Δευτέρα 31 Δεκεμβρίου 2012

Πιστωτικές κάρτες κατά της φοροδιαφυγής

Αν σας αρέσει αυτή η ανάρτηση, διαδώστε την.

Τη διεύρυνση της χρήσης πιστωτικών και χρεωστικών καρτών σχεδιάζει το Υπουργείο Οικονομικών, στο πλαίσιο της πάταξης της φοροδιαφυγής.

Για το λόγο αυτό, εξετάζεται το ενδεχόμενο να περιοριστεί το όριο συναλλαγών, πάνω από το οποίο οι πληρωμές θα πρέπει να γίνονται αποκλειστικά με κάρτες.

Συγκεκριμένα, σύμφωνα με το σχέδιο του Υπουργείου, το πρώτο εξάμηνο του νέου έτους όλες οι συναλλαγές άνω των 500 ευρώ θα είναι εφικτές μόνο με τη χρήση πιστωτικών ή χρεωστικών καρτών, έναντι του ποσού των 1.500 ευρώ, το οποίο ισχύει σήμερα. Μάλιστα, δεν αποκλείεται έως το τέλους του 2013 το ποσό αυτό να μειωθεί ακόμη περισσότερο.

Με τον τρόπο αυτό, εκτιμάται ότι το κυνήγι του ΦΠΑ θα καταστεί ευκολότερο, καθώς οι τράπεζες θα αποστέλλουν τα στοιχεία των συναλλαγών στη Γενική Γραμματεία Πληροφοριακών Συστημάτων, διαχωρίζοντας, παράλληλα, τον ΦΠΑ και καταθέτοντας τον απευθείας σε λογαριασμό του Υπουργείου Οικονομικών, ενώ θα πιστώνουν τον λογαριασμό του φορολογουμένου μόνο με το καθαρό ποσό της συναλλαγής.

Στην κατεύθυνση αυτή, το Υπουργείο εξετάζει την παροχή κινήτρων που θα δελεάσουν τους καταναλωτές για να προτιμήσουν τον ηλεκτρονικό τρόπο πληρωμής, όπως δώρα ή χρήματα.

Σε ό,τι αφορά τους φορολογούμενους με μεγάλη περιουσία, υπολογίζεται ότι θα πρέπει να έχουν ολοκληρωθεί 1.200 έλεγχοι έως τον Ιούνιο και 2.600 έως το Δεκέμβριο, να έχει εισπραχθεί το 40% των φόρων και προστίμων έως τον Ιούνιο και το 65% έως το Δεκέμβριο, όπως επίσης να έχουν σταλεί τουλάχιστον 50 υποθέσεις στον Εισαγγελέα έως τα μέσα του επόμενου έτους και 110 υποθέσεις έως το τέλος του έτους.


Πηγή: http://www.real.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.