Κυριακή 19 Οκτωβρίου 2014

Το πιο λαμπρό... νεκρό αστέρι

Αν σας αρέσει αυτή η ανάρτηση, διαδώστε την.

Επιστήμονες το εντόπισαν σε απόσταση 12 εκατ. ετών φωτός μακριά.

Με τη βοήθεια του τηλεσκοπίου NuSTAR της NASA, επιστήμονες κατάφεραν να εντοπίσουν το πιο φωτεινό άστρο σε απόσταση 12 εκατ. ετών φωτός μακριά από τον πλανήτη μας.

Πρόκειται για το πιο φωτεινό, νεκρό άστρο –ή πάλσαρ- που έχει βρεθεί ποτέ.

«Οι πάλσαρ είναι αστέρες νετρονίων με ισχυρό μαγνητικό πεδίο που περιστρέφονται ταχύτατα γύρω από άξονα και καθώς τους παρατηρούμε από την Γη καταγράφουμε αλληλουχία σχεδόν περιοδικών παλμών. Είναι μία κατηγορία παλλόμενων ουράνιων ραδιοπηγών, ουράνια δηλαδή σώματα που εκπέμπουν ανιχνεύσιμη ηλεκτρομαγνητική ακτινοβολία με τη μορφή ραδιοφωνικών κυμάτων. Οι πάλσαρ ξεχωρίζουν από όλες τις άλλες ουράνιες πηγές επειδή παρατηρούμε από αυτούς ταχύτατους περιοδικούς παλμούς σε διάφορες περιοχές ηλεκτρομαγνητικής ακτινοβολίας, με περιόδους από χιλιοστά του sec (msec), μέχρι μερικά δευτερόλεπτα, σε αντιδιαστολή προς όλα τα άλλα ουράνια σώματα που εμφανίζουν περιόδους κάθε είδους μεταβολών (περιστροφής κλπ.) της τάξεως των ωρών και άνω. Από τη λέξη pulse (= παλμός) προέρχεται και η ονομασία τους: pulsar = PULSating stAR (παλλόμενος αστέρας), ενώ καταγράφονται με το σύμβολο PSR ακολουθούμενο με την ορθή αναφορά τους εκφρασμένη σε χρόνο δευτερολέπτων. Στην ελληνική επιχειρήθηκε, χωρίς να επικρατήσει, ο όρος παλμίτης αστέρας» αναφέρει η Wikipedia.



Σύμφωνα με δημοσίευμα στην ιστοσελίδα του περιοδικού Time, οι επιστήμονες το αποκαλούν «νεκρό αστέρι» επειδή πρόκειται για τα υπολείμματα ενός σουπερνόβα, το οποίο εξακολουθεί να είναι «ζωντανό» παράγοντας ενέργεια περίπου ίση με όση θα έβγαζαν 10 εκατ. Ήλιοι, αναφέρει η NASA.

Οι επιστήμονες αρχικά πίστευαν ότι το πάλσαρ, που εντοπίστηκε στο γαλαξία Messier 82, ήταν μια μαύρη τρύπα, ωστόσο αναθεώρησαν στη συνέχεια.

«Έχει όλη την ενέργεια μιας μαύρης τρύπας, όμως πολύ λιγότερη μάζα» ανέφερε η Fiona Harrison από το Ινστιτούτο Τεχνολογίας στην Πασαντίνα της Καλιφόρνια.



Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.