και μπορεί να περιλαμβάνουν πυρετό, κόπωση, εξάνθημα και πονόλαιμο. Συνήθως εξαφανίζονται μετά από μερικές εβδομάδες και δεν επανέρχονται για χρόνια. Ο μόνος τρόπος για να διαπιστωθεί αν μεταφέρετε τον ιό HIV είναι να εξεταστείτε.

4. Όταν και οι δύο έχουμε το HIV, το σεξ είναι ασφαλές

Ακριβώς επειδή και οι δύο σύντροφοι έχουν τον ιό HIV, δεν σημαίνει δεν πρέπει να λάβουν την απαραίτητη προστασία όταν κάνουν σεξ. Χρησιμοποιώντας προφυλακτικό βοηθήσετε στην προστασία σας από άλλα σεξουαλικώς μεταδιδόμενα νοσήματα, καθώς και από άλλα στελέχη του HIV, που μπορεί να είναι ανθεκτικά στο φάρμακο που παίρνετε για τον HIV.

5. Δεν μπορείτε να αποφύγετε τις λοιμώξεις που συνδέονται με τον HIV

Λόγω τoυ εξασθενημένου ανοσοποιητικού συστήματος, τα άτομα με HIV είναι ευάλωτα σε λοιμώξεις όπως η πνευμονία, η φυματίωση, η καντιντίαση, οκυτταρομεγαλοϊός και η τοξοπλάσμωση. Ο καλύτερος τρόπος για να μειωθεί ο κίνδυνος είναι να παίρνετε τα φάρμακά σας. Ορισμένες λοιμώξεις μπορούν να προληφθούν με φάρμακα. Επίσης, μπορείτε να μειώσει την έκθεσή σας σε ορισμένα μικρόβια, αποφεύγοντας το μαγειρεμένο κρέας, τα κιβώτια απορριμάτων και το νερό που μπορεί να έχει μολυνθεί.


Πηγή: http://boro.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.