Παρασκευή 4 Μαρτίου 2011

Κόπηκαν οι δωρεάν μετακινήσεις των ΑμεΑ με τα αστικά ΚΤΕΛ!

Αν σας αρέσει αυτή η ανάρτηση, διαδώστε την.
Κόπηκαν οι δωρεάν μετακινήσεις των ΑμεΑ με τα αστικά ΚΤΕΛ!






Στη δίνη της αντιπαράθεσης μεταξύ των αστικών ΚΤΕΛ της χώρας και του Υπουργείου Υγείας, βρίσκονται τα άτομα με αναπηρίες στους οποίους έκοψαν τις δωρεάν μετακινήσεις. Το θέμα επανήλθε χθες στην επικαιρότητα από έναν Γιαννιώτη, τον κ. Γιώργο Τατόλη, που κατήγγειλε στο newsit πως τον τελευταίο μήνα τα ΑμεΑ δεν μπορούν να μπουν δωρεάν στα αστικά λεωφορεία.
Η Πανελλήνια Ομοσπονδία Αστικών ΚΤΕΛ, σε ανακοίνωσή της αναφέρει ότι την ευθύνη φέρει αποκλειστικά το Υπουργείο Υγείας και Κοινωνικής Αλληλεγγύης, που δεν κατέβαλλε στα ΚΤΕΛ τη δεύτερη δόση του 2010 για τη μεταφορά των ατόμων με αναπηρία. Δόθηκε παράταση, προσθέτει η Πανελλήνια Ομοσπονδία, για τη δωρεάν μεταφορά τους μέχρι τις 31 Ιανουαρίου με την ελπίδα ότι θα υπογραφεί η νέα σύμβαση για το 2011, όμως αν και έγιναν αλλεπάλληλες συναντήσεις αυτό δεν κατέστη δυνατό. Ως εκ τούτου λοιπόν καλούνται άπαντα τα ΚΤΕΛ να μη δέχονται τη δωρεάν μετακίνηση των κατόχων καρτών ΑΜΕΑ. «Εξαίρεση να υπάρχει μόνο για τους τυφλούς συνανθρώπους μας» τονίζεται χαρακτηριστικά στο τέλος της σχετικής ανακοίνωσης.
Από την πλευρά του ο Γενικός Γραμματέας Πρόνοιας του Υπουργείου Υγείας κ. Γιώργος Κατριβάνος, αναγνώρισε πως υπάρχει πρόβλημα, οι οφειλές ανέρχονται σε 4 εκ. ευρώ, ωστόσο επικαλείται γραφειοκρατικά ζητήματα για την καθυστέρηση της πληρωμής. Καταλήγοντας υποσχέθηκε ότι αύριο, ή το αργότερο τη Δευτέρα θα εκδοθεί η διϋπουργική απόφαση και θα καλέσει τα ΚΤΕΛ για να υπογραφεί η προγραμματική σύμβαση. «Αν αρνηθούν τα αστικά ΚΤΕΛ να υπογράψουν μαζί μας τη σύμβαση, θα φωνάξω την ΕΣΑΜΕΑ να δω με ποιον τρόπο θα μπορέσουμε να λύσουμε το θέμα», κατέληξε ο Γενικός Γραμματέας.



Πηγή: http://www.proinoslogos.gr

-----------------------------

Βέβαια το πρόβλημα δημιουργήθηκε κλιμακωτά σε όλη την Ελλάδα και σε όλα τα ΚΤΕΛ της χώρας, που σαν ντόμινο το ένα μετά το άλλο διέκοπταν το δικαίωμα χρήσης της κάρτας μετακίνησης των ΑμεΑ στους δικαιούχους της. Το κάθε ΚΤΕΛ εφάρμοζε δικά του κριτήρια και ημερομηνίες που θα διέκοπτε την παροχή. Κατατοπιστικό και το ακόλουθο άρθρο.

ΤΟ ΕΝΑ ΜΕΤΑ ΤΟ ΑΛΛΟ ΤΑ ΑΣΤΙΚΑ ΚΤΕΛ ΛΕΝΕ «ΟΧΙ» ΣΤΑ ΑΜΕΑ, ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ «ΠΕΡΙΠΤΩΣΗ» ΤΟ ΚΤΕΛ ΠΑΤΡΑΣ!!!


Το δικαίωμα των ΑμεΑ στην δημόσια δωρεάν μετακίνηση περικόπτεται ... τμηματικά. Οι κατά τόπους διευθύνσεις των αστικών ΚΤΕΛ , η μία μετά την άλλη δηλώνουν ΟΧΙ στην δωρεάν μετακίνηση των επιβατών με αναπηρία.

Πριν ένα μήνα ήταν η κεντρική Μακεδονία και το Ηράκλειο, πριν λίγες μέρες θέμα δημιουργήθηκε στην Καβάλα, την πρώτη μέρα της Ανοιξης σειρά πήρε το αστικό ΚΤΕΛ Πάτρας που αφού ευχήθηκε στους ανθρώπους με αναπηρία της Αχαίας “καλό χειμώνα”, ανακοίνωσε την διακοπή των δωρεάν μετακινήσεων.

Οπως ενημερωνόμαστε από το γραφείο της βουλευτού (ΣΥΝ) νομού Λάρισας Ηρούς Διώτη, αντίστοιχα "όχι" έχουν διατυπωθεί και σε άλλους νομούς της χώρας, συλλέγουμε στοιχεία ώστε σύντομα νε έχουμε την συνολική εικόνα. Η επιχειρηματολογία όλων των αρνητών της δωρεάν μετακίνησης είναι κοινή: Η πολιτεία δεν καταβάλλει τα χρωστούμενα στα αστικά ΚΤΕΛ για τις κάρτες δωρεάν ή μειωμένου κόστους μετακίνησης ΑμεΑ, δεν έχει υπογράψει ακόμη την σχετική σύμβαση για το 2011, άρα τα αστικά ΚΤΕΛ της χώρας δεν δέχονται τις δωρεάν ή μειωμένου κόστους μετακινήσεις. Για το θέμα η κυρία Διώτη κατέθεσε σχετική ερώτηση στη Βουλή.


Υπαίτιος του προβλήματος είναι το αρμόδιο για την υπογραφή της σύμβασης και για την καταβολή των χρωστούμενων υπουργείο υγείας. Αποδεικνύεται στην πράξη, ότι οι αποστολές εγγράφων του ... αναρμόδιου υπουργείου μεταφορών προς τις ανά την χώρα περιφέρειες δια των οποίων προτρέπονταν να σφραγίζουν ως ισχύουσες τις περσινές κάρτες και οι διαβεβαιώσεις (σε επερώτηση βουλευτών της Δημ. Αρ.) ότι “ουδέν πρόβλημα”,  ήταν κενές περιεχομένου. Η σελίδα είχε εγκαίρως προειδοποιήσει (ανατρέξτε στο σχετικό άρθρο) θέτοντας το ερώτημα “γιατί αμφισβητείται στην πράξη το δικαίωμα δωρεάν μετακίνησης των ΑμεΑ;”    

Η ουσία είναι ότι όσο περνάνε οι μέρες χωρίς το υπουργείο υγείας να καταβάλει τα χρωστούμενα και να υπογράφει νέα σύμβαση για το 2011, το ΟΧΙ στην δωρεάν μετακίνηση ΑμεΑ θα επεκτείνεται σε όλη την χώρα με ολοένα ταχύτερο ρυθμό. Οπως χαρακτηριστικά επισημαίνει ο γραμματέας της εθνικής ομοσπονδίας κινητικά αναπήρων Π. Δεληγιάννης “οι μόνοι ζημιωμένοι θα είναι οι άνθρωποι με αναπηρία που βιώνουν θυμωμένοι την βασανιστική εκποίηση ενός ακόμα κεκτημένου τους δικαιώματος”...  



-----------------------------

Προάγγελος όλων αυτών ήταν το ακόλουθο άρθρο, 

Τέλος η δωρεάν μεταφορά των ΑΜΕΑ, από το νέο έτος! 

, που καιρό πριν εμφάνιζε το πρόβλημα που θα υπήρχε. Σημαντικό ήταν ότι παρουσιάζεται και το ποσό που δίνεται στα Αστικά ΚΤΕΛ κάθε μήνα για κάθε κάρτα. 100 ευρώ για το 2010 μετά την μείωση (σημαντική όπως λένε τα ΚΤΕΛ) από τα 125 που λάμβαναν το 2011. Αυτά τα 100 ευρώ, με ένα μέσο εισιτήριο των 90 λεπτών αναλογούν σε 4 διαδρομές ανά ημέρα. Αβέβαιο και αδιάφορο για κάποιους, αν κάθε ΑμεΑ δικαιούχος της κάρτας, κάνει χρήση κάθε μέρα αυτές τις 4 φορές. Εξ' ίσου αδιάφορο είναι για τους ιδιοκτήτες και οδηγούς των Αστικών ΚΤΕΛ σε όλη των χώρα, το ότι  το μεγαλύτερο ποσοστό του στόλου των λεωφορείων δεν είναι προσβάσιμα για τα αναπηρικά αμαξίδια (άρα δεν τα χρησιμοποιούν οι δικαιούχοι) και όσοι δεν είναι με αμαξίδιο και κάνουν χρήση, αναγκάζονται να "επαιτούν" για ένα κάθισμα αν αυτό είναι αναγκαίο για λόγους υγείας.


Δείτε επίσης: 

Πινγκ Πονγκ ανακοινώσεων από Υπουργείο, ΚΤΕΛ και ΕΣΑμεΑ για το θέμα των εισιτηρίων

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.