Τετάρτη 6 Νοεμβρίου 2013

Η οργισμένη διαμαρτυρία των Ελλήνων διαβητικών

Αν σας αρέσει αυτή η ανάρτηση, διαδώστε την.

Η μη ένταξη του σακχαρώδη διαβήτη στον πίνακα παθήσεων μόνιμης και μη αναστρέψιμης αναπηρίας μετά από γνωμοδότηση (φερόμενης ως) ειδικής επιστημονικής επιτροπής προκάλεσε την έντονη διαμαρτυρία της Πανελλήνιας Ομοσπονδίας Σωματείων και Συλλόγων Ατόμων με Σακχαρώδη Διαβήτη (Π.Ο.Σ.Σ.Α.Σ.ΔΙΑ.). Η σχετική επιστολή διαμαρτυρίας της Ομοσπονδίας έχει ως ακολούθως:

Η Πανελλήνια Ομοσπονδία Σωματείων – Συλλόγων ατόμων με σακχαρώδη διαβήτη εκφράζει την έντονη διαμαρτυρία της για την απόφαση του υπουργείου Εργασίας, μετά τη γνωμοδότηση ειδική επιστημονικής επιτροπής όπως αυτή καθορίζεται με το άρθρο 7 του ν. 3863/2010, να μην συμπεριλάβει τον Σακχαρώδη Διαβήτη στον πίνακα των 43 μόνιμων και μη αναστρέψιμων αναπηριών των οποίων η διάρκεια θα προσδιορίζεται επ’ αόριστον από τις υγειονομικές επιτροπές των ΚΕΠΑ.

Θεωρούμε αδιανόητη αυτή την παράλειψη, η οποία θέτει σοβαρά ερωτήματα ως προς την επιστημονικότητα της Επιτροπής που γνωμοδότησε επί του θέματος στον Υπουργό, αφού μία από τις πιο διαδεδομένες χρόνιες παθήσεις που δεν είναι ιάσιμη, όπως ο Σακχαρώδης Διαβήτης, δεν εντάσσεται στον πίνακα της εν λόγω υπουργικής απόφασης.

Η Ομοσπονδία μας, έστω και την ύστατη αυτή στιγμή ζητάει τη συμπλήρωση της ανωτέρω υπουργικής απόφασης με την χρόνια και μη αναστρέψιμη πάθηση του Σ.Δ. τύπου 1 (ινσουλινοεξαρτώμενου) και τύπου 2 (ινσουλινοθεραπευόμενου) και απαιτεί από την ειδική επιστημονική επιτροπή του άρθρου 7, της οποίας η επιστημονικότητα εξαντλείται σε διοικητικά διευθυντικά στελέχη του υπουργείου που ουδεμία σχέση έχουν με την ιατρική επιστήμη, να ζητήσει τη γνώμη της αρμόδιας Επιτροπής του Κεντρικού Συμβουλίου Υγείας (ΚΕΣΥ) για το σακχαρώδη διαβήτη.

Η ολιγωρία σε ένα τέτοιο θέμα αφήνει εύλογα ερωτηματικά για το σκοπό αυτής της παράλειψης, αφού η συνεχής επανεξέταση κάθε ένα ή δύο χρόνια ατόμων που πάσχουν από μη ιάσιμη χρόνια πάθηση το μόνο που επιφέρει είναι την αύξηση των δημοσίων εσόδων μέσω της καταβολής του ποσού των 46€!!! Και είναι γνωστό ότι τα άτομα με Σ.Δ. αγγίζουν μερικές εκατοντάδες χιλιάδες που αυξάνονται καθημερινά.

ΑΠΑΙΤΟΥΜΕ ΤΟ ΑΥΤΟΝΟΗΤΟ: την ένταξη της χρόνιας νόσου Σακχαρώδης Διαβήτης στον πίνακα παθήσεων μόνιμης και μη αναστρέψιμης αναπηρίας.



Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.