Σάββατο 8 Μαρτίου 2014

Τι αλλάζει στο ραντεβού με την εφορία

Αν σας αρέσει αυτή η ανάρτηση, διαδώστε την.

Το τελευταίο επεισόδιο στο σίριαλ του μέτρου των αποδείξεων «έγραψε» χθες το υπουργείο Οικονομικών, ξεκαθαρίζοντας τελικά ότι οι αποδείξεις από τα σούπερ μάρκετ και τα πρατήρια καυσίμων θα «μετράνε» στο 100% της αξίας τους και όχι στο 50% όπως είχε διαρρεύσει αρχικά.

Μετά τα «μπρος-πίσω» για το ποιες αποδείξεις και μέχρι ποιας αξίας θα αναγνωρίζει η Εφορία και με καθυστέρηση δύο μηνών, ο υφυπουργός Οικονομικών Γιώργος Μαυραγάνης ξεκαθαρίζει με απόφασή του, ότι και φέτος οι αποδείξεις που απαιτείται να προσκομίσει ο φορολογούμενος από αγορές ειδών διατροφής και καυσίμων θα υπολογίζονται στο σύνολό τους.

Το μέτρο συλλογής αποδείξεων αφορά τους μισθωτούς, τους συνταξιούχους καθώς και τους εργαζόμενους με «μπλοκάκι» οι οποίοι φορολογούνται με την κλίμακα των μισθωτών.

Οι συγκεκριμένοι φορολογούμενοι, προκειμένου να έχουν έκπτωση φόρου έως 2.100 ευρώ που προκύπτει με βάση την κλίμακα μισθωτών και συνταξιούχων, απαιτείται να προσκομίσουν αποδείξεις σε ποσοστό 10% (από 25% που ίσχυε το 2013) του δηλούμενου και φορολογούμενου ατομικού εισοδήματος και μέχρι του ποσού των 10.500 ευρώ.

Για παράδειγμα, ένας μισθωτός με εισόδημα 20.000 ευρώ θα πρέπει να συγκεντρώσει αποδείξεις ύψους 2.000 ευρώ, ενώ ένας συνταξιούχος με εισόδημα 10.000 ευρώ θα πρέπει να συλλέξει φέτος αποδείξεις αξίας 1.000 ευρώ.





Φορο-μειώσεις σε ποινολόγιο και ακίνητα

Σε νέα διαρθρωτική ρύθμιση για τον φόρο υπεραξίας στις μεταβιβάσεις ακινήτων και στα πρόστιμα της Εφορίας, για να παρακάμψει τις ενστάσεις της τρόικας, καταλήγει το υπουργείο Οικονομικών. Μάλιστα, σύμφωνα με παράγοντες, ανεξάρτητα με το αν θα συμφωνήσει η τρόικα στο εναλλακτικό σενάριο, οι ρυθμίσεις θα κατατεθούν την ερχόμενη εβδομάδα στη Βουλή.

Αυτές προβλέπουν δραστική μείωση των προστίμων για εκπρόθεσμες δηλώσεις και μη έκδοση αποδείξεων και εκπτώσεις στον φόρο υπεραξίας, κυρίως για ακίνητα άνω των 25 ετών.


Πηγή: http://www.enikos.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.