Τετάρτη 18 Μαΐου 2016

Βρέθηκε κλεμμένη επιστολή του Χριστόφορου Κολόμβου

Αν σας αρέσει αυτή η ανάρτηση, διαδώστε την.

Βρέθηκε επιστολή του Χριστόφορου Κολόμβου για την ανακάλυψη της Αμερικής που είχε κλαπεί πριν από 23 χρόνια από τη βιβλιοθήκη της Φλωρεντίας.



Συγκεκριμένα, ο Κολόμβος έγραψε στις 15 Φεβρουαρίου 1493 μια επιστολή σχετικά με την ανακάλυψή του, ενώ βρισκόταν στο δρόμο της επιστροφής. Μόλις έφτασε στην Ευρώπη, πολλά αντίγραφα της επιστολής απεστάλησαν σε διάφορες γλώσσες στις χώρες της Ευρώπης, για να γνωστοποιηθεί η είδηση.

Από τα αντίγραφα αυτά ελάχιστα διασώθηκαν, μεταξύ των οποίων και ένα στη Φλωρεντία. Όμως αργότερα η συγκεκριμένη επιστολή εκλάπη από την βιβλιοθήκη Riccardiana και οι κλέφτες την αντικατέστησαν με ένα πλαστό αντίγραφο.



Μάλιστα, κανένας από το προσωπικό του μουσείου δεν είχε αντιληφθεί την κλοπή μέχρι το 2012. Έκτοτε οι ιταλικές αρχές ξεκίνησαν τις έρευνες για τον εντοπισμό της αυθεντικής επιστολής που ανήκε στην βιβλιοθήκη Riccardiana.

Να σημειωθεί ότι η επιστολή είχε κλαπεί τουλάχιστον πριν από 23 χρόνια, καθώς αγοράστηκε από ιδιώτη σε δημοπρασία το 1992 έναντι 400.000 ευρώ. Στη συνέχεια την δώρισε στην Βιβλιοθήκη του Κογκρέσου στην Ουάσιγκτον το 2004. Η επιστολή σήμερα εκτιμάται ότι αξίζει περίπου 1 εκατομμύριο ευρώ.

Σε δελτίο Τύπου η ιταλική αστυνομία ανέφερε ότι κατάφερε να εντοπίσει το έγγραφο χάρη στην «αποδοτική συνεργασία με τις αμερικανικές αρχές για την παράνομη διακίνηση κλεμμένων έργων τέχνης». Ο πρέσβης των ΗΠΑ στην Ιταλία, Τζον Φίλιπς, αποκάλεσε το γεγονός «συμβολικό που δείχνει το επίπεδο της φιλίας και της συνεργασίας μεταξύ των δύο χωρών».


Πηγή: http://www.enikos.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.