Παρασκευή 14 Αυγούστου 2015

Τουλάχιστον 50 οι νεκροί από τις εκρήξεις στην Κίνα

Αν σας αρέσει αυτή η ανάρτηση, διαδώστε την.

Ανάμεσά τους βρίσκονται και τουλάχιστον 12 πυροσβέστες – Περίπου 700 οι τραυματίες.
Δύο τεράστιες εκρήξεις συγκλόνισαν μία βιομηχανική περιοχή όπου φυλάσσονταν τοξικά χημικά και αέριο στη βορειοανατολική πόλη-λιμάνι Τιαντζίν, σκοτώνοντας τουλάχιστον 50 ανθρώπους, στους οποίους περιλαμβάνονται τουλάχιστον 12 πυροσβέστες, δήλωσαν σήμερα αξιωματούχοι και μετέδωσαν κρατικά μέσα ενημέρωσης.

Τουλάχιστον 700 άνθρωποι τραυματίστηκαν, περισσότεροι από 71 σοβαρά, ανέφερε η κυβέρνηση της Τιαντζίν στο λογαριασμό της στο Weibo, το κινεζικό Twitter. Το επίσημο πρακτορείο ειδήσεων Xinhua μετέδωσε πως δύο πυρκαγιές εξακολουθούν να μαίνονται.

Οι εκρήξεις που σημειώθηκαν χθες λίγο πριν από τα μεσάνυχτα ήταν τόσο ισχυρές ώστε καταγράφηκαν από δορυφόρους στο διάστημα και προκλέσουν ωστικό κύμα που έφθασε σε συγκροτήματα κατοικιών πολλά χιλιόμετρα μακριά από την πόλη-λιμάνι των 15 εκατομμυρίων κατοίκων. Βίντεο που αναρτήθηκαν στο Ίντερνετ δείχνουν πύρινες σφαίρες κι ένα μανιτάρι από καπνό να υψώνονται στον ουρανό, ενώ το αμερικανικό Γεωφυσικό Ινστιτούτο κατέγραψε τις εκρήξεις ως σεισμικές δονήσεις.

Τεράστιες περιοχές του λιμανιού -του δέκατου μεγαλύτερου στον κόσμο- καταστράφηκαν, κοντέινερ πλοίων διαλύθηκαν σαν να ήταν σπιρτόκουτα, εκατοντάδες καινούρια αυτοκίνητα κάηκαν ολοσχερώς και από ορισμένα κτίρια του λιμανιού απέμεινε μόνο το καμένο κέλυφος, όπως δήλωσαν αυτόπτες μάρτυρες στο Ρόιτερς.

«Κοιμόμουν όταν τα παράθυρα και οι πόρτες άρχισαν ξαφνικά να σείονται καθώς έξω ακούγονταν εκρήξεις. Νόμισα στην αρχή ότι έγινε σεισμός», δήλωσε τηλεφωνικά στο Ρόιτερς ο Γκουάν Τζιάνγκ, που ζει σε απόσταση επτά χιλιομέτρων από το σημείο της έκρηξης.

Ο Γκουάν, 24 ετών, είπε πως είδε φλόγες και ένα σύννεφο να υψώνεται σαν μανιτάρι στον ουρανό καθώς ο ίδιος και άλλοι κάτοικοι έσπευδαν να βγουν από το κτίριο.

Οι αρχές της Τιαντζίν ανέφεραν πως 12 πυροσβέστες περιλαμβάνονται στους νεκρούς.

Η αιτία των εκρήξεων ερευνάται, ωστόσο το Xinhua μετέδωσε πως πολλά κοντέινερ είχαν πιάσει φωτιά από πριν.

Η κρατική Beijing News, επικαλούμενη την πυροσβεστική υπηρεσία της πόλης, ανέφερε νωρίτερα ότι έχει χαθεί η επαφή με 36 πυροσβέστες, Μέχρι αργά το απόγευμα, το Xinhua ανέφερε πως αγνοείτο η τύχη 18 πυροσβεστών, ενώ 66 περιλαμβάνονταν στους εκατοντάδες ανθρώπους που νοσηλεύονται σε κοντινά νοσοκομεία.

Το Xinhua μετέδωσε ότι 1.000 πυροσβέστες με τουλάχιστον 140 πυροσβεστικά οχήματα προσπαθούν να θέσουν υπό τον έλεγχό τους πυρκαγιά σε μία αποθήκη όπου φυλάσσονται «επικίνδυνα προϊόντα».

«Η επικινδυνότητα των προϊόντων καθιστά τη φωτιά είναι ιδιαίτερα απρόβλεπτη και την κατάσβεσή της επικίνδυνη», ανέφερε το Xinhua.

Ανήσυχοι κάτοικοι έσπευσαν στα νοσοκομεία για να μάθουν νέα για οικείους τους που τραυματίστηκαν. Δεκάδες αστυνομικοί φρουρούσαν την είσοδο του νοσοκομείου TEDA, δήλωσε αυτόπτης μάρτυρας στο Ρόιτερς.

Εικόνες που μεταδόθηκαν από ιστοσελίδες κινεζικών μέσων ενημέρωσης έδειξαν κατοίκους και εργαζομένους να εγκαταλείπουν τα σπίτια τους με μερικούς από αυτούς να αιμορραγούν. Το Xinhua μετέδωσε πως άνθρωποι τραυματίστηκαν από σπασμένα τζάμια και άλλα συντρίμμια που εκτοξεύθηκαν. Οι αρχές δήλωσαν στους δημοσιογράφους ότι εκτιμούν πως οι εκρήξεις θα έχουν αναγκάσει 6.000 ανθρώπους να εγκαταλείψουν τις εστίες τους μέχρι να πέσει το σκοτάδι.

Γκρίζα σύννεφα καπνού ανέβαιναν πάνω από το σημείο της έκρηξης και πολλά φορτηγά που μετέφεραν ειδικές μονάδες της αστυνομίας –που φορούσαν μάσκες για να προστατευθούν από τον ενδεχομένως τοξικό καπνό– έσπευσαν στην περιοχή.

Οι εκρήξεις είχαν ως αποτέλεσμα να σπάσουν τζάμια σε κτίρια και αυτοκίνητα σε ακτίνα δύο χιλιομέτρων γύρω από τις εγκαταστάσεις, Φωτογραφίες σε ειδησεογραφικές ιστοσελίδες έδειξαν καμένα ολοσχερώς αυτοκίνητα μέσα σε έναν πολυώροφο χώρο στάθμευσης σε μία βάση επιμελητείας στο λιμάνι.

Βίντεο που αναρτήθηκε στο YouTube και το οποίο φαίνεται να έχει τραβηχτεί από συγκρότημα διαμερισμάτων σε αρκετή απόσταση από την αποθήκη δείχνει να σημειώνεται μία έκρηξη και έπειτα μία δεύτερη, πολύ μεγαλύτερη. Δευτερόλεπτα μετά, το ωστικό κύμα πλήττει το κτίριο.

«Το κτίριό μας σείεται. Είναι από ατομική βόμβα;» ακούγεται πανικόβλητη από μέσα μία φωνή.

Κατά συνέπεια οι λειτουργίες στο λιμάνι «έχουν πρακτικά παραλύσει», ανέφερε η οικονομική εφημερίδα Zhengquan Ribao, αν και λιμενικός αξιωματούχος τον οποίο επικαλείται το Ρόιτερς δήλωσε ότι το λιμάνι λειτουργεί κανονικά.

Το λιμάνι της Τιαντζίν είναι η πύλη προς τη βιομηχανική ζώνη της βόρειας Κίνας.

Σύμφωνα με το Xinhua από τις εκρήξεις, η πρώτη από τις οποίες αντιστοιχούσε σε έκρηξη τριών τόνων ΤΝΤ και η δεύτερη σε 21 τόνους, ισοπέδωσε μία αποθήκη.

Μία ομάδα του κέντρου αντιμετώπισης περιβαλλοντικών καταστάσεων έκτακτης ανάγκης της Διεθνούς Υπηρεσίας Ατομικής Ενέργειας στο Πεκίνο, καθώς και 214 κινέζοι ειδικοί σε στρατιωτικά πυρηνικά και βιοχημικά υλικά μετέβησαν στην Τιαντζίν, ανέφερε το πρακτορείο ειδήσεων.

Το πρακτορείο ανέφερε ότι η αποθήκη ανήκει στην εταιρεία Tianjin Dongjiang Port Ruihai International Logistics. Η ιστοσελίδα της εταιρείας γράφει ότι λειτουργεί με την έγκριση της κυβέρνησης και ειδικεύεται στη διαχείριση «επικίνδυνων προϊόντων». Αξιωματούχοι της εταιρείας δεν ήταν διαθέσιμοι να σχολιάσουν.

Σύμφωνα με μία αποτίμηση κυβερνητικών περιβαλλοντικών επιθεωρητών που δημοσιοποιήθηκε το 2014, η εγκατάσταση είχε σχεδιαστεί για την αποθήκευση πολλών επικίνδυνων και τοξικών χημικών, μεταξύ των οποίων βουτανόνη, μία εκρηκτική διαλυτική ουσία, κυανιούχο νάτριο και συμπιεσμένο φυσικό αέριο.

Το CCTV ανέφερε ότι τουλάχιστον ένα άτομο από «εμπλεκόμενη εταιρεία» τέθηκε υπό κράτηση.

Στην περιφέρεια της μητρόπολης των 15 εκατομμυρίων κατοίκων, η περιοχή Μπινχάι στεγάζει πάρα πολλά εργοστάσια, διυλιστήρια και επιχειρήσεις τεχνολογίας αιχμής, όλως και οι λιμενικές υποδομές της αποτελούν μία σημαντική επιμελητειακή πλατφόρμα.

Περίπου 10.000 καινούρια αυτοκίνητα που είχαν εισαχθεί πρόσφατα καταστράφηκαν από τις φλόγες, μεταξύ των οποίων σχεδόν 2.750 οχήματα της γερμανικής Volkswagen, σύμφωνα με την εφημερίδα Qilu Wanbao. Η γαλλική αυτοκινητοβιομηχανία Renault, με την οποία επικοινώνησε το Γαλλικό Πρακτορείο, έκανε λόγο για 1.500 κατεστραμμένα αυτοκίνητα. Από την πλευρά της η ευρωπαϊκή εταιρία κατασκευής αεροσκαφών Airbus, η οποία διαθέτει μία γραμμή συναρμολόγησης στο Binhai, έκανε γνωστό πως η εγκατάστασή της δεν επλήγη άμεσα.


Πηγή: http://www.newsbeast.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.