Πέμπτη 24 Μαρτίου 2011

Εγκρίθηκε το πρώτο χάπι για τη σκλήρυνση κατά πλάκας

Αν σας αρέσει αυτή η ανάρτηση, διαδώστε την.
Υπόσχεται καλύτερη ποιότητα ζωής με λιγότερες παρενέργειες


Εγκρίθηκε το πρώτο χάπι για τη σκλήρυνση κατά πλάκας
Στη σκλήρυνση κατά πλάκας το προστατευτικό περίβλημα μυελίνης που «ντύνει» τους νευράξονες καταστρέφεται.

Βρυξέλλες

Η πρώτη από του στόματος θεραπεία για την πολλαπλή σκλήρυνση (γνωστή ως σκλήρυνση κατά πλάκας) έλαβε σήμερα έγκριση κυκλοφορίας στην ΕΕ. Η ουσία φινγκολιμόδη (εμπορική ονομασία Gilenya) της εταιρείας Novartis εγκρίθηκε σε ευρωπαϊκό επίπεδο για χορήγηση σε ασθενείς με σημαντικά ενεργή υποτροπιάζουσα-διαλείπουσα σκλήρυνση κατά πλάκας παρά τη θεραπεία με ιντερφερόνη-β ή σε ασθενείς με ταχέως εξελισσόμενη σοβαρή υποτροπιάζουσα-διαλείπουσα σκλήρυνση κατά πλάκας.
Το Gilenya έδειξε ανώτερη αποτελεσματικότητα έναντι της ενδομυϊκής ιντερφερόνης β-1αη οποία αποτελεί την πιο κοινή συνταγογραφούμενη θεραπεία αυτή τη στιγμή για την ασθένεια, μειώνοντας τις υποτροπές κατά 52% στον ένα χρόνο. Παράλληλα από διετή μελέτη προέκυψε ότι το Gilenya μείωσε σημαντικά τον κίνδυνο επιδείνωσης της αναπηρίας.

Μετά τις ΗΠΑ η Ευρώπη
Σημειώνεται ότι η ευρωπαϊκή έγκριση του φαρμάκου έρχεται έξι μήνες μετά την αντίστοιχη έγκριση που δόθηκε από την αρμόδια αμερικανική Υπηρεσία Τροφίμων και Φαρμάκων (FDA) τον περασμένο Σεπτέμβριο.
Η σκλήρυνση κατά πλάκας αποτελεί μια νόσο του Κεντρικού Νευρικού Συστήματος που οφείλεται στην καταστροφή της μυελίνης η οποία περιβάλλει τους νευράξονες – τους άξονες δηλαδή των νευρικών κυττάρων μέσω των οποίων μεταδίδονται οι πληροφορίες. Μέχρι σήμερα οι μόνες υπάρχουσες θεραπείες για την ασθένεια είναι ενέσιμες και έτσι η πρώτη θεραπεία σε κάψουλα για την αντιμετώπιση της νόσου η οποία «πλήττει» περισσότερους από 500 χιλιάδες Ευρωπαίους εκτιμάται ότι θα σημάνει μια νέα εποχή με καλύτερη ποιότητα ζωής για πολλούς πάσχοντες. 


Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.