Τετάρτη 10 Ιουλίου 2013

ΕΣΑμεΑ: Άμεσα οι προτάσεις του αναπηρικού κινήματος επί του πολυνομοσχεδίου

Αν σας αρέσει αυτή η ανάρτηση, διαδώστε την.

ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ 10.07.2013

Με την κατάθεση του πολυνομοσχεδίου για τα φορολογικά θέματα και την κατάργηση οργανικών θέσεων, η ΕΣΑμεΑ απέστειλε άμεσα επιστολή στη Βουλή με τα μείζονα θέματα για την προστασία των ατόμων με αναπηρία και των οικογενειών τους.

Για τις φορολογικές διατάξεις του νομοσχεδίου : α) κρίνεται σημαντική η συμπλήρωση των διατάξεων του άρθρου 16, διότι δεν προβλέπεται πρόσθετη μείωση φόρου ποσού των 200€ για φορολογούμενους που είναι οι ίδιοι υποκείμενοι στο φόρο, β) στο άρθρο 14 προτείνεται να διορθωθεί το ποσοστό αναπηρίας που προβλέπεται για την απαλλαγή φορολογίας από μισθούς, συντάξεις και πάγια αντιμισθία, προκειμένου η διάταξη να ισχύσει για τα άτομα με ποσοστό αναπηρίας τουλάχιστον 80%, καθώς και για τα πρόσωπα που βαρύνονται φορολογικά από άτομα με αναπηρία τουλάχιστον 80%.

Στις διατάξεις του νομοσχεδίου που αφορούν στην κατάργηση οργανικών θέσεων ειδικοτήτων: ο νομοθέτης προβλέπει την εξαίρεση των ατόμων με αναπηρία με ποσοστό αναπηρίας τουλάχιστον 67% και συζύγων/γονέων ατόμων με ποσοστό αναπηρίας 67%. Υπάρχουν εργαζόμενοι με αναπηρία που έχουν προσληφθεί με διατάξεις του νόμου 1648/86 και 2643/98 με τους οποίους έχουν διοριστεί και προστατεύονται άτομα με ποσοστό αναπηρίας 50% και άνω. Εκτός των γονέων/συζύγων έχουν βάσει του νόμου προσληφθεί αδελφοί ατόμων με αναπηρία (έμμεση προστασία). Ως εκ’ τούτου ζητείται η διόρθωση/βελτίωση των διατάξεων μέσω των οποίων προβλέπεται η εξαίρεση των ατόμων με αναπηρία και μελών των οικογενειών τους.

Με το άρθρο 82 καταργούνται ειδικότητες εκπαιδευτικών όπως φυσιοθεραπείας, εργοθεραπείας, κοινωνικής εργασίας. Οι διατάξεις αυτές, εάν εφαρμοσθούν στα σχολεία ειδικής αγωγής και σε όλες τις δομές που παρέχουν εκπαίδευση στα άτομα με αναπηρία είναι βέβαιο ότι θα επιφέρουν ακαριαίο θάνατο στο σύστημα εκπαίδευσης για τα άτομα με αναπηρία. Η εξαίρεση όλων των ΣΜΕΑΕ ΕΕΕΕΚ, και εν γένει των εκπαιδευτικών δομών που αφορούν στην ειδική εκπαίδευση είναι επιβεβλημένη.

Τέλος, κατά το σχεδιασμό φορολογικών οικονομικών μέτρων πρέπει να λαμβάνεται υπόψη το πρόσθετο κόστος που απαιτείται για την κάλυψη των αναγκών που προκύπτουν από την αναπηρία/χρόνια πάθηση. Σε διαφορετική περίπτωση είναι δεδομένο ότι αυτά τα μέτρα δεν θα καταστούν ικανά να προστατεύσουν τα εισοδήματα των ατόμων με αναπηρία και των οικογενειών τους.

Επισυνάπτονται οι προτάσεις αναλυτικά κατά άρθρο.


Μεταβιβάσιμα αρχεία:
Επιστολή σε ηλεκτρονική μορφή (application/msword, 162 KB)
Δ/Τ σε ηλεκτρονική μορφή (application/msword, 95 KB).



Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.