Παρασκευή 18 Ιανουαρίου 2013

Νέα μείωση στα φάρμακα;

Αν σας αρέσει αυτή η ανάρτηση, διαδώστε την.

Καθ’ οδόν βρίσκονται νέες μειώσεις στις τιμές των φαρμάκων. Ισως μάλιστα το αναθεωρημένο δελτίο τιμών να είναι έτοιμο μέχρι τα τέλη του μήνα. Η έμφαση θα δοθεί κυρίως στη μείωση της τιμής των γενόσημων φαρμάκων, τα οποία αποτελούν πλέον τη βάση της συνταγογράφησης.

Βάσει όσων προβλέπονται στο μνημόνιο, αναμένεται περαιτέρω μείωση 10% στα φάρμακα που κοστίζουν λιγότερο από 10 ευρώ, ενώ το αναθεωρημένο δελτίο τιμών, το οποίο θα καθοριστεί με βάση τις τιμές που ισχύουν στις τρεις φθηνότερες χώρες της ΕΕ, αποτελεί ένα από τα προαπαιτούμενα για την εκταμίευση της επόμενης δόσης των 2,8 δισ. ευρώ το Μάρτιο.

Σύμφωνα επίσης με τις ίδιες πηγές, μέσα στο Φεβρουάριο εκτιμάται ότι θα κυκλοφορήσουν πολλά νέα γενόσημα φάρμακα, τα οποία θα υποκαταστήσουν στη συνταγογράφηση τα μέχρι τώρα- κατά κανόνα ακριβότερα- πρωτότυπα, προκειμένου να επιτευχθεί επιπλέον εξοικονόμηση.

Η αγορά του φαρμάκου, ωστόσο, δεν αποκλείεται να βρεθεί αντιμέτωπη με νέες, ακόμη πιο εκτεταμένες ελλείψεις (οι οποίες ήταν ιδιαίτερα αισθητές μετά από την έκδοση του προηγούμενου δελτίου τιμών), καθώς οι εταιρείες του φαρμάκου, όπως προβλέπουν καλά πληροφορημένες πηγές από το χώρο των φαρμακευτικών επιχειρήσεων, αναμένεται να αντιδράσουν έντονα.

Να σημειώσουμε πως το «ταβάνι» των δαπανών για το φάρμακο έχει οριστεί για την παρούσα χρονιά στα 2,4 δισ. ευρώ, συμπεριλαμβανομένου ΦΠΑ, δηλαδή 480 εκατ. λιγότερα σε σχέση με το 2012, όπου η φαρμακευτική δαπάνη δεν θα έπρεπε να υπερβεί τα 2,88 δισ.


Πηγή: http://www.enikos.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.