Τετάρτη 7 Σεπτεμβρίου 2011

Προσωρινή έξοδος από τη μέγγενη της ανεργίας για 330 δημότες Κομοτηνής

Αν σας αρέσει αυτή η ανάρτηση, διαδώστε την.
Ο ΔΗΜΟΣ ΣΤΟ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ ΚΟΙΝΩΦΕΛΟΥΣ ΕΡΓΑΣΙΑΣ.




Εγκρίθηκαν οι θέσεις κοινωνικής εργασίας του υπουργείου Εργασίας και Κοινωνικής Ασφάλισης στο μεγαλύτερο ΟΤΑ του νομού Ροδόπης.

Νέες υποσχέσεις για δουλειά σε 25.000 άνεργους, αφού προωθείται δεύτερο πρόγραμμα
από το υπουργείο Εσωτερικών σε συνεργασία με την ΚΕΔΚΕ και τον ΟΑΕΔ, για προσλήψεις στους ΟΤΑ κατά την τριετία 2012-2015 .

Στις 110 ανέρχονται οι θέσεις στο δήμο Μαρώνειας – Σαπών


Μία προσωρινή έξοδο από τη μέγγενη της ανεργίας αναμένεται να δώσει σε 330 δημότες Κομοτηνής, η προκήρυξη στην Περιφέρεια Αν. Μακεδονίας και Θράκης του προγράμματος κοινωφελούς εργασίας.
Το πρόγραμμα, όπως είναι γνωστό, είχε εξαγγελθεί τον περασμένο Φεβρουάριο από την πόλη μας, στη συνάντηση που είχε τότε με τοπικούς παραγωγικούς φορείς η υπουργός Λούκα Κατσέλη. Τότε είχε γίνει γνωστό ότι η πιλοτική εφαρμογή του προγράμματος απασχόλησης του υπουργείου Εργασίας και Κοινωνικής Ασφάλισης θα γίνει από την Αν. Μακεδονία – Θράκη και θα επεκταθεί σε όλες τις περιφέρειες της χώρας. Πέρασαν περισσότεροι από έξι μήνες, προκειμένου να οριστικοποιηθεί η κατανομή των θέσεων εργασίας στους Οργανισμούς Τοπικής Αυτοδιοίκησης, αφού αυτοί θα είναι οι τελικοί δικαιούχοι του προγράμματος.

Γρίφος ο τρόπος επιλογής των επωφελούμενων


Για τον δήμο Κομοτηνής οι θέσεις ανέρχονται στις 330, θα είναι 5μηνης απασχόλησης, με μηνιαίες αποδοχές 625 ευρώ και πλήρη ασφαλιστική κάλυψη. Τον αριθμό των θέσεων επιβεβαίωσε ο αντιδήμαρχος Βασίλης Κυπριανίδης, χωρίς όμως να μπορεί να μιλήσει με περισσότερες λεπτομέρειες για τον τρόπο επιλογής των επωφελούμενων, αφού δεν έχει αποσταλεί ακόμα από το υπουργείο η σχετική εγκύκλιος. Ο ίδιος βέβαια δήλωσε αισιόδοξος ότι η έναρξη των διαδικασιών θα γίνει εντός Σεπτεμβρίου και πρόσθεσε, «θα πρέπει να έρθει μια εγκύκλιος που θα μας διευκρινίζει τον τρόπο με τον οποίο θα γίνει η πρόσληψη. Γνωρίζω ότι θα υπάρξει κάποια μοριοδότηση και γνωρίζω ότι οι θέσεις αυτές απευθύνονται κατά κύριο λόγο σε νέους ανθρώπους, ανέργους και σε ανθρώπους με χαμηλά εισοδήματα. Οι εργαζόμενοι στις θέσεις αυτές προορίζονται για την καθαριότητα αλσυλλίων, δασών, θαλάσσιων ακτών. Βέβαια θα μπορούμε να ανακοινώσουμε περισσότερα όταν θα έχουμε στα χέρια μας την εγκύκλιο. Θέλω να πιστεύω ότι η εργασία έστω με αυτή την μορφή, με 625 ευρώ τον μήνα και ασφάλιση, είναι μια ανάσα για ανθρώπους που έχουν πραγματική ανάγκη». Οι αντίστοιχες θέσεις εργασίας στο Δήμο Μαρώνειας Σαπών προσδιορίστηκαν στις 110.

Ενδεικτικά παραδείγματα δράσεων κοινωφελούς εργασίας


Ενδεικτικά παραδείγματα δράσεων κοινωφελούς εργασίας στους ΟΤΑ αποτελούν τα εξής: Αποψιλώσεις παράνομων πινακίδων. Καθαρισμός και αισθητική αποκατάσταση προσόψεων δημόσιων και δημοτικών κτηρίων. Καθαρισμός στύλων και πινακίδων οδοσήμανσης από διαφημιστικά υλικά. Καθαρισμός και συντήρηση στάσεων λεωφορείων. Αποψίλωση αυθαίρετων κατασκευών σε πεζοδρόμια και πεζοδρόμους. Συντήρηση κοινόχρηστων χώρων προσφυγικών πολυκατοικιών. Επισκευή και συντήρηση δικτύων προσφυγικών πολυκατοικιών. Συντήρηση ραμπών για προσβασιμότητα ΑμεΑ. Συντήρηση πρασίνου πεζοδρομίων και νησίδων. Συντήρηση κήπων και αλσών. Μικρά έργα προσβασιμότητας στα δημόσια κτίρια. Δημιουργία ηχοπετασμάτων και φυτικών ηχοπετασμάτων απορρόφησης του οδικού θορύβου σε σχολεία που γειτνιάζουν με οδικούς άξονες. Αποψίλωση περιαστικών ζωνών και ακάλυπτων δημόσιων χώρων. Συντήρηση οδών και ζωνών πυροπροστασίας σε περιαστικά δάση. Συντήρηση και φύλαξη παιδικών χαρών. Συντήρηση αύλιων χώρων σχολείων και παιδικών σταθμών. Συντήρηση πεζοδρομίων. Φύλαξη δασών και κοινοχρήστων χώρων. Αναδασώσεις. Καθαρισμός δασικού δικτύου. Φυτεύσεις/συντηρήσεις/φυλάξεις αλσών και πάρκων. Υπηρεσίες ποτίσματος κοινόχρηστων κήπων/αλσών. Φυτεύσεις σε γειτονιές. Συντήρηση/καθαρισμός περιαστικού πρασίνου. Λειτουργία προγραμμάτων σίτισης. Συνοδεία ατόμων με δυσκολίες κινητικότητας. Απασχόληση σε Κέντρα Ημερήσιας Φροντίδας Ηλικιωμένων. Καθαρισμοί παραλιών. Φύλαξη λουόμενων/ναυαγοσωστικές υπηρεσίες. Απασχόληση σε κέντρα στήριξης παράδοσης και πολιτιστικής δημιουργίας.

Ένα βήμα πιο μπροστά ο Έβρος


Πάντως οι λεπτομέρειες του προγράμματος, που ενδιαφέρει χιλιάδες άνεργους της Ροδόπης, έρχονται στην κυριολεξία με το σταγονόμετρο στο νομό μας, αφού οι δικαιούχοι φορείς έχουν αφεθεί στη ραστώνη του Αυγούστου. Αντίθετα ο Έβρος και συγκεκριμένα η Περιφερειακή Ενότητα όλο το προηγούμενο χρονικό διάστημα ανέπτυξε συστηματικές δράσεις για την ενημέρωση των φορέων και την προετοιμασία των προτάσεων που κατατέθηκαν στο υπουργείο Εργασίας από τους δικαιούχους φορείς. Ειδικότερα οργάνωσε ενημερωτικές συναντήσεις σε Αλεξανδρούπολη και Ορεστιάδα, με εισηγητές εκπροσώπους του Υπουργείου Εργασίας, πραγματοποίησε συσκέψεις με κοινωνικούς, πολιτιστικούς φορείς, Δήμους κλπ (συμπράττοντες φορείς) για ενημέρωση σχετικά με τις απαραίτητες ενέργειες προετοιμασίας των προτάσεων, συντόνισε συναντήσεις με τους φορείς που είναι τελικοί δικαιούχοι του προγράμματος (φορείς υλοποίησης), στήριξε όσους φορείς απευθύνθηκαν στην Π.Ε.  στην προσπάθειά τους να διαμορφώσουν τις προτάσεις τους. Αποτέλεσμα αυτών των πρωτοβουλιών ήταν να προετοιμασθούν από την Π.Ε. Έβρου, τους Δήμους του νομού και τις επιχειρήσεις τους, τα Νοσοκομεία, την Εκκλησία με τα ιδρύματά της, τους πολιτιστικούς συλλόγους και τους κοινωνικούς φορείς προτάσεις που αντιστοιχούσαν σε περισσότερες από 3.000 θέσεις εργασίας.

Η δημοσίευση της σχετικής πρόσκλησης για το πρόγραμμα κοινωφελούς εργασίας στην Περιφέρεια ΑΜ-Θ αναμένεται να γίνει το Σεπτέμβριο.


Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.