Πέμπτη 2 Ιουλίου 2015

ΕΣΑμεΑ: Για την αποτροπή της κατάρρευσης της Πρόνοιας

Αν σας αρέσει αυτή η ανάρτηση, διαδώστε την.

Δελτίο Τύπου 02.07.2015


Αρ. Πρωτ.: 1838

Με δύο επείγουσες επιστολές προς το υπουργείο Εργασίας και τους λοιπούς εμπλεκόμενους, η ΕΣΑμεΑ και η ΠΟΣΓΚΑμεΑ (Πανελλήνια Ομοσπονδία Συλλόγων Γονέων Ατόμων με Αναπηρία) ζητούν και διεκδικούν την αποτροπή της κατάρρευσης του προνοιακού συστήματος.

Οι τραγικές καθυστερήσεις στην καταβολή των εγκεκριμένων ποσών στο πλαίσιο της ήδη πενιχρής χρηματοδότησης των Συλλόγων Γονέων Κηδεμόνων Α.μεΑ. που λειτουργούν ως πιστοποιημένοι Φορείς Παροχής Υπηρεσιών Πρόνοιας και παρέχουν υποστηρικτικές υπηρεσίες στα άτομα με βαριές και πολλαπλές αναπηρίες, τις οδηγούν σε οικονομικό αδιέξοδο, με ολέθριες συνέπειες στη λειτουργία των υπηρεσιών και προγραμμάτων τους.

Η μη εκταμίευση των ποσών έχει οδηγήσει όλους τους ανωτέρω Φορείς στη μη καταβολή των δεδουλευμένων των εργαζομένων και στην καθυστέρηση της καταβολής των αντίστοιχων ασφαλιστικών εισφορών, με δραματικές συνέπειες για τη βιωσιμότητά τους. Είναι αδιανόητο να μην καλύπτει το κράτος τις δικές του υποχρεώσεις αναφορικά με τη χρηματοδότηση αυτών των φορέων, οι οποίοι λειτουργούν για να καλύψουν την αδυναμία του κράτους για παροχή υπηρεσιών σε άτομα με βαριές αναπηρίες, και να μην τους διευκολύνει στην καταβολή των ασφαλιστικών τους υποχρεώσεων.

Ζητείται η άμεση νομοθετική κάλυψη αυτού του τόσο σοβαρού ζητήματος, ώστε να μην χρεοκοπήσουν οι δομές που ιδρύθηκαν και λειτουργούν δεκαετίες τώρα με το πείσμα και το μεράκι των Συλλόγων Γονέων και Κηδεμόνων ατόμων με βαριές και πολλαπλές αναπηρίες, στηρίζοντας ουσιαστικά το παραγκωνισμένο προνοιακό σύστημα της χώρας.

Παρόμοιο είναι το πρόβλημα και στη χρηματοδότηση της παράτασης του προγράμματος των Κέντρων Διημέρευσης Ημερήσιας Φροντίδας (Κ.Δ.Η.Φ. Α.μεΑ.) που προσφέρουν υποστηρικτικές υπηρεσίες στα άτομα με βαριές και πολλαπλές αναπηρίες.

Οι γονεϊκοί φορείς-μέλη της Π.Ο.Σ.Γ.Κ.Α.μεΑ., που υλοποιούν μέσω των Κ.Δ.Η.Φ.Α.μεΑ. το Πρόγραμμα: «Ενέργειες Στήριξης Ηλικιωμένων και Λοιπών Ατόμων που χρήζουν βοήθειας για την ενίσχυση της απασχολησιμότητας των εμμέσως ωφελούμενων ατόμων», αναμένουν εδώ και έξι μήνες την έκδοση της σχετικής ΚΥΑ, καθώς και της Προγραμματικής Σύμβασης προκειμένου να προχωρήσει η χρηματοδότησή τους.

Η μη έκδοση όμως της προβλεπόμενης ΚΥΑ, σε συνδυασμό με τη μη επιχορήγηση των φορέων αυτών από το Υπουργείο Εργασίας μέσω των Περιφερειών, έχουν δημιουργήσει δυσεπίλυτα προβλήματα, με κίνδυνο την κατάρρευση όλων αυτών των γονεϊκών δομών μη κερδοσκοπικού χαρακτήρα που προσφέρουν υποστηρικτικές υπηρεσίες στα άτομα με βαριές και πολλαπλές αναπηρίες.

Οι επιστολές εδώ και εδώ.
Το δελτίο Τύπου σε μορφή MS Word 2013 (136.3 KB)


Πηγή: http://www.esamea.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.