Τρίτη 4 Ιουνίου 2013

Δείγμα DNA θα λαμβάνεται μετά τη σύλληψη και απαγγελία κατηγοριών

Αν σας αρέσει αυτή η ανάρτηση, διαδώστε την.

Το Ανώτατο Δικαστήριο των ΗΠΑ έκρινε ότι είναι σαν τα δακτυλικά αποτυπώματα.

Η αστυνομία μπορεί να λαμβάνει δείγμα DNA από κάποιον που έχει συλληφθεί και του έχουν απαγγελθεί κατηγορίες, αλλά δεν έχει καταδικαστεί για κάποιο έγκλημα, απεφάνθη σήμερα το Ανώτατο Δικαστήριο των ΗΠΑ, απόφαση η οποία χαρακτηρίστηκε σημαντική νίκη για τις διωκτικές αρχές.

Με 5 ψήφους υπέρ έναντι 4 κατά, το δικαστήριο ακύρωσε απόφαση που είχε λάβει τον Απρίλιο το ανώτατο δικαστήριο του Μέριλαντ, με την οποία απορριπτόταν η καταδίκη το 2010 και η επιβολή ποινής ισόβιας κάθειρξης στον Αλόνζο Τζέι Κινγκ για έναν βιασμό που είχε διαπραχθεί επτά χρόνια νωρίτερα.

Το Ανώτατο Δικαστήριο των ΗΠΑ, στηριζόμενο σε γνωμοδότηση του δικαστή Άντονι Κένεντι, δικαίωσε την πολιτεία του Μέριλαντ, αποφαινόμενο ότι η λήψη δειγμάτων DNA είναι παρόμοια με τη λήψη δακτυλικών αποτυπωμάτων.

Δείγματα DNA μπορούν να ληφθούν αν η αστυνομία έχει βάσιμους λόγους να κρατάει έναν ύποπτο, ο οποίος αντιμετωπίζει κατηγορίες που σχετίζονται με σοβαρά αδικήματα, σύμφωνα με τον Κένεντι.

Όπως και τα δακτυλικά αποτυπώματα, το DNA χρησιμοποιείται για ταυτοποίηση και είναι έννομο συμφέρον της κυβέρνησης να γνωρίζει την ταυτότητα του ανθρώπου που έχει συλληφθεί, προσθέτει ο ίδιος.


Πηγή: http://www.newsbeast.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.