Κυριακή 6 Απριλίου 2014

Πού βρίσκεται το μεγαλύτερο ηφαίστειο του κόσμου;

Αν σας αρέσει αυτή η ανάρτηση, διαδώστε την.

Το μεγαλύτερο ηφαίστειο της γης, είναι το Mauna Loa και βρίσκεται στο μεγάλο νησί της Χαβάης. Πρόκειται για ένα ασπιδοειδές ηφαίστειο, είναι δηλαδή φαρδύ και χαμηλό, με σχήμα πεπλατυσμένου θόλου και σχηματίστηκε από μια πολύ μεγάλη ροή ρευστής λάβας. Σε μέτρηση που έγινε από τη βάση ως την κορυφή, βρέθηκε ότι οι στρώσεις της λάβας φτάνουν τα 17.000 μέτρα.

Όταν μετρήθηκε από τον πυθμένα της θάλασσας, το ύψος του Mauna Loa βρέθηκε περισσότερο από 9.000 μέτρα και έτσι θεωρείται το πιο ψηλό βουνό της γης. Το Mauna Loa είναι τόσο… βαρύ, ώστε ο ωκεάνιος φλοιός που βρίσκεται κάτω από το ηφαίστειο, φαίνεται να έχει υποχωρήσει αρκετά χιλιόμετρα μέσα στο μανδύα.

Είναι ένα από τα πιο ενεργά ηφαίστεια του κόσμου, με 33 καταγεγραμμένες εκρήξεις από το 1843 έως σήμερα. Η τελευταία του έκρηξη συνέβη το 1984 και από το 2004 και έκτοτε το Mauna Loa δείχνει όλο και περισσότερα σημάδια «αφύπνισης» και πιθανής δραστηριότητας στο αρκετά κοντινό μέλλον.

Κι αν το Mauna Loa είναι το μεγαλύτερο ηφαίστειο επί ξηράς, τα πρωτεία στα υποθαλάσσια ηφαίστεια διεκδικεί το Tamu Massif, το οποίο ανακαλύφθηκε μόλις τον περασμένο χρόνο. Βρίσκεται 1.000 περίπου ναυτικά μίλια ανατολικά της Ιαπωνίας και είναι τόσο μεγάλο, όσο η πολιτεία του New Mexico. Η ηλικία του υπολογίζεται στα 145 εκατομμύρια χρόνια, αλλά το ηφαίστειο έπαψε να είναι ενεργό μερικά εκατομμύρια χρόνια μετά τη δημιουργία του.


Πηγή: http://www.enikos.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.