Τετάρτη 7 Σεπτεμβρίου 2011

Ο αναλφαβητισμός σε νούμερα

Αν σας αρέσει αυτή η ανάρτηση, διαδώστε την.


Ο αριθμός των αναλφάβητων ενηλίκων φτάνει τα 793 εκατομμύρια.

Η Unesco ανακοίνωσε σήμερα ότι περίπου 793 εκατ. ενήλικες στον κόσμο, στην πλειοψηφία τους νεαρά κορίτσια και γυναίκες, δεν ξέρουν να διαβάζουν ούτε να γράφουν.

Σε έντεκα χώρες ποσοστό μεγαλύτερο από το 50% των ενηλίκων είναι αναλφάβητο, διευκρίνισε η Unesco.
Πρόκειται για το Μπενίν, την Μπουρκίνα Φάσο, την Αιθιοπία, τη Γκάμπια, τη Γουινέα, την Αϊτή, το Μαλί, το Νίγηρα, τη Σενεγάλη, τη Σιέρα Λεόνε και το Τσαντ.

«Περίπου 67 εκατ. παιδιά σχολικής ηλικίας δεν παρακολουθούν μαθήματα στην πρωτοβάθμια εκπαίδευση και 72 εκατ. έφηβοι, που θα πρέπει να φοιτούν στον πρώτο κύκλο της δευτεροβάθμιας, δεν μπορούν να ασκήσουν το δικαίωμά τους στην παιδεία», πρόσθεσε η Unesco στην ανακοίνωσή της.

«Ο κόσμος χρειάζεται μια μεγάλη πολιτική δέσμευση υπέρ της καταπολέμησης του αναλφαβητισμού. Η προσπάθεια αυτή θα πρέπει να συνοδεύεται από την κινητοποίηση επαρκών πόρων, προκειμένου να υλοποιηθούν τα προγράμματα που έχει αποδειχθεί ότι είναι αποτελεσματικά», δήλωσε η γενική διευθύντρια της Unesco Ιρίνα Μπόκοβα.

«Καλώ τις κυβερνήσεις, τις διεθνείς οργανώσεις, την κοινωνία των πολιτών και τον ιδιωτικό τομέα να καταστήσουν την καταπολέμηση του αναλφαβητισμού πολιτική προτεραιότητα, ώστε κάθε πολίτης να μπορεί να αναπτύξει το δυναμικό του και να μετέχει ενεργά στην δημιουργία πιο βιώσιμων, πιο δίκαιων και πιο ειρηνικών κοινωνιών» πρόσθεσε.
Σε δύο ημέρες είναι η Παγκόσμια Ημέρα κατά του Αναλφαβητισμού.


Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.