Τρίτη 21 Φεβρουαρίου 2012

Οι τελικές ρυθμίσεις για τις κύριες και επικουρικές συντάξεις

Αν σας αρέσει αυτή η ανάρτηση, διαδώστε την.


Τι περιλαμβάνεται στο νομοσχέδιο του υπ. Οικονομικών.

Τα όρια κάτω από τα οποία δεν μπορούν να μειωθούν οι επικουρικές συντάξεις μετά την εφαρμογή των νέων περικοπών, περιλαμβάνει το άρθρο 6 του νομοσχεδίου του υπουργείου Οικονομικών για την εφαρμογή του Μνημονίου, που αναμένεται να κατατεθεί στη Βουλή.

Η πρόβλεψη αυτή κρίθηκε αναγκαία για να μη δημιουργηθούν ανισορροπίες μεταξύ συνταξιούχων των οποίων οι συντάξεις βρίσκονται στο ίδιο επίπεδο αλλά υπόκεινται σε διαφορετικά ποσοστά μείωσης. Χωρίς αυτή την πρόνοια, δικαιούχος που λαμβάνει επικουρική σύνταξη 280 ευρώ και θα είχε μείωση κατά 15%, θα μπορούσε να λαμβάνει μετά τη μείωση, ποσό μεγαλύτερο από δικαιούχο σύνταξης των 300 ευρώ που θα είχε μείωση κατά 20%.

Έτσι, σύμφωνα με τη διάταξη, για τις συντάξεις έως 250 ευρώ, που μειώνονται κατά 10%, το ποσό της σύνταξης μετά την μείωση, δεν μπορεί να υπολείπεται του ποσού των 200 ευρώ.

Για τις συντάξεις από 250,01 έως 300 ευρώ, οι οποίες μειώνονται κατά 15%, το ποσό της σύνταξης μετά την μείωση, δεν μπορεί να υπολείπεται του ποσού των 225 ευρώ.

Αντίστοιχα, για τις επικουρικές συντάξεις από 300,01 ευρώ και άνω οι οποίες μειώνονται κατά 20%, το ποσό της σύνταξης μετά την μείωση δεν μπορεί να υπολείπεται του ποσού των 255 ευρώ.

Όσον αφορά τα ποσά της μηνιαίας κύριας σύνταξης που υπερβαίνουν τα 1.300 ευρώ, αυτά μειώνονται κατά 12% από την 1η Ιανουαρίου του 2012. Η μείωση αυτή, καταλαμβάνει και το 50% του συνολικού ποσού κύριας και επικουρικής σύνταξης που χορηγείται από το ΕΤΑΤ και το ΕΤΕΑΜ σε συνταξιούχους που λαμβάνουν προσωρινή σύνταξη.

Για τη μείωση λαμβάνεται υπόψη το ποσό της κύριας σύνταξης που ήταν καταβλητέα την 1/1/2012.

Το ποσό της κύριας σύνταξης μετά τη μείωση δεν μπορεί να υπολείπεται των 1.300 ευρώ.

Στις περιπτώσεις σύνταξης λόγω θανάτου και όταν οι δικαιούχοι είναι περισσότεροι από έναν, η μείωση γίνεται επί του συνολικού ποσού της σύνταξης για το ποσόν που υπερβαίνει τα 1.300,00 ευρώ. Το ποσό που απομένει, επιμερίζεται ανάλογα με τα ποσοστά των δικαιούχων.

Οι μειώσεις θα είναι αναδρομικές από την 1/1/2012, και θα παρακρατηθούν σε 8 ισόποσες μηνιαίες δόσεις, αρχής γενομένης από τη σύνταξη Μαΐου του 2012.


Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.