Τετάρτη 1 Αυγούστου 2012

Εμφύτευμα θα επαναφέρει την όραση σε τυφλούς

Αν σας αρέσει αυτή η ανάρτηση, διαδώστε την.


Οι πρώτες κλινικές δοκιμές θα ξεκινήσουν το 2013.

Μια πρωτοποριακή εφεύρεση μπορεί πολύ σύντομα να επαναφέρει την όραση σε όσους υποφέρουν από τύφλωση λόγω εκφύλισης ωχράς κηλίδας, γλαυκώματος ή καταρράκτη.

Το εμφύτευμα ονομάζεται Bio Retina και είναι αποτέλεσμα έρευνας μιας σχετικά νέας εταιρίας από το Ισραήλ. Θα προσφέρει στους τυφλούς ασθενείς τη δυνατότητα να βλέπουν σε ασπρόμαυρες αποχρώσεις παρόμοιες με αυτή μιας οθόνης υπολογιστή, σε τέτοιο βαθμό ώστε να μπορούν να αναγνωρίζουν πρόσωπα, ακόμα και να δουν τηλεόραση.

Το Bio Retina αποτελείται από διάφορα μικροσκοπικά εξαρτήματα σε νανοκλίμακα και έχει μέγεθος περίπου όσο η επιφάνεια ενός παιδικού νυχιού. Η εταιρία χαρακτηρίζει απλή την 30λεπτη επέμβαση που χρειάζεται για να τοποθετηθεί, η οποία γίνεται υπό τοπική αναισθησία και περιλαμβάνει το κόλλημα του εμφυτεύματος στο πίσω μέρος του τραυματισμένου αμφιβληστροειδούς.

Μαζί με το εμφύτευμα ο ασθενής χρειάζεται ένα ζευγάρι γυαλιά κανονικού μεγέθους τα οποία μετατρέπουν το φως σε ηλεκτρικούς παλμούς. Αυτοί με τη σειρά τους διεγείρουν τους νευρώνες του ματιού και έτσι στέλνουν τις εικόνες στον εγκέφαλο. Το πρωτότυπο κατασκευάστηκε το 2011 και οι πρώτες κλινικές δοκιμές αναμένεται να ξεκινήσουν μέσα στο 2013.



Ο διευθύνων σύμβουλος της εταιρίας, Ra'Anan Gefen δήλωσε πως «μιλάμε για περίπου δεκαπλάσια ποιότητα ανάλυσης (από τις υπάρχουσες θεραπείες) και σε αποχρώσεις του γκρίζου αντί για απλά ασπρόμαυρες. Το καλύτερο που μπορούν να κάνουν οι υπάρχουσες ιατρικές τεχνικές είναι να προσφέρουν 50% πιθανότητα στον ασθενή απλά να ξεχωρίζει την πόρτα του δωματίου του. Εμείς (η Bio-Retina) ελπίζουμε να καταφέρουμε κάτι πολύ παραπάνω».



Η επαναφορά της όρασης είναι στιγμιαία, ενώ η ανάρρωση παίρνει περίπου μια εβδομάδα και το κόστος της επέμβασης υπολογίζεται αρχικά γύρω στα 40.000 ευρώ.

Δείτε σχετικό βίντεο...




Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.