Τετάρτη 18 Μαΐου 2016

Η Περιφέρεια γιορτάζει την 75η επέτειο από την Μάχη της Κρήτης

Αν σας αρέσει αυτή η ανάρτηση, διαδώστε την.

Εκδήλωση για την επέτειο της Μάχης της Κρήτης,πραγματοποιεί η Περιφέρεια Κρήτης αυτό το Σάββατο 21 Μαΐου 2016, για τον εορτασμό της 75ης Επετείου της.

Η είσοδος είναι ελεύθερη για το κοινό, ενώ την εκδήλωση θα τιμήσουν επίσημοι καλεσμένοι και φορείς της Περιφέρειας.


μαχη κρητης αφιερωμα.jpg

ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ ΕΟΡΤΑΣΤΙΚΩΝ ΕΚΔΗΛΩΣΕΩΝ

I.ΓΕΝΙΚΑ
Από 8ης πρωινής ώρας ως τη δύση του ηλίου της 21ης Μαΐου 2016:
Γενικός σημαιοστολισμός.
Γενικός σημαιοστολισμός των πλοίων που ναυλοχούν στο λιμάνι του Ηρακλείου.
Φωταγώγηση των Δημοσίων, Δημοτικών καταστημάτων, Ν.Π.Δ.Δ. και των Τραπεζών κατά τις βραδινές ώρες.

II.ΕΙΔΙΚΑ

ΩΡΑ 7:00
Οι καμπάνες των εκκλησιών της πόλης και των προαστίων θα σημάνουν χαρμόσυνα και η φιλαρμονική του Δήμου Ηρακλείου θα παιανίσει το Εωθινό στους δρόμους της πόλης του Ηρακλείου.

ΩΡΑ 8:00
Επίσημη Έπαρση των Σημαιών των τεσσάρων κρατών:

Ελλάδας
Μεγάλης Βρετανίας
Αυστραλίας
Νέας Ζηλανδίας, στο Μνημείο της Μάχης της Κρήτης.

ΩΡΑ 11:00

Επίσημη Δοξολογία στο Μητροπολιτικό Ναό του Αγ. Μηνά, στην οποία θα χοροστατήσει ο Σεβασμιότατος Αρχιεπίσκοπος Κρήτης κ.κ. Ειρηναίος. Τον πανηγυρικό της ημέρας θα εκφωνήσει η διευθύντρια του 1ου Δημοτικού Σχολείου Ηρακλείου, κα. Πανακάκη Ελένη.

ΩΡΑ 11:45

Τελετή στο μνημείο της Μάχης της Κρήτης

Επιμνημόσυνη δέηση.
Κατάθεση Στεφάνων από τους:

-Εκπρόσωπο της Κυβέρνησης,
-Εκπροσώπους των Κυβερνήσεων Μεγάλης Βρετανίας, Αυστραλίας και
Νέας Ζηλανδίας (εφόσον παραστούν),
-Εκπροσώπους της Βουλής των Ελλήνων, Βουλευτές του νομού
Ηρακλείου,
-Περιφερειάρχη Κρήτης,
-Γενικό Γραμματέα Αποκεντρωμένης Διοίκησης Κρήτης,
-Δήμαρχο Ηρακλείου,
-Ανώτερο Διοικητή Φρουράς Ηρακλείου, ως εκπρόσωπο των Ενόπλων
Δυνάμεων και των Σωμάτων Ασφαλείας,
-Πολιτικά κόμματα που εκπροσωπούνται στο Εθνικό και Ευρωπαϊκό
Κοινοβούλιο,
-Πρύτανη του Πανεπιστημίου Κρήτης,
-Πρόεδρο ΤΕΙ Κρήτης,
-Πρόεδρο Δικηγορικού Συλλόγου Ηρακλείου,
-Ένωση Αποστράτων Αξιωματικών Στρατού,
-Ένωση Αποστράτων Αξιωματικών Πολεμικής Αεροπορίας,
-Σύνδεσμο Εφέδρων Αξιωματικών,
-Σύλλογο Αποστράτων Λ.Σ. Κρήτης και Δωδεκανήσου,
-Σύνδεσμο Αποστράτων Σωμάτων Ασφαλείας,
-Αναπηρικές Οργανώσεις,
-Εφεδροπολεμικές Οργανώσεις,
-Αντιστασιακές Οργανώσεις που εδρεύουν στο Νομό.

Τήρηση ενός λεπτού σιγής στη μνήμη των νεκρών.

Ανάκρουση των Εθνικών Ύμνων των τεσσάρων κρατών.
Ελλάδας
Μεγάλης Βρετανίας
Αυστραλίας
Νέας Ζηλανδίας

ΩΡΑ 19:30

Επίσημη Υποστολή των Σημαιών στο Μνημείο της Μάχης της Κρήτης.

Παρακαλούμε όσους από τους παραπάνω καταθέσουν στεφάνι
να ενημερώσουν την υπεύθυνη για την κατάθεση κα Χαλκιαδάκη Ευαγγελία μέχρι την Παρασκευή 20 Μαΐου 2016 στο τηλέφωνο 2813 400244,243.

Στις παραπάνω εκδηλώσεις έχουν κληθεί...να παρευρεθούν:

Ο Σεβασμιότατος Αρχιεπίσκοπος Κρήτης κ.κ. Ειρηναίος, ο Περιφερειάρχης Κρήτης, ο Γενικός Γραμματέας Αποκεντρωμένης Διοίκησης Κρήτης, οι Βουλευτές της Π.Ε. Ηρακλείου, ο Πρόεδρος και ο Εισαγγελέας Εφετών Ανατολικής Κρήτης, ο Δήμαρχος Ηρακλείου, οι Δήμαρχοι του Νομού, ο Ανώτερος Διοικητής Φρουράς Ηρακλείου, ο Αστυνομικός Διευθυντής Ηρακλείου, ο Πρόεδρος του Περιφερειακού Συμβουλίου, οι Θεματικοί Αντιπεριφερειάρχες, ο Πρόεδρος του Δημοτικού Συμβουλίου, οι Αντιδήμαρχοι, τα πολιτικά κόμματα, οι πρώην Υπουργοί πολιτικών και υπηρεσιακών Κυβερνήσεων Κοινοβουλευτικών Περιόδων, οι πρώην Ευρωβουλευτές και Βουλευτές, οι πρώην Νομάρχες και Δήμαρχοι Ηρακλείου, ο Πρύτανης του Πανεπιστημίου Κρήτης, ο Πρόεδρος του ΤΕΙ Κρήτης, ο Πρόεδρος του Διοικητικού Πρωτοδικείου, Διοικητής Δ.Υ.ΠΕ. Κρήτης, ο Περιφερειακός Διευθυντής Εκπαίδευσης Κρήτης, Περιφερειακοί Σύμβουλοι, Δημοτικοί Σύμβουλοι, Πρωτοδίκες, Πρωτοδίκες Διοικητικού Πρωτοδικείου, ο Γενικός Διευθυντής της Αποκεντρωμένης Διοίκησης Κρήτης, οι Γενικοί Διευθυντές της Περιφέρειας Κρήτης, ο Πρόεδρος του Δικηγορικού Συλλόγου, Σχολικοί Σύμβουλοι, Προϊστάμενοι Δημόσιων Υπηρεσιών, Προϊστάμενοι Ν.Π.Δ.Δ., Οργανισμών, Τραπεζών, Αξιωματικοί των Ενόπλων Δυνάμεων, των Σωμάτων Ασφαλείας και του Λιμενικού Σώματος σε ενεργή υπηρεσία ή αποστρατεία με στολή κατά την ιεραρχική τάξη, ο Περιφερειάρχης Ε.Ε.Σ., Εκπρόσωποι Ενώσεων Αποστράτων Αξιωματικών του Στρατού, της Αεροπορίας, των Σωμάτων Ασφαλείας και του Λιμενικού Σώματος, Αναπηρικών και Αντιστασιακών Οργανώσεων, Εφεδροπολεμικών Οργανώσεων, Πρόξενοι, Περιφερειακοί Έφοροι Προσκόπων και Ελληνικού Οδηγισμού, Πρόεδροι Επιμελητηρίων, Πρόεδροι Επαγγελματικών Οργανώσεων, Πρόεδροι Ομοσπονδιών και Εργατικών Οργανώσεων, Πρόεδροι Ενώσεων Γεωργικών Συνεταιρισμών, Πρόεδροι άλλων Σωματείων και Συλλόγων, τα Μ.Μ.Ε. και ο λαός της πόλης.

Δείτε την πρόσκληση:


mahi_kritis_2016.pdf

--------------

Βρετανοί βετεράνοι στην Κρήτη για την 75η επέτειο της Μάχης του νησιού

Κάμερον: Ο κόσμος μας ζει ξανά καιρούς αβέβαιους και επικίνδυνους.

H Μάχη της Κρήτης έχει μείνει στην ιστορία για το απαράμιλλο θάρρος και την αποφασιστικότητα των Ελλήνων και Συμμάχων επισημαίνει στο μήνυμα του ο πρωθυπουργός του Ηνωμένου Βασιλείου Ντέιβιντ Κάμερον. Στο μήνυμα του αναφέρει: «Πριν από 75 χρόνια, άντρες των ενόπλων δυνάμεων του Ηνωμένου Βασιλείου, της Αυστραλίας και της Νέας Ζηλανδίας βρέθηκαν στο πλευρό των συμμάχων τους στην Ελλάδα σε μια ύστατη μάχη κατά των δυνάμεων της τυραννίας και της επιβουλής που, έχοντας περάσει από την ηπειρωτική χώρα, απειλούσαν πια την Κρήτη. Σήμερα αποτίουμε φόρο τιμής σε όλους εκείνους που άφησαν την τελευταία τους πνοή κατά τη διάρκεια της σκληρής αυτής μάχης στο νησί. Η Μάχη της Κρήτης ήταν σημαντική για πολλούς λόγους: ήταν η πρώτη εισβολή νησιού από αέρος, η πρώτη φορά που αξιοποιήθηκε πληροφοριακό υλικό το οποίο είχε συγκεντρωθεί μέσω της συσκευής Enigma (Αίνιγμα), και η πρώτη φορά που οι Γερμανικές δυνάμεις συνάντησαν μαζική αντίσταση των κατοίκων. Η εμπειρία της Κρήτης οδήγησε τον Χίτλερ στην απόφασή του να μην επαναλάβει μεγάλης κλίμακας επιχειρήσεις από αέρος, παρά ταύτα, ήταν καταλυτικής σημασίας για τους Συμμάχους ώστε να αναπτύξουν οι ίδιοι αυτού του είδους την πολεμική τακτική.

Η Μάχη της Κρήτης έχει, βεβαίως, μείνει στην ιστορία και για το απαράμιλλο θάρρος και την αποφασιστικότητα των ανδρών των Συμμαχικών Δυνάμεων και των Ελληνικών Ενόπλων Δυνάμεων αλλά και των κατοίκων της Κρήτης - θάρρος το οποίο πλήρωσαν πολύ ακριβά στη συνέχεια. Τις δώδεκα ημέρες σθεναρής αντίστασης διαδέχθηκαν τέσσερα σχεδόν χρόνια γερμανικής κατοχής κατά την οποία ο λαός της Κρήτης επέδειξε το απαράμιλλο ανεξάρτητο και ατρόμητο πνεύμα του, καθώς οι Κρητικοί συνέχισαν να στηρίζουν τις συμμαχικές δυνάμεις. Οι δεσμοί αλληλοσεβασμού και αγάπης που αναπτύχθηκαν εκείνα τα δύσκολα χρόνια μεταξύ των Κρητικών και των Συμμάχων που βρέθηκαν στο νησί, διατηρούνται ισχυροί ως τις μέρες μας.

Για τις εκδηλώσεις μνήμης της εβδομηκοστής πέμπτης επετείου της Μάχης της Κρήτης, βετεράνοι με τις οικογένειές τους θα βρεθούν για μια ακόμα φορά στο νησί για να θυμηθούν και να τιμήσουν τους συντρόφους τους. Αξίζει να θυμόμαστε εκείνους που έδωσαν τη ζωή τους στον αγώνα για την ελευθερία και τη δημοκρατία και να εκφράζουμε μαζί την ευγνωμοσύνη μας για τη υπέρτατη θυσία τους. Και σωστά βρισκόμαστε σήμερα εδώ μαζί με τους τότε αντιπάλους μας, και σήμερα φίλους και συμμάχους μας, για να τιμήσουμε αυτή την ιστορική μάχη. Ο κόσμος μας ζει ξανά καιρούς αβέβαιους και επικίνδυνους. Οι άντρες και γυναίκες των Ενόπλων Δυνάμεων των χωρών μας έρχονται καθημερινά αντιμέτωποι με τον κίνδυνο για να προστατεύσουν εμάς και τις δημοκρατικές μας αξίες. Είμαι βέβαιος ότι οι προκάτοχοί τους που πολέμησαν με τόση γενναιότητα και θυσίασαν τόσα πολλά εδώ στην Κρήτη πριν από 75 χρόνια, θα αναγνώριζαν το σθένος και την επιμονή τους».


Πηγή: http://www.ekriti.gr και http://www.newsbeast.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.