Δευτέρα 7 Ιουλίου 2014

Η επιστήμη αναλύει τα... αφεντικά

Αν σας αρέσει αυτή η ανάρτηση, διαδώστε την.

Δυναμικές προσωπικότητες με αυτοπεποίθηση, αλλά και νάρκισσοι.

Αν το αφεντικό σας είναι ένας αδίστακτος, μάταιος εγωιστής χωρίς κοινωνικές δεξιότητες… δε θα έπρεπε να σας προκαλεί καμία έκπληξη το γεγονός αυτό.

Αυτό τουλάχιστον ισχυρίζονται ερευνητές από τη Νορβηγία, σύμφωνα με τους οποίους ένα μεγάλο ποσοστό των ανθρώπων που κατέχουν διευθυντικές θέσεις υποφέρουν από ναρκισσιστική διαταραχή προσωπικότητας.

Ως εκ τούτου είναι γεμάτοι με αυτοπεποίθηση, είναι δυναμικοί και είναι προετοιμασμένοι να λαμβάνουν δύσκολες αποφάσεις – κατέχουν με άλλα λόγια τις ιδιότητες που ενδέχεται να εντυπωσιάσουν σε μια συνέντευξη για την κάλυψη μιας θέσης υψηλού επιπέδου.

Η απερίσκεπτη όμως φύση τους σημαίνει ακόμη ότι ενδεχομένως να μην είναι οι καλύτεροι ηγέτες.

Προηγούμενες έρευνες υποστήριζαν ότι οι εργαζόμενοι τείνουν να εκλαμβάνουν τα «ωραία αφεντικά» ως δεδομένα.

«Οι άνθρωποι με ναρκισσιστική διαταραχή προσωπικότητας ενδιαφέρονται για την κυριαρχία, την εξουσία, το status, την αναγνώριση και το θαυμασμό» εξήγησε ο ερευνητής Christian Gimso από τη σχολή BI Norwegian Business School.

«Δε θα σκεφτούν δύο φορές για να χρησιμοποιήσουν τους άλλους για να πετύχουν τους στόχους τους. Οι ηγέτες που “πιάνουν” υψηλά σκορ στα ναρκισσιστικά χαρακτηριστικά δεν έχουν την ικανότητα να συνδέονται πραγματικά με άλλους. Έχουν το δικό τους τρόπο σκέψης, που δεν περιλαμβάνει καθόλου αυτούς που βρίσκονται γύρω τους. Αυτό μπορεί να σημαίνει χαμηλή απόδοση ηγεσίας» πρόσθεσε ο ίδιος στη Huffington Post.

Στην έρευνα συμμετείχαν 3.200 υποψήφιοι, οι οποίοι είχαν δηλώσει συμμετοχή σε ένα εκπαιδευτικό πρόγραμμα ηγεσίας.
Οι υποψήφιοι πέρασαν από διαδικασία συνέντευξης, η οποία ήταν σχεδιασμένη για να αξιολογεί τη δυνητική δυνατότητα ηγεσίας.

Στο πλαίσιο της έρευνας, έκαναν ακόμη ένα τεστ προσωπικότητας, το οποίο μετρούσε τα ναρκισσιστικά χαρακτηριστικά.
Όσοι έπιασαν υψηλά ποσοστά στο ναρκισσισμό, τα πήγαν πολύ καλά και στη διαδικασία της συνέντευξης και είχαν περισσότερες πιθανότητες να πάρουν τη θέση.

«Οι νάρκισσοι τείνουν να κυνηγούν θέσεις που μπορούν να τροφοδοτήσουν την “πείνα” τους για εξουσία και κοινωνική θέση» είπε ακόμη ο Gimso.

Τα αποτελέσματα της έρευνας υποστηρίζουν ακόμη την άποψη ότι οι νάρκισσοι είναι πολύ καλοί στο να καταφέρνουν να βρίσκουν για τον εαυτό τους τέτοιες θέσεις.

«Όσοι έχουν υψηλό βαθμό ναρκισσιστικών χαρακτηριστικών τα πηγαίνουν καλύτερα στις συνεντεύξεις από τους υπόλοιπους υποψηφίους και έχουν περισσότερες πιθανότητες να πάρουν τη θέση» κατέληξε.



Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.